21

Odp: Który silnik leprzy?

do pronara nic nie powiem bo to ogulnie MTZ  a one sa dobre do lasu bo wysokie  i mnustwo biegów maja co czasami pomaga  ale  ten farmtrack to  nie ale każdy ma swoje upodobania i przekonania więc  mata pieniadze to kupujta

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

22

Kiedyś też tak mówiłem że "nigdy bym nie kupił nowego ciągnika o mocy 60-70 koni i wadze troszkę ponad 3 tony bo nie miał bym go do czego podczepić" ale czasy się zmieniają. Coraz więcej bydła i będzie coraz więcej roboty przy łąkach, sianie, słomie a za niedługi czas c-360 może okazać się za mało do tej roboty. Natomiast 323 nie będę śmigał przy koszeniu czy prasowaniu. Tak więc nie ukrywam że coś nowego właśnie ok 70 KM było by w sam raz. U jednego dilera pojeździłem troszkę farmtraciem 665dt i zetorem 6441 i jasne że komfort pracy jest inny choćby z uwagi na 3 a w zetorze 4 gazy ale różnica w cenie 15 tyś. Jasne nie jest to problem przy jakimś programie gdzie kasę zwracają ale przy gotówce posiłkowanej jakimś kredytem te 15 tyś robi różnicę bo to już jest koszt np TURa. Na premierach w poznaniu będę się mocno przyglądał nowemu z modeli 670dt (66KM) bo u dilera jeszcze go nie ma.
Jeśli byśmy mieli porównać kilka ciągników do ok. 100 tyś to jakie mogły by wchodzić w grę:
- farmtrac-i 670, 675
- zetor 6441
- MTZ
- foton
- NH jakiś mały
- ursus
kurcze panowie może to i nic specjalnego ale do tura i do zielonek to nie będzie taki głupi sprzęt ?? Zima jest to czasu troszkę więcej więc w okolicy wszyscy dilerzy będą odwiedzeni i zapewne się najeżdżę różnymi modelami. Wszelkie info nadal mile widziane.

gg 5118068

23

zorak te najnowsze modele farmtracka w środku mają niezły komfort nowa deska całkiem miła dla oka mając 3 ciągniki praca rozłoży się na wszystkie każdy przy swojej maszynie to jak każdy pyknie po 300-400 mth to ten każdy jeden nowy ciągnik przez 10 lat będzie śmigał bez zaglądania

24

Marek a jednak miałem rację nie stać cię ,a co do farmtraca to na spędzie często widuję te maszyny i użytkownicy wypowiadają się o nich bardziej niż pozytywnie .

25

Rzuć okiem jeszcze na Farmera. Nie jest to może jakiś tam cud techniki, ale robotę robi. Za odpowiednią dopłatą możesz go nawet mieć z silnikiem JD

26

Nikt na świecie nie kupuje ciągnika dla szpanu, że sąsiad ma to i ja mogę mieć. Zazwyczaj ciągnik kupuje się po to by przez te powiedzmy 20 lat zrobił w polu bez większych awarii i jeszcze go sprzedać i dołożyć do kolejnego nowego i tak w kółko. Marka się nie liczy ważne by części były i nie drogie, a że niektórych stać na JD, NH to niech cieszą się do pierwszych poważniejszych napraw wtedy dojdą do wniosku co tak naprawdę nabyli.

27 Ostatnio edytowany przez Fenol (2010-01-17 23:18:25)

oj zdziwiłbyś się znam taką wieś hehehe ja wybrałbym mtz chyba najtańszy, sprawdzony, części tanie zrobi wiele mth u Ciebie. Za 100 tyś dostaniesz nową oś synchronizowane biegi pewnie jeszcze na tura zostanie. mnie nie stać na taki sprzęcior pewnei skończy się na dopieszczeniu 385 lub 303.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

28

rolnik12 napisał/a:

Nikt na świecie nie kupuje ciągnika dla szpanu, że sąsiad ma to i ja mogę mieć. .

uwież  że sa ludzie co kupuja ciagnik opryskiwacz czy coś innego dla szpanu   jeśli nie wierzysz to zapraszam do mnie a sie przekonasz że tak jest ...
mam jednego  takiego delikwenta ze swojej wioski a drugiego  miał muj kuzyn w wiosce obok  na tym samym podwórku ale dobra  zaczne od mojej wioski   miałem C385  nie miną rok  on kupił tez przeciesz nie będzie jeździł C328  i wiecznie że jego silniejsza (no niech mu bedzie  chodx nie wiem w jaki sposób)  kupiłem claasa   on nie miał kombajnu  wiec kupił rekorda i sie przechwalał co to nie za kombajn jaka to nie potezna moc w nim drzemie   cos go naszło na wiosce puścił plote w (sobote że bieduje)  a ja w poniedizałek  obecnym klasem na podwórko zajechałem oko zbielało smile jak narazie spokój ...
dobra kuzyna sytuacja   jeździł c 360  kilkanascie lat miał dośc   zakupił NH 90  jego sasiad  nie miną miesiąc zakupił NH  coś ponad 100koników  kuzyn kupił jeszcze opryskiwacz 600l  to jego sasiad 1200 pilmeta oczywiscie nowego  no bo skoro  kuzyn może to czemu on nie może miec ??    co niektuży ludzie sa chorzy na punkcie tego wszystkiego  co wkoło nich otacza wiec  spokojnie  wszystko można spotkac w tym kraju big_smile nie wiem może to jest nie do uwierzenia ale to jest prawda

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

29

koseś nie stać mnie bo w mojej gospodarce takie ciągniki nie mają wykożystania,ja do  prawie każdej swojej maszyny potrzebuję ciągnika ponad 5 ton a jak chcesz zobaczyć czy jestem biedny to zapraszam do siebie , masz niedaleko .

30 Ostatnio edytowany przez koseś (2010-01-18 07:26:21)

Marek323 napisał/a:

koseś od kiedy farmtrack to prestiż,nawet żeby było mnie stać to bym takiego ciągnika nie kupił ,bo do czego bym go zapioł.

Marek ja nie twierdzę że jesteś biedny a to że ciebie nie stać i że farmtrac to prestż to sam napisałeś . A gdzie mieszkasz?bo na mapie forszjowców cię nie widać.

31

ktoś kto spędza w ciągniku 10 godzin dziennie potrzebuje komfortu pracy lepszego niż w aucie. Natomiast dla mnie ciągnik ma być w 95% mechaniczny aby wszelkie ewentualne naprawy przeprowadzić bez komputera i samemu przy użyciu przysłowiowego młotka. Mogę go strzelić z myjki bez obawy że po którymś razie elektronika przestanie działać. Nie ma co ale nowy ciągnik staje się dla mnie priorytetem podobnie jak nowa obora. Gospodarstwo się rozwija, przybywa nowych maszyn ale mimo wszystko technologia chowy (np budynki) jest nadal taka jaką 20 lat temu praktykowali rodzice. Życie trzeba ułatwiać. Co ile można remontować c-360 (a O C-4011 juz nie wspomnę) która już swoje zrobiła bo pamiętam jak dziś 1986 rok i nówka ciągnik na podwórku. Dużo robi to często trzeba do niej zaglądać, a lat jej nie ubywa wink
co do farmera to te nowe modele cenią się koło 120 tyś :nooo:

gg 5118068

32

Zaorak a nie myślałeś o ursusie 5314 czy 5714 , miałem taki 10 lat nakręciłem nim 12500mtg i zmieniłem raz wtryski ze 3 akumulatory no i co drugi rok regeneracja rozrusznika śmigał na 80 ha , chłopaki z okolicy byli w szoku że tyle wytrzymuje . Sprzedałem go w tamtym roku bo czułem że zbliża się jego koniec i wziołem 300 zł mniej niż dałem za nowego , naprawdę polecam ten sprzęt i mówię to z doświadczenia a nie gdzieś ktoś coś mówił , szwagra brata syn coś słyszał itd .

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

33 Ostatnio edytowany przez zorak (2010-01-18 10:04:25)

ursus gdyby tylko miał rewers to innego nie brał bym pod uwagę a rewers przy turze bardzo ułatwia życie. Nowe modele będą go miały tylko że ich cena hmmmm

gg 5118068

34

jeżeli mogę ci doradzić zrób sobie taki konspekt co nim będziesz robił i jakie są jego perspektywy, jak wygląda od strony pracy na tle obecnych maszym, co tracisz jego kosztem co  zyskasz. ja do kilku maszyn się  zapaliłem ale taka tabelka sprowadziła mnie na ziemię.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

35

Jeśli mogę doradzić to tylko MTZ.

36

posiedziałem chwilę poszukałem jak sam miałbym kupować no i nie wiem

KUBOTA?!? zastanowiłbym się podobno maszyny nie do zajechania  jak honda mojej żony
mają rewers mokre sprzęgło mokre hamulce zmieniasz oleje i nic się nie ma prawa zepsuć
czytałem kiedyś o pinie od gościa co sobie rok ją pomykał też kupił ją bo potrzebował rewers do tura nie narzekał. nie mam czasu ale na twoim miejscu zapoznałbym się z tą marką
Choćby z ciekawości
Ursus poczekałbym na nowe modele
ciężki wybór ....

37 Ostatnio edytowany przez rudemenes (2010-01-19 20:59:50)

URSUS?????????????????????????? - nie patrz nawet w tym kierunku. Mam 120-tkę i chcę się jej jak najszybciej pozbyć. Dziś mi sprawiła kolejną niespodziankę - serwomechanizm poszedł się je.... Wiem, że w nowych ursusach jest już orbitrol - ale ja po prostu mam już uraz do tego cudu techniki polskich i czeskich inżynierów
Co do KUBOTY, to też zwróciłem na nią uwagę (założyłem wątek na tym forum o Kubocie http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1293 ). Problem jest tylko z ceną - co innego w internecie znalazłem a co innego mi powiedział dealer. Za 110 KM chcą 147 000 netto - wyjściowa. Tylko w cenie podstawowej masz full wypas - klima, rewers, skrzynię z półbiegami, obciążniki, zaczepy itp, itd.
W czwartek jadę oglądać Zetora i Belarusa. Jak wrócę to podzielę się wrażeniami.

38

szczegulnie  zwruc uwage na belarusa bo mnie ciekawi to i jak mozesz to pstrynij jakies fotki

ADMIN napisał/a:

co to za byki?