Odp: Słoma
Jak by co to mam claas rolant na zbyciu po tuningu .
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Słoma
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jak by co to mam claas rolant na zbyciu po tuningu .
Mi to by pasowała najlepiej taka żeby mały zetor (7711 - 70koni) mógł ją ciągać. Bo dużym jeździł by w tym czasie z przyczepa samozbierającą.
Dobry i sznurek byle by zmienno komorowa była.
A masz może fotki tego claasa kolego? I jaka cena?
Ja moją c355 sianokiszonkę zwijałem. Dzisiaj pierwszą belę otworzyłem, bajka !
http://tablica.pl/oferta/prasa-claas-ro … Ds14W.html jak będziesz zainteresowany to wyślę więcej fotek
Fajna tylko, że ponad 700kilometrów mam do Ciebie:/ Ale czasem warto tyle przejechać.
Można i większą prasę przyczepić po prostu będzie wolniej się prasować i tyle .
możecie mi powiedziec o co biega z tym tematem "zmiennokomorowa" ?? co ma 2 komory czy jak ?? bo nie wiem o co w tym wszystkim biega
łańcuchowa od pasowej odróżniam .. a o reszcie mam takie samo pojęcie jak i o łodziach podwodnych ... wiem że pływają ...
wojtas ze mozesz zmieniac wielkosc balota
aha czyli robisz baloty lub balociki ?:P
Ehe
Nie tylko, słoma po zmiennokomorowej jest ładnie zwinięta w 'rulon' bo pasy czy łańcuchy przylegają od samego początku do prasowanego materiału przez co też zbija go od początku a w stałokomorowych że tak powiem najpierw musi nawrzucać do środka, zapełnić komorę dopiero zaczyna kręcić no i im bardziej wypełniona tym lepiej zbite a tu dogniata od początku pierwsze warstwy.
Witam.
Ostatnio postanowiliśmy, że kupujemy prasę do belowania do tego jedna przyczepę samozbierającą bele i z wszystkich pól (oprócz rzepaku) będziemy zbierać słomę.
Myślimy też zainwestować w piec na słomę, taki że cała bela będzie wchodzić na raz.
Czy ktoś stosuje coś takiego w swoim gospodarstwie???
Jakie prasy byście polecali? Cena tak do 20 tysięcy. Myśleliśmy na początku o nowej, na wiosnę dostajemy nowy kombajn i talerzówkę z PROW-u i trzeba narazie kupić jakąś używkę.
Czekam na wasze opinie
Pozdrawiam :beer:
Kup sobie RC albo MF albo Vicon, na siłę każdą z nich pociągnie 330 a każdy perkins na pewno i spalanie minimalne a prasa taka że w deszczu możesz zwijac bo wodę sobie wyciśnie a awaryjnośc i obsługa prawie żadna bo masz 3 miejsca do smarowania 3 łańcuchy metryczne (pasują od naszego gnojomiota) i jeden pasek klinowy. Nie radzę za to zwijac słomy za kombajnem bo w tym roku tak zwijałem i znajomemu się grzeje ale za to baloty takie jak by ścianę dotykał.
panowie ile koszuje w przeliczeniu na zł zbicie jednego bala ?? słomy owijanie sznurkiem powiedzmy koszt szacunkowy ... albo ile wychodzi hektar
Wojtas-1 bal 4oo-450;kg. siatka-3oo zł 8-10 bali z1 ha na dzisjai 120 zl 1 tona słomy teraz sobie policz to wyliczanka mniej-więcej
więc tak kosztorys orientacyjny .. nie koniecznie własciwy ...
liczac 10 balotów po 400 kg to jest 4 t przy cenie 150zł bo tyle płacili jeśli ktoś sprasował wychodzi 600zł
do tego owijanie sznurkiem wychodzi jakieś 80gr (cena sznurka na jeden balot )
jeżeli siatką to 1zł za balota ...
liczac że ktoś mi prasuje i kasuje 12zł od balota wychodzi 120zł no liczac 130zł na 1 ha .. to i tak zostaje 470zł
zaraz bedize iż to kupa wartości odrzywczych itp .. to powiem ze w tym wypadku nadrobie wapnem z cukrowni i podłożem pieczrkowym ... dobrze kombinuje ?? czy nie bo tak myśle co by tu zrobic by się narobic
To się opłaca jezeli masz wlasny sprzęt i słomę do zbioru jesli wynajmiesz to zysk jest niewielki
mysle o prasie ... a reszta jest ... tylko co kupic bo do prasowania było by jakieś 22ha rocznie swojego .. i może kumplom
Żeby transport nie zjadł całego pomysłu w grę wchodzi tylko prasa wielkogabarytowa kostka. Już kilka lat nad tym móżdżę, ale ciągle są pilniejsze wydatki. Chociaż brykieciarnię mam niemal pod nosem (między Ząbowicami Śląskimi a Kamieńcem Żąbkowickim - w tych okolicach już prawie nikt nie sieka słomy)
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Słoma
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo