61

Odp: Słoma

Jak by co to mam claas rolant na zbyciu po tuningu .

Mi to by pasowała najlepiej taka żeby mały zetor (7711 - 70koni) mógł ją ciągać. Bo dużym jeździł by w tym czasie z przyczepa samozbierającą.

63

Dobry i sznurek byle by zmienno komorowa była.

A masz może fotki tego claasa kolego? I jaka cena?

65

Ja moją  c355 sianokiszonkę zwijałem. Dzisiaj pierwszą belę otworzyłem, bajka !

66

http://tablica.pl/oferta/prasa-claas-ro … Ds14W.html   jak będziesz zainteresowany to wyślę więcej fotek

Fajna tylko, że ponad 700kilometrów mam do Ciebie:/ Ale czasem warto tyle przejechać.

68

Można i większą  prasę przyczepić  po prostu  będzie wolniej  się prasować i tyle .

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

69

możecie mi powiedziec o co biega z tym tematem "zmiennokomorowa" ?? co ma  2 komory czy jak ??  bo  nie wiem o co w tym wszystkim biega
łańcuchowa od pasowej odróżniam ..   a o reszcie mam takie samo pojęcie jak i o łodziach podwodnych ... wiem że pływają ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

70

wojtas ze mozesz zmieniac wielkosc balota

71

aha czyli robisz baloty lub balociki ?:P

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

72

Ehe big_smile

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

73

Nie tylko, słoma po zmiennokomorowej jest ładnie zwinięta w 'rulon' bo pasy czy łańcuchy przylegają od samego początku do prasowanego materiału przez co też zbija go od początku a w stałokomorowych że tak powiem najpierw musi nawrzucać do środka, zapełnić komorę dopiero zaczyna kręcić no i im bardziej wypełniona tym lepiej zbite a tu dogniata od początku pierwsze warstwy.

74

Łaszczuś Żarska napisał/a:

Witam.
Ostatnio postanowiliśmy, że kupujemy prasę do belowania do tego jedna przyczepę samozbierającą bele i z wszystkich pól (oprócz rzepaku) będziemy zbierać słomę.
Myślimy też zainwestować w piec na słomę, taki że cała bela będzie wchodzić na raz.
Czy ktoś stosuje coś takiego w swoim gospodarstwie???
Jakie prasy byście polecali? Cena tak do 20 tysięcy. Myśleliśmy na początku o nowej, na wiosnę dostajemy nowy kombajn i talerzówkę z PROW-u i trzeba narazie kupić jakąś używkę.
Czekam na wasze opinie
Pozdrawiam :beer:

Kup sobie RC albo MF albo Vicon, na siłę każdą z nich pociągnie 330 a każdy perkins na pewno i spalanie minimalne a prasa taka że w deszczu możesz zwijac bo wodę sobie wyciśnie a awaryjnośc i obsługa prawie żadna bo masz 3 miejsca do smarowania 3 łańcuchy metryczne (pasują od naszego gnojomiota) i jeden pasek klinowy. Nie radzę za to zwijac słomy za kombajnem bo w tym roku tak zwijałem i znajomemu się grzeje ale za to baloty takie jak by ścianę dotykał.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

75

panowie ile koszuje w przeliczeniu na zł  zbicie jednego   bala ??  słomy  owijanie sznurkiem   powiedzmy  koszt szacunkowy ...  albo  ile wychodzi  hektar

76

Wojtas-1 bal 4oo-450;kg. siatka-3oo zł  8-10 bali z1 ha  na dzisjai 120 zl 1 tona słomy  teraz sobie policz  to wyliczanka mniej-więcej

77

więc tak   kosztorys  orientacyjny ..  nie koniecznie własciwy ...
   liczac 10 balotów po 400 kg to jest  4 t przy cenie 150zł   bo tyle płacili jeśli ktoś sprasował   wychodzi  600zł
do tego   owijanie sznurkiem   wychodzi   jakieś 80gr    (cena sznurka na jeden balot )
jeżeli siatką to 1zł  za balota ...
liczac że  ktoś mi prasuje  i kasuje 12zł od balota wychodzi  120zł   no liczac 130zł  na 1 ha .. to i tak  zostaje  470zł 
zaraz bedize iż  to kupa wartości odrzywczych itp .. to  powiem ze w tym wypadku   nadrobie wapnem  z cukrowni  i   podłożem pieczrkowym ...   dobrze kombinuje ??  czy  nie   bo tak myśle  co by tu zrobic by się narobic big_smile

78

To się opłaca   jezeli masz wlasny sprzęt i  słomę do zbioru jesli wynajmiesz to zysk jest niewielki

79

mysle o prasie ... a reszta jest ...   tylko co kupic  bo do prasowania było by   jakieś 22ha rocznie swojego .. i może kumplom

80

Żeby transport nie zjadł całego pomysłu w grę wchodzi tylko prasa wielkogabarytowa kostka. Już kilka lat nad tym móżdżę, ale ciągle są pilniejsze wydatki. Chociaż brykieciarnię mam niemal pod nosem (między Ząbowicami Śląskimi a Kamieńcem Żąbkowickim - w tych okolicach już prawie nikt nie sieka słomy)

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia