Odp: Słoma
Wojtas -popatrz jak roluje CLASS- cena okolo 100 tys..zl
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Słoma
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Wojtas -popatrz jak roluje CLASS- cena okolo 100 tys..zl
Taaak 100 tyś. na dwadzieścia parę hektarów ale będzie miał fajny wynik ekonomiczny?
jak bym miał dac 100 tys na prase to pie....e tą prase i reszte tego wszystkiego i zaczynam budowac dom ...
myślę myslę i cos wymyślę ... musze skoczyc do firmy co skupują słomę zobaczyc co i jak wszystko przeliczyc itp ... bo to się nie opłaca ... marnowanie pieniędzy z tą słomą ... kiedyś się wszystko zbierało i było dobrze .. ale tez obornika było ...
nic pierw trzeba zasięgnąc języka ... jak ze skupem
Wojtas dobrze myślisz ja też rozmyślam nad czymś takim. Było by, co roku z nadwyżki słomy powiedzmy od 20-25 h tylko znaleźć dobrego klienta na słomę. Coraz bardziej nachodzi mnie pomysł przestawienia się na Woźniaka i jego pomiot już nawet mam chłopaka, który robi usługi rozwożenia go zachodnim rozrzutnikiem koszt 80-100 zł za kurs a ładowność 20 ton tak, że można by sobie przyspieszyć rozwożenie. A trzeba przyznać, że efekty są bardzo widoczne chcę w tym roku spróbować z kukurydzą na ziarno na pomiocie.
kukurydza nz pomiocie ok ale na kichę na ziarno uważaj na dawkowanie bo fao cisięmocno wydłuży i wilgotność strasznie skoczy
Chłopaki kolega napalił się na sprzedaż słomy kukurydzianej , sprzedał 150 balotów i jak policzyliśmy zarobił na tym 300 zł , za prasowanie 15 zł od balota do tego potrącenia za wilgotność i biznes szlak trafił.
Ja uważam, że sprzedawanie słomy przy braku ogonów to głupota. Niemcy się już najedli spalaniem słomy, porobili stepy na polach i teraz swoją zostawiają a wożą ze wschodu (czyli od nas).
Panowie słoma to jest slomiany interes a co wiecie o wierzbie energetycznej akurat zaczyna się jej zbior ci co ja uprawiaja twierdz ze to dobry interes ale przy wiekszych arealach -zbior tranport; do elektrocieplowni itd.....
Owszem , słomę bym pogonił ale w zamian za obornik to chyba lepsze rozwiązanie niż kasa do ręki ?
Wierzba energ to nie sielanka.Sąsiad ma.Drogie nasadzenie choć robił to etapowo z własnych sadzonek, nawozy,opryski[choroby i pasożyty szaleją] zbiór potężną sieczkarnią na mrozie jak wjedziesz a cena po odjęciu kosztów transportu to wielki ?
PAnowie jest jakieś 17 km odemnie firma co co roku prasuje słome ile się da i gdzie się da ... w zeszłym roku sprasowali ponad 1 tys ha .. i biorą prasowaną i prosto za kombajnu .. praSUJA prasami classa duże kostki ... w zeszłym roku płacili 120zł od t i sami zabierali ... wyliczali 2 t słomy z ha ...
no to *** interes!!!! dali 240 zł a wywieźli ( przy obecnych cenach NPK - Ca - ..... ) co najmniej 1000zł super :dance:
<------- widzisz tą dziewczynkę obok? ma 4 lata uśmiała się jak jej powiedziałem o tej "promocji" ;-)
krzysiek myśl jak chcesz... ale przy obecnych cenach i tego jak nas wszyscy łoja to w naszych okolicach każdy kombinuje jak najwięcej wytargac z pola .. wapno i tak sypac trzeba .. inaczej u nas nic nie zrobisz... nawóz czy zbierasz słome czy jej nie zbierasz to i tak sypiesz ... a jak nie nasypiesz to co zbierzesz ?? gó... tak więc sram na to ile niby zostaje czegoś tam z tej słomy ... i tak to co nasypie w pole przenica tego wszystkiego nie zerzre ... więc koło się zamyka ..
Wojtas rób jak uważasz ale uważaj jak robisz , żebyś się nie rozczarował zawartością próchnicy za kilka lat , a wiesz jaką rolę spełnia próchnica , co do dochodu to wszyscy jedziemy na tym samym wózku.
a kupujesz próchnice w workach?
sprzedaj też nerkę jakiemuś chińczykowi po co Ci 2 szt. na jednej można jechać. a jak się popsuje lekami naprawić....
ale kto powiedział że całe życie bede zbierał tą słomę może ze 2 lata ten pomysł pociagnie i wszystko padnie jak w tym kraju bywa ... jak się za dużo martwisz to tez nie dobrze ...
jo z tym martwieniem to masz rację
No cóz nie tylko ze słomy mozna uzyskać próchnice w glebie można tez siać poplony i korzystać z programu rolno-srodowiskowego ja w ziemniaku stosuję poplon ozimy i mam zielony obornik
np... można się zamienic z kimś polami i niech ktoś zasieje ci buraki ... jeden rok a ty u niego pszenice .. i tyle ... jest wiele sposobów na to .. poplony sa jednym ze sposobów .. jak dalej będizemy uwarzac że to nie bo to nie dobre tamto tez nie bo szkodzi to szkoda gadac wogóle ...
W naszych stronach mamy dużo wielkoobszarowców i jeszcze z pięć lat temu to wszystką słomę cięto ale teraz to to i z rzepaków zbierają i na handel tylko Wojtas dwie tony słomy to niskie macie te zboża
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Słoma
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo