921 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2018-08-31 15:24:27)

Odp: SW 400 Leyland do ZT323

Panowie zgrzeszyłem!!! Pojechałem na złom po materiały ( tam takie ceowniki ). Patrzę gość odkręca tablice od autosana silnik chodzi. Pytam czy silnik coś wart. A on że 200tyś po remoncie i przez ten czas tj 4 lata woził dzieci do szkoły. Oleju nie bierze 110kW suchutki. przy temperaturach poniżej 2 stopni często miał focha i rano nie chciał gadać dopiero po podgrzaniu..... al bywało że innego dnia w takich samych warunkach pogodowych odpalał od strzała.
Poszedłem do złomiarzy z gęby się znamy powiedzieli 1tyś. We wtorek do odbioru.

922 Ostatnio edytowany przez Piotrek1990 (2018-08-31 13:15:36)

Będzie swap smile
Gdzie takie cuda za takie grosze można zdobyć ?

Siły na zamiary zmierz....

923

Patrzę że wyparowało sporo fotek z montażu.  Linki są stare i nic nie widać.
Ma ktoś coś ?
A takie rzeczy tylko w człuchowie....

924

Skarby też są w Kutnie na złomie.  Kto stamtąd ten wie.

925 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2018-08-31 16:09:03)

Kropi trochę a mam robotę pod chmurką....
PAtrzę jak R. MAchaj sobie poradził. Podobnie jak on nie chcę ciąć ramy pod filtr.
Robert zrobił przejściówki na węże i wywalił filtr do góry.
Tak patrzę i trochę mniej roboty by było gdyby dostać taki filtr  taką obudowę która oryginalnie jest przystosowana do pracy na przewodach nie przy bloku.  Wiecie może od czego można by taki dopasować?

926

Oryginał zaslep  krążkiem blachy i przestaw zawór na obudowie i już masz wyjście co na chłodnice szło.  Obudowa do filtra na węże to od wspomagania w ursus 912 i pochodnych .

927

Krzysiek Daj numer tel to ci fotek napstrykam i prześle u mnie rama pod filtr nie cięta można przerobić obudowe, silnik jest na sztywno na łapach, chłodnice płynu mam starowską, chłodnica oleju przed chłodnicą oleju hydro, filtr powietrza od reno magnum- idzie jak burza

W końcu się udało...............
Rolnik hobbbysta ( zmieniam hobby na wino kobiety i śpiew
Specjalista od "burz" smile

928

Jak masz silnik przykręcony na sztywno to nie ma zbyt dużych drgań na całym ciągniku?

929

Nie ma żadnych drgań, chodzi jak ta lala to nie klamot ifoski że go rzuca na lewo i na prawo

930

Macie jakieś filmy jak to chodzi i jak się sprawuje w robocie ?
Mimo wszystko jedno mnie zastanawia. Czytałem komentarze że 4 ify mocniejsza niż 6 ursusa/zetora i bardziej ekonomiczna. A taki przeszczep na sw400 jak się odbije np na spalaniu itd ? smile 6 turbo zetorowska tez ma 155 koni

931

Tel 792 541 961

932

Gelek no nie wiem czy ifa to taki klamot , po 10 latach pracy zmieniałem w tym roku uszczelkę pod głowicą , na tulejach praktycznie zerowy ślad zużycia ,próg ledwo ledwo wyczuwalny... nie wiem czy leyland dorówna trwałością ifie.

933

Jak sie dba,to ten i ten będą długo chodzić,tyle że w ifie można zrobić dwa remonty w cenie jednego remontu leylanda.
Mnie ciekawi jakby sie forsz sprawował na perkinsie montowanym w e514. No wiadomo,z perkinsem trzeba bardziej uważać..

O FORTSCHRITTA TRZEBA DBAĆ,TO NIE ŻADNA CHIŃSKA BLAĆ,BO TO DO DZIŚ JEST SPRZĘT FEST I DLATEGO JEST THE BEST!!! big_smile Gdy ci smutno,gdy ci źle,idź do kuchnii,nażryj się...   
+7/-0

934 Ostatnio edytowany przez gelek79 (2018-09-01 20:24:28)

Krzysiek pamiętaj zawinąć jeszcze chłodniczke oleju silnikowego z tego autosanka
Co do ifoskiego silnika to nie twierdzę że jest zły tylko moim zdaniem drgania na nim są dużo większe niż na andorii a mam poduchy pod silnikiem wymienione i czuje się tą większą moc, a jeszcze jakby ode mnie zależało to do 323 wkładałbym mocniejsze silniki, ifki nadawały się do 300tki- bo były lżejsze ale to tylko moja opinia

935

Krzysiek napisał/a:

Tel 792 541 961

Na kogo namiary ?

936

Nr Krzyśka...

937

gelek79 napisał/a:

Krzysiek pamiętaj zawinąć jeszcze chłodniczke oleju silnikowego z tego autosanka
Co do ifoskiego silnika to nie twierdzę że jest zły tylko moim zdaniem drgania na nim są dużo większe niż na andorii a mam poduchy pod silnikiem wymienione i czuje się tą większą moc, a jeszcze jakby ode mnie zależało to do 323 wkładałbym mocniejsze silniki, ifki nadawały się do 300tki- bo były lżejsze ale to tylko moja opinia

Jak widziaeś oba silniki od środka to powinieneś wiededzieć dlaczego takie wychyły przy odpalaniu/gaszeniu czy wolych obrotach. Pojemność pojedyńczego cylindra, stopień sprężania i dłuższy skok tłoka robi swoje. W 6vd jest to o wiele mniej odczówalne za wzg na te dwa cylindry więcej.
Krzysiek niewiem jak kolegom, ale po sąsiedzku gość miał też założone z autobusu to mu wszystko pasowało, oprócz jednego. Silnik za zwględu na regulator w pompie nie trzymał mu stałych obrotów. Reszta ok.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

938

A to kwestia regulacji czy wymiany?

939

Wymiana pompy- dokładnie regulatora, miałem tak w drugim forszu, pompa samochdowa od ifki ale dałosię jeździć
I przednie sanki trzeba podnieść- odjechać od ramy bo będzie miska zachaczać

940

K...... sprzedali go komu innemu . MIałem go odebrać dziś rano a poszedł w sobotę...
gość przepraszał mówi że musiał...... i ze sie odwdzięczy....