Odp: SW 400 Leyland do ZT323
Leyland z czego co wiem ma mniejsze spalanie od ify, ifka sama w sobie malo spala, a leyland jest mocniejszy, to wszystko wynika z danych technicznych silnikow. Raz jak zalalem fortschritta (leyland) do pelna, to udalo mi sie zaorac 8 hektarów z hakiem (byla to gleboka orka, nie zadna podorywka)
W swoim czasie wglebialem sie w historie leylanda, troszke ja skroce, wiec tak, polacy wykupili dwie licencje od firmy leyland motors. Byly to silniki sw0.40 i sw0.68. Na Silnik sw 0.40 nie naniesli żadnych wiekszych poprawek, z powodu celujacych osiagow silnika nie zmienili wysokosci i przekroju tloka. Tak powstal silnik sw400, po dodaniu do silnika turbodadowania wraz z intercoolerem i zrobieniu drobnych poprawek powstal leyland 6ct107 i jego prototypy z wieksza lub mniejsza mocą.
silnik co pasuje do forsza pochodzi ze stara 28. Jesli cos pomylilem poprawcie.
Troche boli mnie w oczy gdy ktos myli silnik sw z leylandem, piszac np. sw z turbo, badz nazywajac leyland i sw jednym i tym samym.
Jesli ktos chce moge wrzucić na yt krotki filmik z brzmieniem leylanda, odrazu mowie ze silnik jest do remontu, wiec moze mieć mniej basowy dzwiek, no ale jest czego posluchac.