Odp: żmijka
Krzysiek chodziło mi o całe podajniki pochyłe łańcuchowe, jeden ziarnowy,drugi kłosowy one mają długość ok2,5 do 3metrów (przynajmniej te do wzięcia).
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » żmijka
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Krzysiek chodziło mi o całe podajniki pochyłe łańcuchowe, jeden ziarnowy,drugi kłosowy one mają długość ok2,5 do 3metrów (przynajmniej te do wzięcia).
Ja mam zrobione z łańcuchów od Bizona, ale obuda jest z drewna (deski calowe). Śmiga już klika lat, bez zarzutu. pracuje pod kątem ok. 35-45*. Koło na silniku 80mm?? lub ciut mniejsze, na podajniku ok. 300mm. Silnik 1450obr., 3kW . Wydajność: 6T w ciągu 40min, ale to wina zbyt małego wylotu w przyczepie oraz upału w lato Może pożreć znacznie więcej.
witam odwołam się do pierwszego postu tego tematu czy ma ktoś taką żmijkę ? jak się sprawuje ? czy nie śrutuje ?
ponoć ma 20t na godzinę
rura 150mm
silnik 7,5kw
mały1,5kw
wysokość 11m
http://img267.imageshack.us/img267/4615 … 0104yi.jpg
http://img855.imageshack.us/img855/2475 … 0102of.jpg
Ja mam dwie jedną przy suszarni druga przy silosach ,super sprawa producent SOBMETAL.
kolega ma identyczną ... zadowolony ...
ja mam pionową firmy nie pamiętam z koszem i silnikiem na dole ... wysokośc 8m piekna sprawa cicha i szybka ...
Też mam dokładnie taką SOBMETAL, ciągnie jak Szakira
To jak ciągnie jak tamta Szakira, to może i ja się za nimi zakręcę
Ile kosztuje taka jano ?
moja jest 8,8 metra to kosztowała chyba 6200
Ile kosztuje taka jano ?
za tą wersję zapłaciłem 7850zł trochę drożej bo silniki mocniejsze,
dzięki panowie za opinie ,jeszcze mnie czeka to najgorsze ,zakopanie jej 1m do ziemi i nadbudowa kosza długiego z 7m pod przyczepę ,najazd pod kosz i jakieś zadaszenie
też moje marzenie tylko na kilka zbiorników bym chciał. a wkopać co to za problem
wykopać można ale zabezpieczyć przed wodą ? a jak przyjdzie ulewa to po rurze i do dziury ?
dziwi mnie dlaczego oni nie zrobili jakiejś rewizji na samym dole ,ślimak wszystkiego nie wciągnie i robal gwarantowany .
jedynie odkręcić tą boczną żmijkę... ja w swojej mam też silnik główny 7,5 a ten boczny 1,5. Do tego głównego silnika dorobiłem jeszcze dodatkowo włącznik gwiazda trójkąt bo w mokrej kukurydzy czasem coś tam się przypchało jak rura od wysypu była zbyt płasko i tak teraz włącznik dwu biegowy to z niższego bez problemu rusza
Potrzebuję info na temat przenośnika ssąco tłoczącego kongskilde z silnikiem 11KW jak jego wydajność nie katalogowa ale realna i cenę przybliżoną jak ktoś zna z góry dzięki.
te kongskilda ssąco-tłoczące to dobre sprzęty, jak robiłem u henia to mieli taką tylko że na wałek do traktora, jak tą ssawkę wrzuciło się w przyczepę to pionowa rura aż się cała trzęsła, z przyczepy w oczach ubywało
To raczej mniejszy sprzęt i mniej wydajny ile to może kosztować jako nowe pilnie potrzebuję info .Leszek plus dla ciebie za podp. już wiem ile,jak dlaczego i czemu i za ile dzięki.
Panowie, kupiłem spiralę do naspawania na pręt, żeby zrobić żmijkę. Chcę ją zamontować wdłuż przyczepy przy jednej stronie, na wywrotce. Dorobię osłony, aby ślimak nie był zasypany cały w zbożu, i potrzebuje porady jaki silnik zamontować. Żmijka będzie fi80mm na długości 6.5m. Dziś patrzyłem na stary silnik z wycieraczek, siłę ma tylko trochę wolno kręci, i boję się czy uciągnie, i czy nie spali się. Żmijka miałaby na sobie w sumie niewiele zboża bo zrobiłbym osłony z małymi otworami. Mam jeszcze do dyspozycji silnik z pralki tylko musiałbym spore przełożenie zrobić. Widziałem na Youtube ale tam był silnik aż 3kw jak pamiętam, ale właściciel napisał że spokojnie przy 2.2kw wystarczyłoby. Z tym że u niego żmijka musiała kręcić się szybko bo rozładowywał też wydają żmijką. Co poradzicie próbować z silnikiem z pralki czy kupić jakiś 2kw i nie bawić się.?
Silnik z pralki to co najwyżej do wialni czy młynka do czyszczenia zboża.
Takie coś sobie zamontuj i gitara
http://allegro.pl/motoreduktor-conz-0-3 … 48478.html
albo takie
http://allegro.pl/motoreduktor-przeklad … 42625.html
A silnik hydrauliczny?
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » żmijka
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo