Odp: produkcja pasz
dla 2 zł ??
Worek kosztuje 7 zł i to jest cały koszt, a owijarką dwa ciągniki i folia. W tym artykule co wcześniej przytoczyłem wyliczyli koszt owinięcia balota i wynosił coś koło 20 zł.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » produkcja pasz
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
dla 2 zł ??
Worek kosztuje 7 zł i to jest cały koszt, a owijarką dwa ciągniki i folia. W tym artykule co wcześniej przytoczyłem wyliczyli koszt owinięcia balota i wynosił coś koło 20 zł.
Koledzy najtańsza jest pryzma ale nie u każdego się sprawdza, wracając jeszcze do balotów w worku czas poświęcony na przygotowanie balotu był taki sam jak przy owijaniu. Pryzma wymaga z kolei bardziej specjalistycznego sprzętu sieczkarnia/samozbierka ludzi ciągników ale gdy zbiera się towar z większego kawałka a jeszcze blisko domu to racjonalna robota.
to ja mam takie pytanie wiemy już ze pryzma albo bele z owijarki bo worki nie ten tego więc jakiej używacie foli za ile i ile beli robicie no i dlaczego nie folia z innej firmy czyli którą polecacie a którą odradzacie jako złą
wybieszmy jakiś towar najlepszy pytam bo sam też mam różne doświadczenia a może ktoś ma tanią i dobrą jak by co to dajcie namiary na nią
no i jak z ta folia panowie
Swojego czasu do owijarek Ensibal Francuzki był bardzo dobry. teraz trochę zaniedbałem temat to nie orientuję się. Handlowałem jeszcze Polywrapem późniejszym Polybale i też skarg nie było.
Ja wczoraj zrobiłem na próbę parę sztuk w workach. Dałem zakiszacza, za kilka tygodni zobaczymy co z tego wyszło. Worki z allegro za 7zł sztuka
mam takie pytanie czy ktoś z was stosuje koncentrat paszowy dla trzody IBEKA PANTO ja zaczołem stosować od 2 tyg sądze że to dość dobry towar
sądzić możesz. ale efekt to zobaczysz po pełnym cyklu odchowu i mięsności...
Sam osobiście testowałem 5 różnych producentów i postanowiłem że wracam do tego co na początku i tak zrobiłem. Zacząłem od nowa przygodę z sano ale tym razem nie koncentraty a premiksy.
Rzeczywiście sano takie dobre?U nas cena w porównaniu do innych to kosmos.
Długo szło u nas sano. Jak podskoczyli na cenach i to nie mało to zaczęłem szukać. Testowałem Lnb, farmer, schauman, provimini no i jakieś dodatki z lokalnej wytwórni (nazwy nie pamiętam). Lnb i schauman niby dobre ale jak się po liczyło to wychodził koszt taki sam jak za sano. No i przy tym drugim problem z kanibalizmem. Lnb dużo dodatków aromatycznych. Za dużo bo świnie po dłuższym czasiecnie chciały pobierać paszy w pełnej dawce.
Farmer tani i dobry. Działał jak się go dużo sypało, a później cena poszło w górę i.... Zaś drogo.
Provimini i to drugie coś to szkoda badać.
Sano tanie nie jest ale na miesności średnio wychodzi mi 58-59% upadków z przebiałkowania też o wiele mniej. Trochę trzeba dać za te dodatki ale później się na skupie odrabvia...
moim zdaniem cena przy zaupie dodatków paszowych to jest brana pod uwagie na 3 miejscu ibeka jest dość droga. przy tanich dodatkach wychodzi drogi odchów
ja odchów robie na koncentracie farmer PW20 a dalej to soja, śruta rzepakowa, mączka rybna i premiks Eurolpol
http://www.eurolpol.com.pl/index.php/pr … nderq.html
ja przodzie sypie sano. brak problemów z kanibalizmem. ale cena teraz jak braliśmy to 25 kg cena 72 zł
Jakie dodatki dodawac dla krow do paszy? Mam zamiar przywiezc mieszalnik i zboza mam swojego jeszcze troche i mysle nad kreda, drozdze i .... nie wiem co by tu jeszcze dac... :hmmm: Kamilz moze cos zaproponujesz ? Bo teraz do maki dodaje troche onyks 40 ale mysle ze to tylko marnowanie kasy a duzo nie polepszy wydajnosci u krow...
U mnie idzie soja,rzepak,koncentrat,drożdże, kreda do tego jeszcze dostają gotową pasze i wysłodki suche, ale wszystko zależy od innych paszy,zboża itp najlepiej zrobić analize i wyliczyć skład żeby nie przesadzić
Jakie dodatki dodawac dla krow do paszy? Mam zamiar przywiezc mieszalnik i zboza mam swojego jeszcze troche i mysle nad kreda, drozdze i .... nie wiem co by tu jeszcze dac... :hmmm: Kamilz moze cos zaproponujesz ? Bo teraz do maki dodaje troche onyks 40 ale mysle ze to tylko marnowanie kasy a duzo nie polepszy wydajnosci u krow...
Żeby zrobić dobrą paszę trzeba by rzeczywiście trochę policzyć ale jeżeli masz swoje zboże i chcesz zrobić tanią i dobrą mieszankę to na pewno soja, rzepak, witaminy i żywe kultury drożdży. Nie baw się w Onyks 40 znam ten produkt bardzo dobrze bo pracowałem wcześniej w tej firmie. Wydajesz tylko niepotrzebnie kasę na śrutę rzepakową i sporą ilość drożdży piwnych w koncentracie.
Jeżeli masz jakąś rozsądną wydajność (7000-8000) tyś od krowy to wyjdź z dawki 150kg soi i 200 kg śruty rzepakowej do tego 25kg witamin i 20 kg drożdży na tonę. Go tego możesz dodać jakieś 100kg otrąb pszennych lub owies jeżeli masz go dużo. Napisz coś więcej o tym co masz w gospodarstwie i jakieś wyniki jeżeli masz.
Co do zboz swoich to mam zyto, przenzyto, owies, troche jeczmienia, pszenica. Wyniki bede robil po zniwach co wyjdzie ze zboz.. Srednia z krow wychodzi cos jak mowisz 7-8.. Reszte tzn soja sruta rzepakowa mam zamiar kupowac i tylko jak policzyc sume sumarow ile wyjdzie Bialka? Gdzie wysylac zboze do analizy?
W tym układzie który Ci podałem powinieneś mieć coś około 19% białka. Zboże jeżeli bierzesz coś z Nutreny to przyciśnij przedstawiciela który jeździ u Ciebie na terenie to zrobi Ci wszystkie analizy za darmo. Zboża gotową śrutę i kiszonki.
Wlasnie u mnie co tydzien jezdzi ze sklepu Nutrena (jak My to mowimy Czerwony Ludek )i przywozi pasze i itp to sie zapytam go Czy u nich mozna takie proby zrobic.. A 19% mi wystarczy.. Dzieki Kamil + sie nalezy i dobry Browar na cieple dni
He he browar się przyda na pewno a badania robi przedstawiciel na 100%
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » produkcja pasz
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo