181

Odp: Pszenica

Coś tam się dłubie. U mnie ma jedną wadę. Od samego początku żyto w niej znajduję. Sąsiad razem ze mną kupował i z nerwów wszystko wywiózł do młyna, bo na każdy ar kilkanaście roślin żyta wylazło. Bałem się że to ja coś sknociłem u siebie, ale on mi to wyjaśnił, bo nigdy żyta nie siał i nie powinno go być, a jest. Z tym skracaniem to są różne szkoły, bo sama pszenica bez skracania jest po kolana, ale tu trochę chodzi o wzmocnienie procesu krzewienia.
Zobaczymy co powie Wojtas, bo ma ode mnie, ale ona wygląda niepokaźnie, a w żniwa znikąd przyczepa za przyczepą. Jak na razie rewelacja tylko dziki ją strasznie lubią(już) i mam nie po drodze z kolegami z Koła Łowieckiego Muflon.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

182

powiem tak jesienią tragedia .. wiosna ładnie aż do kłoszenia teraz marnie wygląda a okaże się w żniwa ...
co do skracania  nie skróciłem poprzeczniaka po całej długości   i skróciłem reszte pola bo   jakoś nie wierze... dałem 1l stabilanu  różnica około 5cm czy dużo to raczej   nie  widac różnicy .... ta pszenica ma u mnie od wydokości kolan miejscami prawie  do 3.4 wysokości nogi ... czemu nie wiem ale tam gdzie wysoka to  gesta  jak trzeba ... tak jak mówie się okaże co będzie jak juz się wykosi ....   żyto i u mnie się w niej pojawiło ale nie znacznie

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

183

Jak jesienią w centrali znajdę to ja kupie. Na poletkach doświadczalnych w ODR tez nie bylo wielkiej różnicy pomiędzy skracana a ta nie skracana, ale w porównaniu do innych odmian wyróżniła się wielkością i grubością kłosa, Mam teraz tonacje podobnie wygląda jak ta w ODR to na tle Muszelki bladziutko kluska o połowę mniejsze i dużo mniej ich jest na m2. Jak zapytałem pracownicy ODR o jakąś dobra odmianę to w pierwszej kolejności poradziła mi muszelkę. Podobno wymaga dobrego II zabiegu fungicydem, ale ze ogólnie się opłaca
Marku Nie wiem czy na krzewienie ja pryskać bo podobno bardzo dobrze się krzewi i 180kg wysiane na ha to max

Rolnik z powołania:-)

184

Muszelka to jak dla mnie rewelacja. Uprawiam ją drugi rok. W zeszłym roku dała mi na stanowiskach po pszenicy, przy umiarkowanej ochronie i intensywnym nawożeniu ponad 7 ton/ha. Odmiana niska - niby nie trzeba jej skracać, ale daję Modusa w celu usztywnienia. Na Polskich Zbożach na poletkach Muszelka podana dwukrotnemu zabiegowi skracania nie sięgała mi do kolan. Ja swoją siałem  420 ziaren/m2 co dawało 200 kg/ha, (oczywiście kwalifikat) ale widzę, że jest za gęsta. W tym tygodniu przejdę sie po polach i policzę obsadę kłosów. Jeżeli chodzi o parametry, to nie miałem problemów ze sprzedażą jej na konsumpcję. Trochę gęstość mnie zawiodła - 75 kg/hl. Białko powyżej 13%, gluten 28-31.
Jak byłem w Modrzu to widziałem na stanowiskach KWS odmiane Pius. Na tle pozostałych odmian wyglądała pięknie. Jak ktoś z Was był w Modrzu, to pewnie widział, że oni tam mają poletka na marnej ziemi. Większość pszenic odczuwała skutki suszy, a ta była nadal zielona. Jak znajdę kabel od aparatu to wrzuce zdjęcia.

185

Pamiętaj, że wszystkie dano dotyczące ilości wysiewanych nasion dotyczą pełnowartościowego kwalifikowanego materiału siewnego i pełnego nawożenia. Jeśli chodzi o kłos to ma dłuższy niż np Mewa, ale krótszy niż Muza, którą też mam. Muza za to jest sporo wyższa. Ja swojej nie traktowałem antywylegaczem wcale, ale jak piszę są rożne szkoły i opinie na ten temat.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

186

Przeglądałem zestawienia plonowania itd i też mnie zainteresowała ta pszenica muszelka... W tym roku zasieję trochę na próbę i porównam z tą co mam czyli odmianą zobel...

187

Będzie nas dwóch hehe...

188

mam coś takiego ... wielkośc zadowalająca  pytanie jakie efekty bedą
http://images50.fotosik.pl/945/7bb27d11b1a516d2m.jpg

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

189

Ładna...

190

czy mi się zdaje czy po kolorze można wnioskować że zaczyna dojrzewać ?? u mnie jeszcze w pełni ma ciemnozielony kolor.

gg 5118068

191

jak przygrzeje  tydzień to mam pszenice do koszenia neutral

192

o k... to u mnie dopiero jęczmień ozimy może za tydzień będzie... nie wcześniej

193

w piątek poszedł oprysk na kłos w pszenicy ozimej jeszcze z 1,5 miesiąca niech rośnie smile

194

u mnie całe szczeście na kamieniach tylko pół hektara ...  znowu będzie że wszyscy z rzepakiem w kolejce a ja z pszenicą big_smile  miałem tak 2 lata temu ....

195

Ładny kłos a co za odmiana .

196

odmiana  hmm  nie wiem big_smile ale jak sie dowiem to powiem tongue

197

Chłopaki jaka jest u was sytuacja bo u mnie oprysk na miotłę po przepuszczał (nie tylko u mnie ale w całej okolicy) i wyskoczyła nie wiadomo skąd stokłosa, nie wiem jak to się fachowo nazywa ale pytanie jak to zwalczyć w przyszłym sezonie bo na pewno się nasieje. Atribut , puma czy cuś. zwalcza to zarówno miotłę jak i to diabelstwo??? i jakie sa skutki czy nie obniza plonu pszenicy?

198

nie tylko u ciebie poprzepuszczały opryski .. taki rok pogięty  że wszedzie wyskakuje ...

199

u mnie jak i u wielu jest miotły... ale nie na wszystkich polach

200

sąsiada łubin wygląda jak plantacja łobody i pszenniaka