2,321

Odp: Pszenica

mam jeszcze kilkanaście ton pszenicy do sprzedania i jak patrzę na cenę 700zł i takie ogłoszenie https://gielda-rolna.com/zboza/pszenica/ to zastanawiam się, czy to już najwyższa cena przed żniwami. W zeszłym roku w okolicach czerwca poleciała w dół, ale ponoć w tym roku ma być inaczej, co myślicie sprzedawać?

2,322 Ostatnio edytowany przez andre902 (2017-07-02 22:03:23)

Panowie, czy ktoś z was zwalczał owies głuchy w tak późnej fazie pszenicy jarej? Aktualnie pszenica kończy kwitnąć. Nie ma go dużo ale występuje w skupiskach.

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

2,323

wykłoszony owies i ta poleci Ci do zbiornika.

2,324

Dokładnie. teraz tylko kosa bo nawet żadna chemia go nie spali ta takim czasie by problem się rozwiązał. Chyba że relgone wink

2,325

Albo poczekaj do września to sam się wysypie wink Ja mam jakieś 1/4pszenic tak zamietlone, że aż niedobrze się robi. Dobrze, że to kawałki na których będzie burak, to trochę przełamie się to wszystko.

2,326

U mnie w okolicy wszędzie ktoś ma chociaż trochę miotły. Nawet u tych dużych, gdzie co roku było idealnie też jej jest.

2,327

A ja przed chwilą zjechałem z pszenicy. robiłem drugi raz na kłos. Liście czyste a kłosy porażone. Koledzy też poprawiają....

2,328

fuzarioza??

mdw

2,329

U mnie w okolicy to samo.Septorioza.Najbardziej pszenice,pszenżyta też zaczyna brać. Ozime , jare  bez różnicy ,kto ile kasy wydał na fungicydy.

2,330

Bez różnicy. Ja dałem sam tebukonazol kolega przez granicę mieszał i w sumie u niego gorzej a stanowisko lepsze. Teraz poleciałem prochlorazem. Podobno wybadano że radzi sobie z chorobami kłosa. Do tej pory szedł na pierwszy zabieg. W jarej narazie nic nie widać ale jak już byłem na polu to też dostała "litra"

2,331

ja w tym roku na kłos dawałem 0,6l tebukonazolu 250g/l i 0,5l prochlorazu 450g/l

2,332

I jaki efekt? grzybki są ?
Byłem w niedzielę w okolicy to macie sporo leżaków.

2,333

Byłeś koło Elbląga? Ja widziałem tylko leżaki u tych co im rozsiewacze przerzucają i na łączeniach poległo, ale dużo po okolicy nie jeździłem. U mnie wszystko stoi. Co do grzybków to nie zauważyłem porażenia.

2,334

Kłos póki co zdrowy. Chociaż t3 robione już pod koniec kwitnienia.

2,335 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2017-07-07 16:05:47)

byłem W Stegnie i Krynicy

2,336

Moja pszenica jakby sie dopiero co wykłosiła taka zieloniutka, grzybów trzeba szukac

Rolnik z powołania:-)

2,337

Hehe to mnie pocieszyliscie bo myślałem ze tylko ja taki postrzelony i we wtorek pryskalem moje t3 na kłos. Pilgrim z 10 dni szybciej będzie do koszenia . Julius zielony .

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

2,338

Po za kłosami u mnie też ideał...

2,339

moja po gradobiciu leży i obita, jednym słowem po balu

Leszek   dla kolegów'

2,340 Ostatnio edytowany przez zorak (2017-08-30 09:22:27)

trzeba pomału szukać bądź szykować nasiona - nie wnikam kto co sieje, swoje czy kupuje. Dostępne u mojego dostawcy:
- sailor - nie siałem ale spółdzielnia po sąsiedzku ma i bardzo sobie chwali
- matrix
- lavantus
- ozon - w tym roku miałem pierwszy raz i jestem mega zadodolony
- arkadia - siałem kilka lat i żadna rewelacja
- desamo
- mewa, premio - ościówka bo musze od lasu trochę posiać
sialiście coś którąś ? jakieś uwagi ? 1680zł/t w bb

gg 5118068