Odp: Pszenica
Ale w upalne dni.....
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Strony Poprzednia 1 … 125 126 127 128 129 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ale w upalne dni.....
Fungicyd takiej roboty nawet w upał nie zrobi. Coś musiało być dodane, obstawiam, że mocznik i jakieś mikroelementy żelazo albo cynk.
Całkiem możliwe, że coś więcej było. Ale w zeszłym roku sam przyjaralem prawie tak samo. Oprysk zrobiłem około 8 rano a o 11 było 30 stopni. W beczce tylko mieszanina fungicydów była
. Wystarczy upał, susza która osłabia rośliny i oparzenia gotowe. Dlatego nie jeżdżę ani o 21 ani o 8 rano tylko w nocy przed wschodem słońca. Może i mam dziwne podejście do sprawy... ale ciężko patrzeć na to, jak pół roku soe chodzi a potem takie coś
U mnie skrzypionka szaleje. Ogólnie to jedna kwitnie, druga się kłosi trzecia już przekwitła, a kłoski jakieś marne wychodzą...
U mnie skrzypionka szaleje. Ogólnie to jedna kwitnie, druga się kłosi trzecia już przekwitła, a kłoski jakieś marne wychodzą...
Grześ z kim rozmawiam każdy narzeka na pszenice w tym roku. Podczas rozmowy z dyrektorem hodowli roślin z Szelejewa to samo potwierdził że pszenżyta w miarę ale pszenice szału nie ma.
Dokładnie pszenżyta super. a pszenice słabe jakieś. Ktoś kto posiał bardzo wcześnie to i pszenice ładne. Jedno pewne skończyły się lata że posiało się późno i pszenica dała 7ton... Trzeba siać wszystko wcześnie, żeby n jesieni plon wytworzyło..
Moim zdaniem kończy się zbieranie 6-10 ton. Od kilku lat staram się ciąć koszty w uprawie pszenicy. W tym roku na gruntach dzierżawionych robię pszenicę za ok 700 zł/ha i na chwilę obecną wyglądają obiecująco z średnim plonem ok 3,5 tony i dające nadzieję na zarobek ponad 1000 zł/ha Czas pokaże co z tego wyjdzie, ale sąsiad co celował w 8-10 ton teraz nie ma pewności czy będzie 5. Pszenica ma 25-30 cm wysokości po wykłoszeniu.
Rutynowa wczesna dawka ccc która przez szereg lat dawała dobre efekty, w tym roku dobiła jeszcze sporo pszenic. Takie są nie tylko moje obserwacje. Trzeba bardziej słuchać co mówi nam przyroda «ziemia, woda i powietrze wraz z żyjącymi na nich i w nich roślinami i zwierzętami» nie przedstawiciele handlowi.
Ja nigdy nie liczę plonu naprzód i zawsze staram się dopilnować to co jest. Wypadło 1.2ha pszenicy. Przesiałem. Prawda jest taka, że nie zawsze wychodzi. Jeden rok rewelacja inny cienizna ale srednio-nie jest źle.
Rutynowa wczesna dawka ccc która przez szereg lat dawała dobre efekty, w tym roku dobiła jeszcze sporo pszenic. Takie są nie tylko moje obserwacje. Trzeba bardziej słuchać co mówi nam przyroda «ziemia, woda i powietrze wraz z żyjącymi na nich i w nich roślinami i zwierzętami» nie przedstawiciele handlowi.
W końcu kwietnia żałowałem że nie dałem ccc na dokrzewienie ale z perspektywy czasu wyszło na dobre. Jedyne co to zbyt późno dałem siarkę, bo dopiero pod koniec kwietnia dawałem siarczan amonu ten miałki bo nie dostałem granulowanego. Musiałem go siać co 9m i tam gdzie nie doleciał (brzegi wokół pola i rogi) to bardzo widać różnicę. Jednak z tego że był drobny to zaraz się rozpuścił i szybko zadziałał.
Późno siana pszenica (19-20 X) rokuje na 5-6t. Ma ok 60cm wysokości i zaczyna się kłosić. Koleś z Żuław wziął na wiosce 14ha i posiał pszenicę w tym samym czasie. Opryskał czymś i pszenica z liściem flagowym ma ok 25-30cm.
Moja ma jakieś 40 cm ale czy wysokość swiadczy o plonie ? Czy długość kłosa i wielkość ziarna ;P wole mieć taką co ma pół metra i nie będzie odpoczywać w żniwa niż leżącą jak decha
No, a czym wykarmisz ten kłos?
Liść flagowy ma 1.5 jak nie 2 cm szerokośći. Pszenice nie żyto przy którym źdźbło odpowiada za pobieranie 70% składników odżywczych. Może i się nie znam. Dlatego pytam.
To tylko pozostaje nadzieja, że to wystarczy, bo od wszystkich grubych producentów pszenicy wokół słyszę, że jak z dotacjami na zero rok zamkną to będzie ok. Kilka lat temu w podobnej sytuacji jeden z sąsiadów zamknął rok na -200 000
U mnie nigdy nie było rewelacji w plonie pszenicy. 5-6 ton to plon super. Biorąc pod uwagę jakość gleb i przebieg pogody. Zawsze Robi się wszystko bo jak przypilnuje tak zbiorę. A na samym życie hybrydowym jechać też nie na dłuższą metę. A jest to jedyna roślina którą plonem udało mi się dojechać do 9.5 tony z ha. Tata własnym oczom nie wierzył, że z takiej ziemi można tyle zebrać.
Ja na Twoich ziemiach pszenicy bym nie siał tylko skupił się na żytach.
Sytuacja wygląda tak na jednym polu pszenica idzie na rekord ma 10-11 pięterek i jest gęsta. Problem polega na tym że mączniaj ją gnębi jest jyż na podflagowym a nawet na flagowy wychodzi od spodniej strony liścia. pozatym czysto. Czym prysnąć na T3?
T1
Duet star 334 SE 1l/ha
Mondratak 450 EC 0,8l
Tj
Plochloraz 360g + fenpropimorf 250g + epoksykonazol 84g
T2
Acanto 250 SC 0,5l
Rekord 125 SC 0,8l
Tj
pikoksystrobina 125g + epoksykonazol 125g
Pajej Kendo albo Mercesa dodaj do czegoś. U mnie poszła Harviga z tebu.
lub Atlas
nie sa to tanie rzeczy...
Strony Poprzednia 1 … 125 126 127 128 129 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo