621

Odp: Pszenica

W dupie mam eksperymenty od dziś tylko atlantis od 12

622

a dwuliscienne?

623

jesienią   jechałem  tzw maraton  i glean   i teraz spokój ...   raz się zdarzyło że z jesieni przepuściło i to w zeszłym roku .   a teraz na wiosnę nie ma co się czarować  chwastoks  lub aminopielik  do tego coś dodać symbolicznie i   załatwi wszystko .  tanio a od zawsze skuteczne

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

624

robie jesienia bo mam czas i nie muszę myć opryskiwacza do rzepaku.
jesienia dałem komplet+tolurex i chwastów nie znajdziesz

625

helm tibi

626

jack napisał/a:

chwasty zwalcza sie jesienia!!!

Wiosną jedynie poprawia jak trzeba.Ja na jesieni prysnąłem 5g Gleanu,1l Isoguarda i 0,11 l Legato /ha.Póki co nawet chaber nie wylazł co zdarzało się po samym Gleanie albo po mieszance z Expert Metem.Pare razy też pryskałem wiosną ale chyba nigdy jeden zabieg wszystkiego nie załatwił.

627

Krzysiek napisał/a:

helm tibi

sulfonylomoczniki robia sie coraz bardziej zawodne.

628

Panowie  nie wszystko da sie jesienią spryskać  są póżne siewy np , buraki   niestety ziemniak . kuku,.itp.. i pozostaje wiosna ...

629

wtedy ok.moze nomad http://www.dowagro.com/pl/produits/product127.htm

630

No to Ci sie fuksneło ... bo generalnie oprócz pokarmu potrzebuja jeszcze swiatła i wody a tu mamy mało do gadania.

631

tak jak pisze Jack .temat sulfonylomoczników narazie trzeba przerwać .Zmienić na lancet ,pumę lub axial.Oczywiście większy wydatek o wiadro zboża ,ale to żaden wydatek

632

Pawel21990 napisał/a:
Pajej napisał/a:
Pajej napisał/a:

byłem dzis na ogledzinach i przenica sie rozkrzewiła jak na przedwiosniu miała ok 3 lisci niektóra jeden nalitki pęd boczny to teraz ma ok 4-5 pedów obsada roslin na metr kwadratowy to ok 315 pomnozyc to razy 5 wychodzi 1500!!! co z tym zrobic???

nikt mi z rym problemem nie pomoże?

a kiedy azot dawałeś i ile dawek? możesz opóźnik dawkę a tak za bardzo nie da się zrobić, rośliny potem część pędów zredukują, tylko wodę i składniki pokarmowe pobiorą

puki co dałem jedna dawke na poczatku marca 200kg/ha saletry. za kilka dni pszenica bedzie miała pierwsze kolanko planuje dać 150 i na kłosa 100.
PawełS.64 madusa zakupiłem pomimo ze to muszelka do i tak dam pełna dawke tj 0,4L/ha

Rolnik z powołania:-)

633

A nie lepiej Moddusa wymieszać z CCC ?? 0,2-0,3 l Moddusa + 1 l CCC.

634

modusem już można w mieszaninie  z CCC zejśc do 0.1  i działa , tym bardziej że to muszelka więc nie ma się co nad tym   zastanawiać

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

635

ale nie koniecznie  musi być to CCC moze być to stabilan lub coś innego ..  modus jest dobry  ale drogi jak cholera ...  a to ma byc zazwyczaj  tanie a dobre smile

636

4 setki modusa zrobią z muszelki trzcine! w zupełności starczy 0,2 w litrem ccc a czy to stabilan czy antywylegacz to jeden hoooj

637

Modus 0,4l/ha wychodzi ok 90zł/ha, w muszelce na pewno wystarczy tak jak jack pisze. papu tez powinno bo troche dam troche jest w ziemi 9stanowisko po groszku) boje sie tylko ze wody zabraknie

Rolnik z powołania:-)

638

Zbierałem wczoraj kamienie w pszenicy i, przynajmniej u mnie, na regulatory w muszelce już za późno.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

639

a co już sie kłosi??

640

chodzi o to, że na dokrzewianie już za późno, a skracanie Muszelki to nonsens.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia