Odp: Pszenica
6 tyg. to chyba NIC NIE DZIAŁA może te nowe preparaty z sdhi (seguris adexar)ale nie falcon na pewno.jeśli ktos mówi o pszenicy na poważnie
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Strony Poprzednia 1 … 51 52 53 54 55 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
6 tyg. to chyba NIC NIE DZIAŁA może te nowe preparaty z sdhi (seguris adexar)ale nie falcon na pewno.jeśli ktos mówi o pszenicy na poważnie
jacy napisał/a:falcon też b.dobry ja go b.lubię nie trzeba kombinować i mieszać a poza tym leczy i interweniuje
To może na T@ dac falcon i na T3 zostanie 70 zł/ha wiec cos do tebukonazolu sie dozuci... rudomenes co ty na to?
Falcon jest dobrym rozwiązaniem. A na T3 prócz tebukonazolu można by dołożyć propikonazolu....
Panowie w jakie plony celujecie, że robicie 3 zabiegi na grzyba? Ja robię z reguły dwa i myślę że w tym roku powinno wystarczyć z racji że wszystko bardzo szybko rośnie.
Panowie w jakie plony celujecie, że robicie 3 zabiegi na grzyba? Ja robię z reguły dwa i myślę że w tym roku powinno wystarczyć z racji że wszystko bardzo szybko rośnie.
Ja celuję w 7 ton/ha
Grzegorz. Celować to celuje w 7-8, ale wszystko się pierd...
Wczesna wiosna, ale pogoda nie rozpieszcza pszenic.
Drobna usterka rozsiewacza sprawiła że mam pasy na polu a to strata. Gdzieś za duzo gdzieś za mało podejrzewam że może z tona uciec.
3 zabieg na grzyba nie jest jakiś drogi nawet sam tebukonazol zadziała i te 50zł wydane na oprysk podniesie jakośc ziarna.
Właśnie ja tebukonazol daję na kłos i ogólnie efekty są. Na przyszły rok pewnie zwiększę nawożenie to i o 3 zabiegach będę myślał. Choć w zeszłym roku sypało średnio ok5ton, to w tym roku myślę że 5-6 powinno śmiało dać. U mnie jest ten problem, że ziemia jest jeszcze nie wszędzie na tyle wyprawiona i bogata w w makro żeby potężne dawki azotu pszenica zniosła. Nawet skrócone pszenice, nie dadzą po prostu plonu powyżej 6-7t. Za duża różnica w zasobność pomiędzy N i PK i plonu nie będzie. Jednak co roku jest lepiej i nawozu idzie więcej, płodozmian, uczciwe ph i plony rosną z roku na rok. Niestety od pogody nikt nie jest zależny i wtedy nawet ziemia pierwsza klasa potrafi zawieść.
JAk masz dostęp do wapna z cukrowni to ładuj tam jest wszystko co trzeba http://www.liz.pl/index.php/news/2004/
Kiedyś było to wapno super ale teraz zmienili proces przy produkcji i mniej go stosują. Jednak dostępne jest, ale ciemne jakby z ziemią mieszali i śmierdzi dziwnie jak padliną. Ph mi zostało tylko na jednym kawałku gdzie jest 4.5 reszta powyżej 5.5, z przewagą powyżej 6.5 . Muszę kupić jakiegoś gównomiota i zrobić pod nim talerze tak żeby i wapno i obornik szedł szeerzej, bo mam możliwość dostępu do końskiego. Tylko trzeba się ruszyć i w końcu coś zacząć z tym robić bo jest za free. Tylko jeszcze na tuza do 323 dorobię ładowacz i można jeździć nawet daleko z dwiema przyczepami ładunek jak na tirze. Pewnie bliżej jesieni będzie czas i pieniądz. Ale nie o tym wątek nie ma co robić śmietnika Jutro wstawię zdjęcia pszenic jak wyglądają.
Pajej napisał/a:jacy napisał/a:falcon też b.dobry ja go b.lubię nie trzeba kombinować i mieszać a poza tym leczy i interweniuje
To może na T@ dac falcon i na T3 zostanie 70 zł/ha wiec cos do tebukonazolu sie dozuci... rudomenes co ty na to?
Falcon jest dobrym rozwiązaniem. A na T3 prócz tebukonazolu można by dołożyć propikonazolu....
Wielkie dzieki.
Ja celuje w 6t. a to ze robie 3 zabiegi wcale nie oznacza że wydaje więcej kasy niz na 2. przed sezonem ustaliłem ze na ochrone przed grzybami daje 300zł/ha i tego sie trzymam. gdybym chciał to na 2 zabiegi wiecej wydam, ale moim zdaniem lepiej bedzie nawet nieco słabszymi fungicydami a czesciej
ja też jestem tego zdania a przy okazji daję odżywkę i siarczan
dzisiaj pryskałem mocznikiem odżywką i moddusem pszenice, lancet póki co już 3 rok z rzędu pokazał że jest wart swojej ceny.... w pszenicy ładny podflagowy i zaczyna flagowy z pochweki się pokazywać, po T1 grzybków nie widać, wyjdzie flagowy to dostanie T2
ja po przegrzebanie pszenicy zdecydowałem że Zrobię 2 i 3 zabieg w pszenicy łącznie ... czym hmm nie wiem ale teraz nic nie widać wiec spokojnie zrobię raz i ma byc
Właśnie do modusa Andrew dodałeś mocznik a do cerone nie zaszkodziłby? Ja opryskałem raz od grzyba i na razie spokój czekam na liść flagowy drugi raz i ma być. W zeszłym roku miałem gorsze pszenice i średnio 5 dały także w tym roku o dwóch zabiegach powinny lepiej sypać, czas pokaże.
Ja musiałem już pryskać miejscami pokazała się septorioza liścia
Ja musiałem już pryskać miejscami pokazała się septorioza liścia
tak jak i u mnie. 2 zabieg wykonany, liść flagowy powychodził.
Ja wczoraj prysnąłem na T2 Soprano 1l + Gwarant 0,7l cenowo wyszło 90zł/netto do tego dodałem Ekosol Z i Ekosol z siarczanem magnezu po 2l,
Właśnie do modusa Andrew dodałeś mocznik a do cerone nie zaszkodziłby?
W moddusie jest trineksapak etylu a w cerone etefon więc nie wiem czy tak będzie, jak zadziała i czy zadziała, może zrób próbkę jak masz opryskiwacz ręczny to rozrób i sprawdź na małym pasku
Ja wczoraj prysnąłem na T2 Soprano 1l + Gwarant 0,7l cenowo wyszło 90zł/netto do tego dodałem Ekosol Z i Ekosol z siarczanem magnezu po 2l,
mowa tu o ekosolach z Kraśnika? tylko że oni już nie używają tej nazwy do produktów dla rolnictwa konwencjonalnego, chyba że masz dobre zapasy :beer:
ja do swojej zupy dawałem na 8.6 ha 100kg mocznika 15 l multifoliaru Z , 40 L amidomagu NMgSFe i 2 litry moddusa i to robiłem w ilości 2150 litrów to daje jakieś 6,66 kg azotu ; 0,42 kg Mg ; 0,66 kg S ; 0,0017 kg B ; 0,033kg Cu ; 0,35 kg Fe ; 0,011 kg Mn ; 0,00062 kg Mo ; 0,029 kg Zn ; cenowo wygląda to tak: 32 zł na ha odżywki mocznik jakieś 21 zł na ha i coś około 60 zł moddus.
Opryskałem czystym i mam choć spokój
kurna litr modusa kosztuje 270zł to jakiś obłęd.
No ja dzisiaj dałem jeszcze modusa z ccc na pszenice zeby nie poległa. A jak przymrozki nie dokuczyły waszym pszenicom? moja odchorowywuje właśnie.
Strony Poprzednia 1 … 51 52 53 54 55 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo