Odp: Pszenica
Jakby pszenica była po 1000 zł to bym pojechał na t2: Artea 330 EC 0.4 l/ha + Amistar 250 SC 0.6 l/ha. To na 95% wyczyściło by wszyściutko.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Strony Poprzednia 1 … 78 79 80 81 82 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jakby pszenica była po 1000 zł to bym pojechał na t2: Artea 330 EC 0.4 l/ha + Amistar 250 SC 0.6 l/ha. To na 95% wyczyściło by wszyściutko.
kupiłem to http://www.sklep.rudnik.agro.pl/pl_PL/p … SE-5L/2729 fajne substancje aktywne i cena ok
pryskacie juz t2? macie liśc flagowy?
Ja wczoraj dopiero zacząłem dawać na t1. Rzadki siew i grzyba nie było widać, choć chciałem dać wcześniej, lecz pogoda nie pozwoliła.
to byłes w pszenicy wiadc liść flagowy?
Szczerze, to nie przyglądałem się, bo jak zwykle w pośpiechu. Jeszcze minie u mnie, z tydzień, żeby się pokazał, jutro jak pogoda pozwoli, to dokończę opryski i obejrzę dokładnie. Musiałem dorzucić trochę modusa, bo mocno mi pszenice bujają..
Sąsiad sypał 3 dawkę... Ja objechałem pola no może 2 kawałki by się łapały na saletrę na pozostałych jeszcze nie ale w przyszłym tygodniu na pewno. A co do pryskania to też mam jeden kawałek nie pryskany drugi tylko popłuczynami ( może z 30% dawki T1) o i za bardzo nic nie widać. NA pozostałych kawałkach ( tych lepszych) mam T1 i się zastanawiam właśnie czy nie opóźnić zabiegu by zrobić t2 i zakończyć ochronę na tym.
przy takiej pogodzie gdzie brak wody grzyby nie szaleją i może jak uda sie że czysto do flagowego będzie to t2 na flagowy i chyba po ochronie w tym roku, u mnie w kwietniu spadło 12l na m^2 a w maju do dzisiaj może 13, gdzie w zeszłym roku pamiętam na początku maja jak 2 dni kapało to wlało 35 l na m^2
Ja dziś zaczynam T2 + Moddus. Liść flagowy na wierzchu.
U mnie nawet co jakiś czas ładnie padało, także wody nie brakuje. Pojawiło się trochę mączniaka, ale tylko w zbyt gęstym łanie. Pszenice ciemne jak noc i ostatni raz posypie dopiero przed kłoszeniem. Przy tych cenach trzeba dobrze przemyśleć, czy warto pchać kasę, która nie zwróci się z naddatkiem.
Na sypaniu nie ma co oszczędzać z powietrza się plon nie weźmie ale na chemii się da....
Skracanie pszenicy sobie chyba też daruję. Nie są jakieś wyrosnięte. Nawet te najmocniejsze są poniżej 50cm a kłos już rośnie
u mnie widziałem tez wychodzi lisc flagowy
za dużo można stracić nie dając azotu na kłosa .... a w ogólnym rozrachunku to nie są największe koszty nawozowe.
To znaczy tak jak widziałem, że pszenicy będzie brakowało to sypałem. Teraz ciemne i widać, że nie potrzebują. Zapodam przed kłoszeniem, tak żeby w trakcie kłoszenia już miała co jeść. Dziś znowu wiatr wieje, a miałem pryskać.
masakra z tymi zabiegami. Cały czas coś nie tak wiatr, deszcz, zimno, za ciepło, rosa.....
A potem zapchany filtr.... k....a!
Daj spokój właśnie pryskałem i tragedia przez 7min gówno z nieba leciało. Ani to deszcz ani to rosa. Piździ jak w kieleckim. Nie wiem za ile czasu jechać dalej z koksem.
Dziś to raczej nie dzień na opryski, możliwe przymrozki.
wywaliło mi na jednym kawałku pszenicy haber czym by to tanio i skutecznie potraktować?
wywaliło mi na jednym kawałku pszenicy haber czym by to tanio i skutecznie potraktować?
u mnie miejscami wywaliła przytulia w pszenicy i dzisiaj dałem GALAPER 200Ec jakieś 45zł/ha
ruski granstar 400 zł za 0,5 kg i 20 g na ha po kłopocie
Strony Poprzednia 1 … 78 79 80 81 82 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo