Odp: Pszenica
dolnośląskie, od 2 tygodni mamy średnie temp. dobowe na poziomie 7 stopni, a w dzień 11 to norma, max było 15. Gdyby nie tydzień czy 2 w styczniu z mrozami to zimy praktycznie by nie było.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Strony Poprzednia 1 … 91 92 93 94 95 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
dolnośląskie, od 2 tygodni mamy średnie temp. dobowe na poziomie 7 stopni, a w dzień 11 to norma, max było 15. Gdyby nie tydzień czy 2 w styczniu z mrozami to zimy praktycznie by nie było.
Androl u nas tak jakby bardziej brązowo...
Kilka dni po roztopach chodziłem po polu oglądałem pszenicę której przezimowanie oceniłem jako dobre biorąc pod uwagę to co za nami... U sąsiada przez miedzę mogłem oglądać tego dnia pszenice która super przezimowała w porównaniu do mojej, jakaś polska odmiana.
Dziś patrzę że ma taki kolor jak moja. Miałem do domu przyniesioną próbę 10 roślinek mojej z czego 4 wyglądały na martwe i 6 raczej żywych tj z co najmniej jednym zielonym liściem, rośliny przed mrozami zaczeły się krzewić ale żadna z próbek nie miał 2 pędów.
iiiiiii z tej 4 nic a z pozostałej 6 tylko 4 dały znak życia.
Trochę mnie to zdziwiło. Trzeba będzie zrobić jeszcze raz testy... poczekam parę dni.
Dziś widziałem pszenżyto stokłosy całe km2 raczej do kasacji, aczkolwiek cień nadziej jest że ruszy tylko z jakim skutkiem?
Generalnie media dopiero odkrywają problem.
U nas to samo, może jedyny plus tych moich siewów to że były dość późne i niezbyt gęste. Ogólnie to gdzie w zaciszu to ok, wystarczy nieco na wietrze i wyglądają kiepsko zboża. Ceny na razie w dół dalej.
Przywieźli mi dziś 0,3 t śruty sojowej, a zamawiałem 2 t. Kierowca mówi że rozwozi po klientach którzy zamawiali, po troszku awaryjnie. Wszystkie samochody pojechały z pszenicą do portu, kursem powrotnym sojową przywiozą.
Statki więc chyba w portach są, a cena w dół.
No ale pszenica jara na olx poszła do góry z 800 na 1100 w 2 dni
Patrzałem kilka dni temu nie odbiegała ceną od konsumpcyjnej...
No i nikt na jej parametry nie będzie patrzył
A jakby ozimą zasiać na wiosnę? Sam spróbuję z ciekawości jakiś mały kwadracik. Jakbym miał sporo jarej to głosiłbym w ogłoszeniach, a miałem raptem hektar.
Kosiłem kiedyś znajomemu pszenżyto miało być jare. Kosiłem coś pod koniec września połowa ziaren była zielona, po paru dniach walki wywiózł w doły.
Forma ozima posiana na wiosnę najpierw się krzewi potem jeszcze przez chwilę się krzewi a na koniec się już tylko krzewi. Także jak chcesz zielonkę to siej
A jakby ozimą zasiać na wiosnę? Sam spróbuję z ciekawości jakiś mały kwadracik. Jakbym miał sporo jarej to głosiłbym w ogłoszeniach, a miałem raptem hektar.
pszenica ozima musi przejsc jaworyzacje czyli kilka dni w minusowej temperaturze inaczej nie strzeli w źdźbło.
co do jarki to mam izere pierwszy rok po centrali po 800zł i jeszcze moge przez młynek przepuscic
Przywieźli mi dziś 0,3 t śruty sojowej, a zamawiałem 2 t. Kierowca mówi że rozwozi po klientach którzy zamawiali, po troszku awaryjnie. Wszystkie samochody pojechały z pszenicą do portu, kursem powrotnym sojową przywiozą.
Statki więc chyba w portach są, a cena w dół.
Androl a jeżeli to nie tajemnica to mógłbyś podzielić się w jakiej cenie kupujesz sojówkę teraz
Zamawiam zawsze po 2 t wczoraj 1660 zł/t z dowozem. Kamilz sojową też masz w ofercie.
Grzegorz89 napisał/a:A jakby ozimą zasiać na wiosnę? Sam spróbuję z ciekawości jakiś mały kwadracik. Jakbym miał sporo jarej to głosiłbym w ogłoszeniach, a miałem raptem hektar.
pszenica ozima musi przejsc jaworyzacje czyli kilka dni w minusowej temperaturze inaczej nie strzeli w źdźbło.
co do jarki to mam izere pierwszy rok po centrali po 800zł i jeszcze moge przez młynek przepuscic
tak dla pamieci https://pl.wikipedia.org/wiki/Jarowizacja
jak mi ja dostarczysz to biore tone na juz
Zamawiam zawsze po 2 t wczoraj 1660 zł/t z dowozem. Kamilz sojową też masz w ofercie.
Tak sojową i rzepakową.Zacząłem teraz współprace z Trouw Nutrition. Wziąłem od nich premiksy przy okazji też u siebie skończyłem z koncentratem.
Pajej napisał/a:Grzegorz89 napisał/a:A jakby ozimą zasiać na wiosnę? Sam spróbuję z ciekawości jakiś mały kwadracik. Jakbym miał sporo jarej to głosiłbym w ogłoszeniach, a miałem raptem hektar.
tak dla pamieci https://pl.wikipedia.org/wiki/Jarowizacja
jak mi ja dostarczysz to biore tone na juz
kurcze trzeba popytac u kurierów raaben chyba wozi palety w przyzwoitych pieniadzach. jak za transport zapłacisz to moge wysłac
ile tego masz??pozbieram zamówienia
ok 10-15t
U nas w Centrali Nas jarych zbóż brak.
Strony Poprzednia 1 … 91 92 93 94 95 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo