1,861

Odp: Pszenica

Piękne zboża, jakby zimy nie widziały. U nas kiepsko. Po mrozach nic nie było widać, dopiero jak przyszła odwilż, to wszystko siane w terminie zmieniło kolor na żółto.

1,862

U mnie Linus poparzone ma liście, niby nic ale w moich oczach stracił swój urok i szanse na większe zasiewy bo zima tego roku wyjątkowo łaskawa i to co będzie posiane na przyszły rok musi być ubezpieczone od skutków zimowania.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

1,863

Linus u mnie gorzej wypadł od bamberki. Myślę, że warto szukać starych cierpliwych odmian, bo jak nie susza to mróz, albo ciągłe deszcze.

1,864

Marku może tego nie widać ale też czubki są lekko przypalone tylko że u nas było od 2-3 cm śniegu i myślę że to pomogło oziminom

1,865

Pisałem juz o tym ale jeszze raz co byście radzili na grzyba na pszenice arkadia, sailor, julius po przedplonach groszek, rzepak nawozenie N 150kg planowany plon 6-7t. chce wydac 300-350zł/ha
myslałem nad czyms takim

T1 capalo 1l
T2 Duet ultra 0,6 + butisan 0,5
T3 tebu 1 + topsin 0,7

Rolnik z powołania:-)

1,866 Ostatnio edytowany przez Pajej (2016-02-13 15:41:08)

a może
T1 Duet Star 100 + Atak 0,8 = 150
T2 rubic 0,8l 65 +Acanto 0,5 90zł = 155
T3 teru 1l 45zł
razem 350 zł
T1 fenpropimorf (związek z grupy morfolin) + epoksykonazol (związek z grupy triazoli) + prochloraz (związek z grupy imidazoli)
T2 epoksykonazol (związek z grupy triazoli) + pikoksystrobina (związek z grupy strobiluryn)
T3 to wszyscy znaja tebukonazol czyli triazol

Rolnik z powołania:-)

1,867

Byłem obejrzeć pszenicę tą najgorszą. Idę idę przez pszenicę sąsiada po której nie było śladu bo siano wywiało i patrzę że coś wyłazi! Zatrzymałem się badam. Żyje !!! Idę do swojej. Na większości pola żyje i powoli rusza! Szok!
Na tym kawałku mam bez pługa i nie jest pryskana na chwasta.
Jak wleję RSM to chwasty będą szaleć. Mogę prysnąć np granstarem choć dwuliścienne bo jako tako presji miotły nie ma . Bardziej jej nie zaszkodzę niż pomogę ?

1,868

takie ledwo zywe lepiej narazie odpusc odchwaszczanie.najwyzej dozywisz troche chwasty.
dzis ogladałem moja cos tam zyje ale na dwoje babka wrózyła teraz juz nawet -10 i bedzie po niej

1,869

A mrozy nadchodzą...

1,870

:walka:Krzysiu a gdzie i jak duże?

1,871

sie okaże

1,872

U nas doradcy każa juz sypac na pszenice po 60-70 kg azotu, a te rzepaki które dostały nawóz dwa tygodnie temu walą juz w góre

mdw

1,873

to jak siac czy bnie siac? co myslicie?

mdw

1,874

Myle że siać. Te przymrozki to nie duze, przynajmniej na dś. A zanim azot zadziala bedzie juz po nich.

1,875

Yoko a u nas wczoraj spadł śnieg. Wjedziesz na pole? Nie za mokro?

1,876

yokoslaw napisał/a:

to jak siac czy bnie siac? co myslicie?

Ja posiałem.

1,877

Jutro jadę po RSM i jak warunki pozwolą to ładuję grubo...
Patrzę na prognozę w mają byc przymrozki więc w w sobotę powinienem obskoczyć może nawet wszystko. Po 300l 32%

1,878

zaczołem siac po 200 kg saletry, mozliwie sie jezdzi , tam gdzie mokro zawsze tam mokro, ogólnie wiecej wilgoci jak w zeszłym roku o tej porze

mdw

1,879

No może i jest więcej ale wydaje mi się że kwestia 2 3 dni dobrej pogody i po wilgoci..

1,880

300l RSM 32% to nie za dużo? To 127 czystego N. Chyba że jako jedyną dawkę tylko będziesz dawał.

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile