Odp: Pszenica
Piękne zboża, jakby zimy nie widziały. U nas kiepsko. Po mrozach nic nie było widać, dopiero jak przyszła odwilż, to wszystko siane w terminie zmieniło kolor na żółto.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Strony Poprzednia 1 … 92 93 94 95 96 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Piękne zboża, jakby zimy nie widziały. U nas kiepsko. Po mrozach nic nie było widać, dopiero jak przyszła odwilż, to wszystko siane w terminie zmieniło kolor na żółto.
U mnie Linus poparzone ma liście, niby nic ale w moich oczach stracił swój urok i szanse na większe zasiewy bo zima tego roku wyjątkowo łaskawa i to co będzie posiane na przyszły rok musi być ubezpieczone od skutków zimowania.
Linus u mnie gorzej wypadł od bamberki. Myślę, że warto szukać starych cierpliwych odmian, bo jak nie susza to mróz, albo ciągłe deszcze.
Marku może tego nie widać ale też czubki są lekko przypalone tylko że u nas było od 2-3 cm śniegu i myślę że to pomogło oziminom
Pisałem juz o tym ale jeszze raz co byście radzili na grzyba na pszenice arkadia, sailor, julius po przedplonach groszek, rzepak nawozenie N 150kg planowany plon 6-7t. chce wydac 300-350zł/ha
myslałem nad czyms takim
T1 capalo 1l
T2 Duet ultra 0,6 + butisan 0,5
T3 tebu 1 + topsin 0,7
a może
T1 Duet Star 100 + Atak 0,8 = 150
T2 rubic 0,8l 65 +Acanto 0,5 90zł = 155
T3 teru 1l 45zł
razem 350 zł
T1 fenpropimorf (związek z grupy morfolin) + epoksykonazol (związek z grupy triazoli) + prochloraz (związek z grupy imidazoli)
T2 epoksykonazol (związek z grupy triazoli) + pikoksystrobina (związek z grupy strobiluryn)
T3 to wszyscy znaja tebukonazol czyli triazol
Byłem obejrzeć pszenicę tą najgorszą. Idę idę przez pszenicę sąsiada po której nie było śladu bo siano wywiało i patrzę że coś wyłazi! Zatrzymałem się badam. Żyje !!! Idę do swojej. Na większości pola żyje i powoli rusza! Szok!
Na tym kawałku mam bez pługa i nie jest pryskana na chwasta.
Jak wleję RSM to chwasty będą szaleć. Mogę prysnąć np granstarem choć dwuliścienne bo jako tako presji miotły nie ma . Bardziej jej nie zaszkodzę niż pomogę ?
takie ledwo zywe lepiej narazie odpusc odchwaszczanie.najwyzej dozywisz troche chwasty.
dzis ogladałem moja cos tam zyje ale na dwoje babka wrózyła teraz juz nawet -10 i bedzie po niej
A mrozy nadchodzą...
:walka:Krzysiu a gdzie i jak duże?
sie okaże
U nas doradcy każa juz sypac na pszenice po 60-70 kg azotu, a te rzepaki które dostały nawóz dwa tygodnie temu walą juz w góre
to jak siac czy bnie siac? co myslicie?
Myle że siać. Te przymrozki to nie duze, przynajmniej na dś. A zanim azot zadziala bedzie juz po nich.
Yoko a u nas wczoraj spadł śnieg. Wjedziesz na pole? Nie za mokro?
to jak siac czy bnie siac? co myslicie?
Ja posiałem.
Jutro jadę po RSM i jak warunki pozwolą to ładuję grubo...
Patrzę na prognozę w mają byc przymrozki więc w w sobotę powinienem obskoczyć może nawet wszystko. Po 300l 32%
zaczołem siac po 200 kg saletry, mozliwie sie jezdzi , tam gdzie mokro zawsze tam mokro, ogólnie wiecej wilgoci jak w zeszłym roku o tej porze
No może i jest więcej ale wydaje mi się że kwestia 2 3 dni dobrej pogody i po wilgoci..
300l RSM 32% to nie za dużo? To 127 czystego N. Chyba że jako jedyną dawkę tylko będziesz dawał.
Strony Poprzednia 1 … 92 93 94 95 96 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo