Odp: Wasze Filmiki Na YouTube
Błażej nie traktuj mojego postu jako totalną krytykę, ale swojego PH1 kupiłem tylko po to aby orać ugory, łąki, samosiewy drzew i krzewów leśnych i tam takie. Jak przeczytałem
bo próbowaliśmy orać bez grubera ale nie szło
to osmarkałem ze śmiechu klawiaturę i moja kobiecina kazała mi wy(...)nośić się z pokoju. Jeżeli ja zaoruję ugory i chwastowniki o wysokości roślin 160-180 cm, to jak można nie zaorać takiego biednego rzepaku? No chyba, że trafiłem na wybitny egzemplarz, bo trafiały mi się na polu zorganizowane wycieczki takich, którzy uważali, że przyoranie chwastów na dzierżawach, które brałem, jest niemożliwe, a ja dopiero uczyłem się ustawiać ten pług, bo teraz to bym im pokazał jak ma wyglądać orka.
Ps
To jak ty orzesz 15 cm?
Wg instrukcji minimalna głębokość orki tym pługiem to 18 cm, ale może instrukcja jest niedokładna.
na ciężkiej ziemi ciągnik musi spalić no nie ma co nie wiem jak to zrobisz aby na glinie miał by ci mniej spalić niż na lekkiej ziemi
Zgadza się, ale oglądałem ten film z 10 razy i na nim nie ma glin ciężkich, iłów i margli, a co najwyżej gliny spiaszczone i piaski gliniaste. Zapraszam Cie do mnie, zobaczysz jak wyglądają i uprawia się gleby glejowe.
co ja niby takie złego robię że mi by wyszło takie spalanie 40 litrów u cb?
wszystko to co napisałem tu
Błazej, po pierwsze bardzo dużo Ci spalił, bo na tej ziemi co na filmie powinieneś tym smokiem obskoczyć ten zagonik w godzinkę z małym hakiem, mniej więcej jak Liazem czyli powinieneś zamknąć się w 20 litrach jak Liaz. Po drugie, może źle patrzyłem ale przerzuca ci ostatnia skibę, czyli powinieneś poszerzyć pierwsza skibę, a po trzecie to, jak słusznie Sławek zauważył, przez cały czas trzymasz ciągnik w kątrze, jakbyś jakąś straszną skarpę orał, a nie równe pole.
Piszesz że
pierwszy raz orałem tym pługiem i on nie był jeszcze idealnie ustawiony
to ja Ci powiem, że ciągnik ciągnął jak mógł, a pług orał jak chciał, bo wcale nie był ustawiony, tylko z pogardą dla cen paliwa rozkręcony na maksa, bo ZTS da radę,l no i dał ... beczce ropy.
Za rok o tej porze będziesz o wiele mądrzejszy, o doświadczenie. Jak byś miał o wiele mniejszy ciągnik (np tak jak ja) to o wiele szybciej nauczyłbyś się jak to wszystko razem połączyć. Na razie baw się dobrze, a odpowiedz na ten post po wszystkich orkach siewnych. Powodzenia
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia