241

Odp: PROW

tylko pamiętajcie że jak weżmiesz jedną pomoc czyli MR to nie możesz liczyć na doplate do oprocentowania kredytu

Świat należy do młodzieży Stary robi Młody leży

242

No jak ja dostałem premię na start wtedy jeszcze 50 tyś to reszta do zakupu traktora to właśnie kredyt 2% z dopłatą do oprocentowania, mój kumpel wioskę dalej tak samo zrobił. Kredytu z dopłatą nie można wziąć żeby spłącać np maszynę wziętą na modernizację gospodarstw

E 516 na części
Telefon 695 076 269

243

Teraz będzie może ten młody Rolnik i jest teraz problem bo Teraz tata musi pracować do 67 roku życia i gospodarki nie ma jak przepisać a polowa nie da mi szans zbytnio na dostanie premii... Wiec jak  zrobić to? Czy np dzierżawa liczy się do dostania premii? Czy żeby Tato przepisał wszystko a ja go zatrudnił i płacił za wszystko żeby miał wiek do tej emerytury czy ram renty czy tam co? A jak by coś moznaa było i gospodarkę opisał na dwie osoby i każdy by miała inny numer gosp to wtedy 2 osoby by dostały dotacje?

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

244

u mnie jest 2 gospodarstwa, była podobna sytuacja i rodzice przekazali mi część gospodarstwa troche zostawili sobie zeby do emerytury doczekać. Z tego co wiem można tak zrobić że ojciec ci przekarze całość a ty go ubezpieczysz jako domownika, pomagajacego w gospodarstwie

Rolnik z powołania:-)

245

Mogą rodzice odpisać jeżeli nie mają wieku emerytalnego pod warunkiem że jedno ma rentę inwalidzką. Wtedy za drugiego rodzica opłacasz KRUS do jakiego wieku obecnie nie wiem. Kiedyś ja za ojca opłacałem do 60 roku życia. Dostał wtedy niepełną emeryturę co roku powiększaną aż do pełnej w wieku 65 lat.

246

U mnie sąsiad przepisał na syna, a syn dopisał go jako domownika i lata lecą. Przepisane oczywiście aby wziąć premię. Jeśli masz możliwość to podzielcie gospodarkę na 2 i weźcie 2 premię, tylko pamiętaj o średniej wojewódzkiej co do wielkości gospodarstwa.

gg 5118068

247

Mój kolega w ostatnim naborze na MR wziął w dzierżawę 15ha ziemi od swoich rodziców i w2 grudniu już cieszył się z nowych maszyn. Jedyne co to dzierżawa musiała być spisana w gminie.
A wiecie może kiedy zacznie się w tym roku nabór?

248

Ja w ostatnim naborze też wziąłem 20ha w dzierżawę i się załapałem lecz dopiero teraz wszystko załatwiam do końca te formalności z tymi dzierżawami bo znajoma z agencji powiedziała żeby właścicielowi nie cofnęli dopłat to umowa o dzierżawę musi być spisana po nowym roku a umowa spisana u notariusza. Czas mam prawie do końca lutego więc zdążę smile A maszyny już czekają na placu na odbiór tongue A w nowym naborze z tego co się orientuję to trzeba będzie mieć 70% ziemi na własność a reszta mogą być dzierżawy

249

W nowym z tego co czytałem trzeba byc właścicielem

250

No to kicha, a myślałem, że będzie można ubiegać się z samymi dzierżawami.

251

Karol323 napisał/a:

Teraz będzie może ten młody Rolnik i jest teraz problem bo Teraz tata musi pracować do 67 roku życia i gospodarki nie ma jak przepisać a polowa nie da mi szans zbytnio na dostanie premii... Wiec jak  zrobić to? Czy np dzierżawa liczy się do dostania premii? Czy żeby Tato przepisał wszystko a ja go zatrudnił i płacił za wszystko żeby miał wiek do tej emerytury czy ram renty czy tam co? A jak by coś moznaa było i gospodarkę opisał na dwie osoby i każdy by miała inny numer gosp to wtedy 2 osoby by dostały dotacje?

Rozumiem że mówisz o rodzeństwie, bo ojciec na młodego rolnika przecież się nie łapie. A co do rozbijania gospodarstwa na kilka mniejszych może nie być już tak kolorowo jak w poprzednim naborze, mogą to odebrać jako "stworzenie sztucznych warunków do otrzymania pomocy" czy jakoś tak

lukas0304 napisał/a:

A w nowym naborze z tego co się orientuję to trzeba będzie mieć 70% ziemi na własność a reszta mogą być dzierżawy

Skąd taka informacja? z tego co mi wiadomo to jeszcze nie wiadomo, czy a jeśli tak to jak długie dzierżawy będą się wliczać, to mają regulować przepisy krajowe

252

no to papiery złożone, teraz odczekać na decyzję jaśnie państwa.

253

Kiedy składałeś i który numerek dostałeś?

254

Z tym to jak z kasą chorych 9999.......

255

wysłałem pocztą, bo papiery miałem dopiero o 18tej

256

to może podzielimy się kto na co i za ile pkt. ?
5,98... - dolnośląskie - talerzówka, siewnik talerzowy, gruber, włóka łąkowa, rozsiewacz nawozu, rozrzutnik obornika, przewracarka do trawy.

gg 5118068

257

Złożyłem dzisiaj papiery jako 520-sty, ciekawe ile dojdzie pocztą. A teraz tylko cierpliwie czekać na odpowiedź ...

258

składałeś na maszyny punktowane czy bez pkt. Z tymi co rozmawiam to każdy tak dobiera maszyny aby jak najwięcej pkt. załapać. Ja obecny nabór "d" odpuściłem i przygotowuję się do czerwcowego naboru z obszaru "c" na budowę.

gg 5118068

259

traktor i kosiarka bez punktów, do tego fotowoltaika, płyta obornikowa, czyszczalnia do zboża i oprogramowanie razem koło 6-ciu punktów

260

dzięki prowom ceny maszyn na ten sezon znowu 10% w góre

mdw