41

Odp: PROW

W sobotę byłem w Agrohandlu Legnica patrzeć na NH - tak dla świętego sposobu. Maszynki ok, ludzie mają pojęcie o tym co sprzedają ale jak dla mnie za drogo w stosunku do tego co się dostaje. Z Legnicy do Agromy Jawor oglądać to co najbardziej mnie interesuje czyli Farmtraca (mają jeszcze zetory). Nawet nie macie pojęcia jak niekompetentna obsługa. Jeśli sprzedaje się jakieś produkty to wartało by coś o nich wiedzieć - jeśli nie z doświadczenia to przynajmniej na pamięć nauczyć się z ulotek, a stwierdzenie że "ja tu pracuję niecały rok nie jest dla mnie usprawiedliwieniem". Jeśli kierownik ma takie samo podejście co sprzedawca to dziękuję za współpracę. Jutro Jaskot z Siekierczyna - dużo dobrego słyszałem o firmie więc jadę.
Taka mała dygresja na temat niekompetencji ludzi, nie obrażając nikogo ale idąc do firmy chcę uzyskać rzetelną informację - ulotki to ja sam mogę sobie przeczytać. Hehe już się zaczynają schodki a to dopiero początek wink

gg 5118068

42

Znam osobiście Pana Jaskota i jego syna.... a w ich sklepie brałem u nich części do pługa pasy to Fortschrittów i inne...

Trzeba przyznać, że łepki znają się na rzeczy- doradzą, podpowiedzą.... wink

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726

43

ZORAK - ale jak bierzesz tylko oferty to nie ma się co pałować - bierz najdroższą. Jak przyznają dofinansowanie to wtedy będziesz sie targował. Przecież możesz zmienić markę i wyposażenie zakupowanego sprzętu "in minus".
Ja tak robię - przyczepa, pług, siewnik, agregat, rozsiewacz i talerzówka - biorę oferty z Unii bez żadnych rabatów - a potem sie zobaczy.....
Jak myślisz - kiedy będzie ogłoszona lista "szczęśliwców" ???

44

na ceny to ja się nie ugaduję bo na tą chwilę nie ma sensu bo obecna cena powiedzmy 120 tyś za 3 miesiące może być 125 a kupi się za 110 po wytargowaniu. Chodzi o to że agroma Jawor na naszym terenie jest jedyną firmą która sprzedaje Farmtraca i jeszcze nie mają pojęcia o tym co sprzedają.
Co do listy, cytat z obwieszczenia"
"...Prezes Agencji, nie później niż w terminie 40 dni od dnia upływu terminu składania wniosków o przyznanie pomocy, podaje do publicznej wiadomości na stronie internetowej administrowanej przez Agencję  informację o kolejności przysługiwania pomocy w  danym województwie....
...Agencja rozpatruje wniosek o przyznanie pomocy w terminie 4 miesięcy od dnia podania przez Prezesa Agencji do publicznej wiadomości na stronie internetowej administrowanej przez Agencję informacji o kolejności przysługiwania pomocy.
W przypadku nierozpatrzenia wniosku o przyznanie pomocy w ww. terminie, Agencja zawiadomi Wnioskodawcę o przyczynach zwłoki, wskazując nowy termin rozpatrzenia wniosku, nie dłuższy niż 3 miesiące..."
Myślę że na początku marca lista powinna być ogłoszona.

gg 5118068

45

Jak jeździłem z kolegą za Zetorem to w Jaworze siedziały jakieś dwa chłopaki (wyglądali mi na stażystów), którzy z każdym pytaniem latali gdzieś do biurowca.....

Ciekawe co z tego wyjdzie - kupi nie kupi - potargować warto - mi wychodzi lekko powyżej 5 ESU - raczej wątpie, żeby mi sie udało, ale będę sobie pluł w brodę jak nie spróbuję

46 Ostatnio edytowany przez zorak (2010-12-14 15:44:14)

Ja wychodzę z tego samego założenia, że jak nie spróbuję to później sobie nie daruję.
Nie orientujecie się czy firmy sprzedające maszyny dają jakieś swoje firmowe kredyty na te kilka miesięcy zanim dostanie się zwrot z agencji ? Kredyt preferencyjny w banku to cholerna papierologia wrrrr
Rudemenes z jakiej jesteś miejscowości i gdzie Twój znajomek brał zetora ??

gg 5118068

47

Mieszkam koło Chojnowa.
Jarek w końcu kupił tego Zetora u Jaskota. Jaskot na początku nam powiedział, że da najniższą ofertę w kraju. Objeździłem z nim pół Polski po dealerach Zetora i jak podsuneliśmy Jaskotowi na koniec najniższą ofertę jaką mieliśmy (oczywiśćie odpowiednio jeszcze ją spreparowaliśmy komputerowo smile ) to on i tak dał niższą cenę.

Co do kredytów - to nie mam pojęcia. Parę miesięcy temu proponował bym ci leasing - ale teraz to juz ponoć nie przejdzie - ciągnik muszę spłacić sam .....

48

Nie da się łączyć promocji i na zakup musisz wziąć kredyt komercyjny - to pewne.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

49

ale to nie jest promocja tylko inne źródło kredytowania - nie bank tylko firma sprzedająca mi maszyny (wiem że niektóre firmy to stosują - muszę spytać u Jaskota).
Przyglądaliście się już papierom do wypełnienia ?? W jednym z załączników należy podać powierzchnię oraz rodzaj upraw oraz ilość "ogonów" stada podstawowego oraz do obrotu aż do roku 2019 z czego do 2015 trzeba się ściśle trzymać planu (wczoraj rozmawiałem o tym z pracownikiem ODR-u). O ile z uprawami to nie większy problem bo zaplanować można ale z bydłem to już problem bo dziś mam xx ogonów a za 3 lata chcę mieć x lub xxx sztuk zależnie od popytu. Jak zamierzacie obliczyć te wartości ??

gg 5118068

50

Nie jestem pewny ale można przerobić biznesplan już po otrzymaniu decyzji ważne żeby SU nie spadło znacząco

Rolnik z powołania:-)

51

zorak napisał/a:

Przyglądaliście się już papierom do wypełnienia ?? W jednym z załączników należy podać powierzchnię oraz rodzaj upraw oraz ilość "ogonów" stada podstawowego oraz do obrotu aż do roku 2019 z czego do 2015 trzeba się ściśle trzymać planu (wczoraj rozmawiałem o tym z pracownikiem ODR-u). O ile z uprawami to nie większy problem bo zaplanować można ale z bydłem to już problem bo dziś mam xx ogonów a za 3 lata chcę mieć x lub xxx sztuk zależnie od popytu. Jak zamierzacie obliczyć te wartości ??

Mi wniosek wypełnia prywatnie kobita z ODR. Koszt - 800 zł. Mówi mi co mam przynieść i to jej donoszę. Wnioskowi się przyglądałem i wydawał mi sie zabardzo skomplikowany - dlatego się za niego osobiście nie biorę. Może nie sam wniosek, ale te biznespalny i inne załączniki nie są do rozwiązania....

52

nawet jeśli ktoś wypełnia sam to biznes plan i tak musi zrobić osoba upoważniona. Mi też robi osoba z ODR-u ale pewne sprawy trzeba zrobić samemu, choćby plan zasiewów czy wspomniany wyżej stan pogłowia w poszczególnych latach.

gg 5118068

53

Mojemu kumplowi papiery robi firma z Ostrowa Wlkp. z tego co pamiętam to kombajn NH 5060 za 0,5% od uzyskanego zwrotu, jak będzie ktoś zainteresowany to poproszę go o namiary.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

54

a z innej beczki ale też prow na stronie ministerstwa głupich kroków jest lista z beneficjentami rent strukturalnych, wisi od wczoraj w lubuskim 14parę osób tylko złożyło.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

55

jak w Waszych rejonach z ilością osób które będą składać wniosek - orientujecie się mniej więcej ?? U mnie w gminie 12 osób którym robi wniosek ODR, dwóm ktoś prywatny a więc 14 na pewno a zapewne będzie ich więcej. Coś mi się zdaje że wniosków będzie od zatrzęsienia i trudno będzie się załapać.

gg 5118068

56

A jaka wartość ESU Ci wychodzi ???

57

jeszcze nie wiem bo dopiero część dokumentów wczoraj dałem doradcy, a z resztą jestem umówiony na wtorek i wtedy będę wiedział więcej ale powinienem być zadowolony z wartości jaka wyjdzie.

gg 5118068

58

byłem dziś w ministerstwie głupich kroków i pytałem się o to czy moge uzyskac jakie kolwiek dotacje  z unry ... niestety nie bo mam 20 ha i 3 byki to jest za mało

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

59 Ostatnio edytowany przez zorak (2011-01-05 15:43:57)

wojtas z kim tam rozmawiałeś ?? mój znajomek w poprzednim naborze dostał dofinansowanie na NH TD80 + tur + przyczepa i w tym naborze też składa a posiada chyba niecałe 20 ha i żadnego ogona.

gg 5118068

60

zadzwoń do lokalnego odr to oni ci wyjaśnia przez telefon za darmo co i jak