101 Ostatnio edytowany przez zorak (2011-01-26 09:33:07)

Odp: PROW

tak, a dokładnie 576. Zapewne wczoraj do końca dnia ponad 600 było no i do piątku jeszcze kilka dni jest, do tego to co wpłynie pocztą więc pod tysiąc na pewno będzie. Nabieram coraz większego dystansu co do pozytywnego rozpatrzenia - mam nadzieję że będzie ok ale liczę się z tym że mogę się nie załapać. Moje ESU = 12,86. Kila pkt stracę gdyż nie uzasadniałem i nie wyliczałem we wniosku GVA. Nie prowadząc księgowości jest to trochę kłopotliwe, a z drugiej strony wiem że później są problemy z wykazaniem założonego wzrostu GVA. Teraz tylko czekać do początku marca.
rudemenes szkoda że Ci nie wypaliło.
koseś, rolnik12 - a jak u Was bo chyba jeszcze Wy składacie ??

gg 5118068

102

Skoro ty wątpisz w pozytyw zakończenia przy ESU prawie 13, to ja chyba przestaję się martwić tym, że mi się nie udało. Z polem o którym wspomniałem moje ESU ocierało się o 6.
Będzie Pan zadowolony smile

103

samo ESU nie nabija pkt. Dla przykładu jeśli ktoś z ESU uzyska 10 pkt ale nie wylicza GVA czyli za to nie dostaje pkt. Inny wniosek ma mniejsze ESU i uzyskuje za nie 6 pkt czyli znacznie mniej ale we wniosku wyliczył GVA za które dostaje 5 pkt co daje mu sumę 11 pkt. O 1 więcej od tego który miał większe ESU ale nie wyliczał GVA. Popieprzone i to zdrowo.

gg 5118068

104

dziś w regionalnej TV podali że w dolnośląskim przyjęli ok 1500 wniosków, oczywiście dokładna ilość będzie za kilka dni. Wynika z tego, że 100 % ponad planowaną ilość kasy która ma starczyć na ok 750 wniosków. Mam nadzieję że mieli błędne info i będzie tego znacznie mniej.

gg 5118068

105

jest już lista wybrańców na stronie arimr. Niestety nie łapię się - szkoda.

gg 5118068

106

Szkoda, czyli wracasz do nas i szukasz używek

107

ja tak samo się nie załapałem... wogóle z mojej okolicy co niektórzy duże gospodarstwa mają a też nie dostali:(

108

Scorpion napisał/a:

Szkoda, czyli wracasz do nas i szukasz używek

wracać nie wracam bo nigdzie nie uciekałem - cały czas tu jestem. Kilka dni daje sobie na ochłonięcie bo nie ukrywam że jestem rozczarowany gdyż liczyłem na to że się załapię bo miałem duże szanse - wyszło inaczej. Kilka dni na przemyślenia ale chyba będę rozglądał się za młodym rolnikiem - muszę przekalkulować ale nawet te 20 tysiaków rocznie przez 10 lat wydaje się nie być takim głupim pomysłem bo tyle musiał bym rocznie spłacać.

gg 5118068

109

Zorak - właśnie jestem na etapie załatwiania nMR. Właściwie to wczoraj złożyłem wszystkie dokumenty. Jak chcesz to służę informacjami.

110

byłbym bardzo wdzięczny za kilka informacji bo od rana czytam o nMR ale wolał bym wiedzieć jak to jest w praktyce. Troszkę zasypię Cię pytaniami (jeśli nie chcesz na forum to możesz na priv odesłać):
1. Na jaki cel bierzesz (budowa, maszyny ...) ?
2. Jesteś vatowcem ?? bo bank finansuje 80 % inwestycji liczonej od ceny netto dla vatowca lub 80 % brutto dla nie vatowca - dobrze wyczytałem ?
3. Jakie jest aktualne oprocentowanie i w jakim banku ?
4. Dokumenty przygotowujesz sam czy płacisz komuś ?
5. Dokumentacja do banku musi zawierać jakieś oferty sprzętu czy tylko koszt inwestycji ??
6. Orientujesz się co do terminów tzn od wczorajszego złożenia dok. kiedy możesz spodziewać się kasy ??
Czekam z niecierpliwością na odp.

gg 5118068

111 Ostatnio edytowany przez rudemenes (2011-03-09 15:41:55)

Możemy na forum. Może komuś się przyda.
1. Zakup maszyn
2. Jestem vatowcem - skredytują mi 80 % kwoty netto, więc 20 % netto + cały vat musze wyłożyć ze swojej strony. Vat odzyskam do 60 dni po złożeniu deklaracji w urzędzie skarbowym. W praktyce trwa to ok 40 dni.
3. Oprocentowanie 2% od kwoty zadłużenia, tzn bierzesz np 100 000 na 10 lat to do spłaty pierwszej raty płacisz odsetki od 100 000, po roku od 90 000, po dwóch latach od 80 000, itd. Bank Spółdzielczy. Można też w BGŻ
4. Biznesplan robiła mi prywatnie osoba  - koszt 400 zł. Jak chcesz to podeślę ci mój biznesplan i go przerobisz bez problemu na swój użytek - chociaż ty masz ogony, ja mam same roślinki.....
5. Do banku przychodzisz już z faktóry proforma na planowane zakupy. Na podstawie tego obliczana jest kwota kredytu i zaczyna się załatwianie formalności.
6. Ok dwa tygodnie. I z tą kasą nie jest tak do końca jak sie wydaje. Na dzień udzielenia kredytu ja muszę na koncie mieć  środki pokrywające vat i moje 20% i wtedy bank sam przelewa kasę na konto sprzedawcy (swoją część z kredytu i mój udział).

112

co do biznes planu
musi być sporządzony, a przynajmniej podpisany przez doradcę z papierami czy mogę go zrobić sam ?? bo to nie jest jakaś wielka filozofia.

gg 5118068

113

nie ma na nim żadnej pieczątki czy podpisu.
Pewnie jest jakiś schemat jego pisania i trzeba to zrobić.
Podaj maila to ci podeślę swój plan

114

zorak@op.pl
skorzystać na pewno nie skorzystam bo mamy różne kierunki produkcji ale zobaczę jak on wygląda aby wiedzieć jak mniej więcej pisać. W banku spółdzielczym mam znajomą i na jutro jestem umówiony na rozeznanie sprawy.
rudemenes dzięki bardzo za informacje - plusikowe leci

gg 5118068

115

wink
poszło

116

Jaki program jest potrzebny,aby otworzyc ''liste wybrancow'' na stronie arimr?????                                http://www.arimr.gov.pl/dla-beneficjent … 011-r.html

117

Excel oczywiście z pakietu MsOffice lub darmowy OpenOffice.

gg 5118068

118

skladał z was ktoś wniosek o płatność z premii młody rolnik ?i ile to trzeba czekać bo ja czekam już i czekam:)

119

ja składałem... ale maja ponoć 60 dni od momentu złożenia wszystkich papierów... smile

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726

120

Ja dostałem decyzje i biegam jak głupek od urzędu do urzędu żeby wszystko załatwić.
Mam takie pytanie po złozeniu wniosku o wypłacenie ile trzeba czekać na podpisanie umowy?

Rolnik z powołania:-)