141

Odp: 303, 300

Kolego misiu ciągniki ZT to wspaniałe maszyny lecz niestety w dużym stopniu dobite.

Mój ojciec będąc na praktykach w NRD 25 lat temu pracował na 303 przy zwożeniu kiszonki. Pracowały one na 3 zmiany 24/h. Jeden pracownik zmiane kończył, wchodził następny-sprawdzenie sprawności, zalanie paliwa i dalej pojechał. I spisywały się w tym świetnie.

Niestety nic nie jest wieczne więc jak zaczęły się zużywać zaczęto je wysprzedawać i weszły nowsze maszyny (Niemców stać na to). Drugie katowanie miały w polsce przez ludzi którzy chcieli popracować bez remontów. Jak już wszystko było dobite dopiero je sprzedawali.

Ja długo zastanawiałem czemu te ciągniki są takie tanie pomimo że są naprawdę solidne. Widać to chociażby na allegro. Odpowiedź jest prosta: jak ktoś go zrobi na tip top (wkładając często drugie tyle co za ciągnik) to za żadne skarby go nie sprzeda. Wie jaki to świetny sprzęt. Dlatego na forach masz tak rozbieżne komentarze o nich- albo tych co dbają i sprzęt jest pewny, solidny i bezusterkowy, albo takich co bez remontu ściągają z niemiec i dobijają do reszty.

Każdy traktor od 100KM w górę to nie 330 która jest prosta jak budowa cepa. Tutaj jest sporo układów wspomagania, często od siebie zależnych. Niesprawność jednego oddziałuje na inne więc często ludzie bez zacięcia do majsterkowania nie dają sobie z nim rady a zwykli mechanicy ursusów nie mogąc również sobie z nietypową maszyną poradzić mówią że to szajs.

Myśle że żebyś zrozumiał potęgę techniki niemców z tamtych czasów w wolny weekend weź auto i przejedź się (nawet jako wycieczka krajoznawcza) do PiotraK (na forum u góry zakładka SERWIS). Wprawdzie drogie (głównie przez aktualny kurs euro-dlatego wstrzymałem się chwilowo z remontami) niemieckie części ale pewne, idealnie wykonane i spasowane- mówiąc krótko - na pierwszy montaż. Poza tym zamiłowanie do tego sprzętu - zrozumienie pomysłowości konstruktorów i nieocenione rady. Na początku załamywałem ręce ze swoim mechanikiem... po jego pomocy również zaczynam doceniać niemiecki geniusz, a mój forszaj coraz sprawniejszy... coraz bliżej mu do ideału i odwdzięcza się mi za to niezawodnością. I tobie kolego również tego życzę......

... tyle słowem wstępu dla Ciebie.. jak doczytałeś do tego momentu to dobry jesteś big_smile

142

Bardzo piękna i jakże prawdziwa opowieść o legendzie mechanizacji rolnictwa :brawo::brawo::brawo:
Kilka słów też ode mnie na temat zakupu tego 303, mianowicie, czym więcej będzie ten traktor miał usterek, tym taniej go kupisz, ale też bardziej dogłębnie go poznasz dzięki godzinom spędzonym podczas remontów, ale jeśli włożysz w niego odrobinę serca i troche kasy, to będziesz miał super sprzęt.

tel: 605107385  czynny non stop
ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg

143 Ostatnio edytowany przez tomek1974 (2009-06-19 12:25:59)

.Coś napisałem ale skasowałem .Jak wiecie jak to skasować to trosze o radę.

144

Misiu02 mogę ci sprzedac zt323 rok prod.1988,jak jesteś zainteresowany to dzwoń po 17 mój tel.664892027

Typ traktora-zt323a

145

taaak...maxi złapał rzecz za jaja.
dużo napisano o 303, mi się podobają, robią wrażenie nigdy niezmordowanego woła roboczego którego nigdy nic i nikt nie zatrzyma.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

146

http://img138.imageshack.us/my.php?image=spa0051qm9.jpg   ile za niego mógłbym wziąć rocznik 85 model 303d opony przód 80% tył 60 wygląd jak na zdjęciu wszystko sprawne elektryka napęd wspomaganie hydraulika silnik po remoncie nowe zestawy i nówki głowice na gwarancji produkcja Węgry a zestawy mechle ze wstawką żeliwną  zarejestrowany albo zamienię się na jakiegoś 323 w dobrym stanie. Czekam na odpowiedzi.

147

czesio303 co ty myślisz,że ktoś da ci za twojego 303,323 w dobrym stanie?a ty oddałbyś 323 w dobrym stanie za 303???

Typ traktora-zt323a

148

no mi tez sie wydaje ze nikt się z tobą nie zamieni ale jak bys dopłacil to moze ktos by sie skusil...

149

ja mogę ci dac mojego 323 za twojego 303 tylko mój niema z tyłu błotników

Typ traktora-zt323a

150

piotrek hmm  dziwne jak dla mnie  ze chcesz się zamienić nie wiem może liczysz że jak byś się zamienił  ciągnikami i byś miał  czesia zamiast swojego to szybciej byś go sprzedał ?? czy co tongue  a swoja droga czemu nie ogłaszasz swojego forsaja w autogiełdzie  lub allegro ??

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

151

na allegro nie ogłaszam,dlatego że nie wiem jak,jak się dowiem to dam ogłoszenie.Co to jest autogiełda?gazeta jakaś czy co?Tak naprawdę to mi nie potrzeba ciągnika chcę kasę za swój stoi i stoi tak mało za niego chcę za tyle to nigdzie niema fakt jest parę rzeczy do zrobienia ale tak zawsze jest,jak coś używanego kupisz to coś jest do zrobienia,najważniejsze,że mechaniczne rzeczy u mnie działają jak należy a to,że błotników z tyłu nie ma to pryszcz

Typ traktora-zt323a

152

A co się z nimi stało?

153

błotniki obciąłem,dlatego że traktor był szykowany do pracy w lesie i takie rzeczy jak błotniki,lampy,lusterka są niepotrzebne a wręcz przeszkadzają i je usunąłem.Przednie błotniki mam lampy też mam tylne błotniki trzeba dorobić ale to niewielki kłopot.Ja jestem w stanie oddać swojego 323 za 9000zł,czy to dużo za traktor sprawny bez tylnych błotników?

Typ traktora-zt323a

154

Spróbuj wysłać mi kilka zdjęć nie przekraczających 200kb i swoje namiary to ci wystawie go na Allegro jak sprzedasz to piwo postawisz.

155

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

156

tomek1974 wyślij mi adres e-mailowy to wyśle ci kilka fotek

Typ traktora-zt323a

157

Sprawdziłem i wystawienie jest bardzo proste i za darmo,wystawiłem swojego za 18000zł ciekawi mnie czy ktoś zadzwoni.Lepiej żeby nikt nie dzwonił bo i tak go nie sprzedam.

158

ja kiedyś próbowałem wystawic na allegro ale dałem sobie spokój zakręciłem się jak bąk,dzisiaj spróbuje jeszcze raz

Typ traktora-zt323a

159 Ostatnio edytowany przez Fenol (2009-06-21 08:58:23)

kurde świetnie wygląda bez błotników...agresywnie big_smile
http://www.allegro.pl/item668201937_for … t323a.html
czy mozesz zapodac wiecej fotek bardzo mi sie podoba big_smile pzukw@o2.pl

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

160

Widzę że udało ci sie go wystawić tylko powinieneś zrobić bez licytacji ale może tak będzie ciekawiej.