Odp: RSM kto stosował zalety wady
Ja kupiłem 7-otworowe + kryzy za 6 zł.oczywiście jakieś podróbki ale dobrze lały,8 tyś litrów i ani jednego przytkania.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » RSM kto stosował zalety wady
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 … 14 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ja kupiłem 7-otworowe + kryzy za 6 zł.oczywiście jakieś podróbki ale dobrze lały,8 tyś litrów i ani jednego przytkania.
mam okazję kupić ad blue zawartość mocznika 34% po 500zł za tonę stosował ktoś z was? charakterystyka http://www.zak.eu/adblue
z tego co wiem nie krystalizuje się i jest lepszy niż RSM choć to płyn specjalnie dla silników diesla dodawany do paliwa aby spełnić normę euro5 na wikipedi jest więcej o tym
mam okazję kupić ad blue zawartość mocznika 34% po 500zł za tonę stosował ktoś z was? charakterystyka http://www.zak.eu/adblue
z tego co wiem nie krystalizuje się i jest lepszy niż RSM choć to płyn specjalnie dla silników diesla dodawany do paliwa aby spełnić normę euro5 na wikipedi jest więcej o tym
Po pierwsze nie krystalizuje bo jest to czysty, wodny roztwór mocznika (32,5%), a po drugie to nie idzie do paliwa tylko do katalizatora. U nas nowe Mańki maja to w ZULu. Klną w żywy kamień. Nie da się nic oszukać, bo zaraz włącza się tryb awaryjny i połowa mocy ucieka. Biznes będzie wtwdy jesli za 1000 litrów dasz góra 300-350 zł, bo mocznik w sklepie kosztuje 1700 tj 570 zł w 1000 litrach.
Coś tu nie tak nawet jak liczę w pamięci to 500 za 1000kg to bardzo dobra cena bo za ten sam składnik w moczniku zapłacił by przynajmniej dwa razy tyle
no właśnie marku coś źle liczysz procent składu w 100 kg jest podobny
ale działanie na rośliny nie musi byc identyczne ... moze lepiej pier wziąc pare litrów i spróbowac niż od razu tonę ... ale tak na marginesie ostatno tez miałem taką propozycję ... więc albo maja tego hektolitry albo coś tu nie tak z tym interesem
Ja to widzę tak 34% mocznika w 1000 litrach daje 340kg mocznika kupionego w worku. Jeśli tona mocznika w worku kosztuje 1700 to za 340 kg zapłacimy 578 złotych. Za 1000 kg zapłacisz 500, jeszcze dostajesz gratis wodę, za mocznik granulowany zapłacisz 578 więc teoretycznie się opłaca. Ale pytanie czy AdBlue można stosować i jakie są efekty po zastosowaniu.
I znowu nie tak bo w 340 kg mocznika granulowanego jest tylko 156 kg czystego składnika więc pała z matmy.
Pała i to wielgachna !!!!!! mocznik 1700 ma 460 kg azotu w tonie czyli kilogram czystego składnika ok.3,70 a koszt czystego składnika w adblu przy cenie 500i składzie 32,5 to ok.1,53 więc opłacalność jest jak najbardziej dobra ,pytaniem pozostaje działanie ?
Jemu się pewnie z saletrą pomyliło.
raczej nie pomyliło. Chodzi mu o to że adblue to 34 procentowy roztwór mocznika, więc w 1tonie adblue jest 340kg mocznika, a nie czystego N.
Czystego N będzie 0,46x340kg=156,4kg
340kg mocznika przy cenie 1700zł wychodzi 578zł.
Podsumowując. Jeżeli mocznik zawarty w adblue ma te same właściwości co nasz nawóz, to przy cenie 500zł za tonę się będzie jeszcze opłacało...
Panowie pomyślcie AdBlue to roztwór dokładnie 32,5% mocznika! Szeryf napisał że ma 34% (to nie o saletrę chodzi) tylko o mocznik, przyjmując że mocznik w AdBlue ma zawartość azotu taką jak w nawozie czyli 46%, to na 1000 litrów z 34% roztworu mocznika będziemy mieli 156,4 azotu w czystej postaci, przyjmując że w AdBlue i w jego moczniku znajduje się tyle samo azotu czyli 46%. 156,4 kg azotu jest w 340 kg mocznika po 170 złotych za 100 kg wychodzi 578 złotych. Jeśli przyjąć że jest 32,5% moczniku wyjdzie 552,5 złotych.
Pała i to wielgachna !!!!!! mocznik 1700 ma 460 kg azotu w tonie czyli kilogram czystego składnika ok.3,70 a koszt czystego składnika w adblue przy cenie 500i składzie 32,5 to ok.1,53 więc opłacalność jest jak najbardziej dobra ,pytaniem pozostaje działanie ?
Koseś napisałeś że azot w AB kosztuje 1,53 i ty przyjąłeś że 325kg mocznika co się znajduje w 1000l AB, znajduje się 325 kg czystego azotu tak? No ja nie wiem ile jest tam azotu dlatego przyjąłem że tyle samo co w nawozie.
¬le myślę? No chyba że ten mocznik w AB ma 100% zawartość azotu lub jakąś inną. Ale mi nie chodzi o zawartość azotu tylko o zawartość mocznika w AB, bo nie wiem jaki procent stanowi tam azot.
Za 500 złotych dostaje się 325 kg mocznika i 675 kg wody, no tak czy nie?
I znowu nie tak bo w 340 kg mocznika granulowanego jest tylko 156 kg czystego składnika więc pała z matmy.
No to się pytam ile kg azotu znajduje w 1000 litrach AB, 325 kg?
Jemu się pewnie z saletrą pomyliło.
Chyba tobie.
I właśnie ANDREW pięknie wyliczył ten interes i dlatego licząc na szybko i w pamięci policzyłem ile warto dać, żeby jako taki był z tego biznes. Skład chemiczny mocznika zawsze jest taki sam i % zawartość azotu wynika z masy molowej.
Na początku myślalem że trafiłem żyłę złota po analizie i waszych sugestiach zmieniłem zdanie a już myslałem że tanio poprodukuje :nooo:
No przepraszam cały czas myślałem że tam jest 32,5 azotu a nie mocznika ....chyba że mocznik rozpuszczalny do adblue ma jakiś inny skład azotu od dostępnego w handlu dla rolnictwa ?
panowie cały czas się kłucicie ile jest azotu . lepiej pierw sprawdźcie czy to nie spali roślin a puźniej można medytowac czy się opłaca czy może nie ... jak zawsze w polsce pierw wielkie problemy a na koniec sprawdzanie kupic 10 litrów prysnąc co kolwiek nawet trawe na ogrodzie i zobaczyc
wojtas rację i + dla ciebie
Takie podstawowe informacje: http://pl.wikipedia.org/wiki/AdBlue
A mocznik to: http://pl.wikipedia.org/wiki/Mocznik
jżeli nie ma nic innego jak mocznik to nie powinno palic młodych roślin , bo te starsze to 5 % mocznika zniosą tylko.............. piszą : AdBlue — nazwa handlowa 32,5% wysokiej czystości wodnego roztworu mocznika.
czyli czysty mocznik.... jak dla mnie rsm lepszy bo ma 3 formy azotu
taka forma mocznika może być o tyle lepsza od granulatu, że nie trzeba czekać na deszcz żeby się granulat rozpuścił....
jeśli jest to taka czysta forma to może było by to lepsze do dokarmiania dolistnego w oprysku zamiast tradycyjnego mocznika w granulacie bo nie trzeba by tego już rozpuszczać
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 … 14 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » RSM kto stosował zalety wady
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo