141

Odp: RSM kto stosował zalety wady

Dzięki ojanusz + leci

142

łatwa tabela zawartości azotu w rsm
    RSM® 28 zawiera 28% N i ma gęstość 1,28 kg/dcm3. 100 litrów nawozu waży 128 kg, więc 28% z tego to 35,8 kg N.
    RSM® 30 zawiera 30% N i ma gęstość 1,30 kg/dcm3. 100 litrów nawozu waży 130 kg, więc 30% z tego to 39,0 kg N.
    RSM® 32 zawiera 32% N i ma gęstość 1,32 kg/dcm3. 100 litrów nawozu waży 132 kg, więc 32% z tego to 42,2 kg N.
    RSM® S zawiera 26% N, 3% S (7,5% SO3) i ma gęstość 1,28 kg/dcm3. 100 litrów nawozu waży 128 kg, więc 26% z tego to 33,3 kg N. W przypadku siarki jest to odpowiednio: 3,84 kg S (128 kg x 0,03) lub 9,6 kg SO3 (128 kg x 0,075).

143

Panowie od RSM czy przekładając kołpaki do RSM sitka zostawiamy czy wyrzucamy od zwykłych końcówek. Powiem tak bo zgłupiałem!!!!!

Z góry dziękuje za odpowiedz.

144

Sitka oraz uszczelki zostają .

145

Witam.
Mam takowe zapytanie.
Chcę w tym roku nawieźć RSM na łąki. Chcę to zrobić tak, że RSM doleję do beczki 4m3 w rozleję po łąkach.
Czy ktoś to robił ?
Jakie stężenie dać ?
I kiedy lać ?
Pozdrawiam.

146

A to chcesz wypalić łąkę? Łąki nawozi się rsm tak samo jak zboże .

147

Ja streściłem to w jednym zdaniu grzecznie i kulturalnie a Ty szu  napisałeś referat z tym samym wnioskiem na koniec w dodatku mówiąc że kolega ma głupie pomysły .

148

Nie mam opryskiwacza - zatem albo leję z beczki albo wcale. Pytanie zatem - czy ktoś to robił, jak to rozcieńczać i kiedy lać ?

149 Ostatnio edytowany przez Pietia (2014-04-11 22:49:40)

Panowie przypaliłem trochę końcówki pszenicy mam się tym martwić czy będzie wszystko ok.

Zboże wydawało się suche a jednak dostało trochę jakie są przyczyny tego jak to na przyszłość wyeliminować już mam zamówiony RSM na kukurydzę chciałem rozlać na 5 liść końcówki 7 otworowe.

150

Nic jej nie będzie ,w kukurydzy też nie powinno się nic dziać .

151

koseś spać nie możesz

152

Wczoraj był u mnie gościu z Dalgety to też właśnie mówił żeby RSM na 5 liść.

E 516 na części
Telefon 695 076 269

153

robiłem próbę oprysku rsm normalnymi dyszami sredniokroplistymi na odcinku 20m szerokości 6m , rośliny ładnie sobie z tym poradziły , nie widać różnicy ....

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

154

Pietia napisał/a:

Panowie przypaliłem trochę końcówki pszenicy mam się tym martwić czy będzie wszystko ok.

Zboże wydawało się suche a jednak dostało trochę jakie są przyczyny tego jak to na przyszłość wyeliminować już mam zamówiony RSM na kukurydzę chciałem rozlać na 5 liść końcówki 7 otworowe.

Zauważyłem, że żeby zwiększyć dawkę lepiej zmienić kryzę na większą niż podnosić ciśnienie, wtedy powstają grube krople które nie przypalają roślin, ale mogę się mylić, ponieważ też w tym roku debiutuję w RSMie, ale obserwacje, wiedzę i materiały gromadzę od kilku lat

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

155

Marku może masz rację jechałem na kryzach 1,0 ciśnienie 5 atm ale co dziwne najwięcej dostało na ścieżkach technologicznych

156

dlatego ze były uszkodzone

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

157

szu napisał/a:

przypomnij sobie jak zwykłym nawozem i kiedy rośliny uszkadzałeś

:stu::stu::stu: tu bedzie dość zbieżnie

No właśnie nie uszkadzałem i pierwsze próby RSMu też nie uszkadzają.
Może coś robię źle big_smile

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

158

Marku dziwne pryskałem czy raczej rozlewałem na dwa razy na różnych dyszach i różnym ciśnieniu  i różnych polach w różne dni i na każdym trochę dostała pszenica teraz sobie tak myślę może nie do końca była sucha pryskałem popołudniami a ostatnim razem dość długo utrzymywała się rosa pszenica gęsta może dlatego zostało trochę  wilgoci i dostała po końcówkach.

159

i tu widac plus nawozów granulowanych

Rolnik z powołania:-)

160

Pietia napisał/a:

Marku dziwne pryskałem czy raczej rozlewałem na dwa razy na różnych dyszach i różnym ciśnieniu  i różnych polach w różne dni i na każdym trochę dostała pszenica teraz sobie tak myślę może nie do końca była sucha pryskałem popołudniami a ostatnim razem dość długo utrzymywała się rosa pszenica gęsta może dlatego zostało trochę  wilgoci i dostała po końcówkach.

Zazwyczaj to tylko czubki i niema to wpływu na plon tylko na nasze doznania wzrokowe...