4,961

Odp: GG FORUMOWE

Karol323 napisał/a:

Panowie jak u was z kupnem kukurydzy nasiennej ?? Bo u mnie brak !  Ceny po 350zł worek w zwyz jak już coś i mówią że nie ma...  Poszukuje nasiona Glejt i mało ich jest... Może Wy macie gdzieś w okolicy taka?

czemu GLEJT?z tego co pamietam to nardzo stara odmiana a jedyny jej plus to cena nasion

4,962 Ostatnio edytowany przez androl (2016-01-25 18:51:01)

Worek Glejta mam na wiosnę będzie miał 3 lata,  w tamtym roku kolega odkupił 2 i wschody normalne.

4,963 Ostatnio edytowany przez Fenol (2016-01-25 19:38:35)

Karol jak ją zabudowałeś? blachą, gumą? nie było problemu z wyładunkiem? łańcuch się nie darł? od góry coś odcinałeś? kapcie zakładałeś jakieś inne czy zostawiłeś stare? masz na tandemie czy pojedyńcze koła? bo tak na łoko to moja to jest bardzo bardzo podbna.

kukurydze które rozważam to  pirro fao 210 i murdock fao 230
za 80000 ziaren wychodzi pirro 380, murdock 340   

na stronie coboru są doświadczenie porejestracyjne popatrzcie sobie ile warte są polskie odmiany kukurydzy w porównaniu do zachodu.

w tym roku będzie test słonecznika z peluchą na kiche, chociaż jakaś alternatywa do kukurydzy.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

4,964

Właśnie dostałem SMSa od wychowawczyni że jutro o 13 zebranie bo nagle chcą nam podstawówkę zamykać!

4,965

u nas zamkneli 3 lata temu

mdw

4,966

u mnie chcieli zamknąc ale ludzie sie zbuntowali zrobili stowarzyszenie i szkołe społeczna i hula juz jakies 10 czy 15 lat

Rolnik z powołania:-)

4,967

U nas to samo a szkoła nawet 18lat nie ma od wybudowania..... I dzieci będą dojeżdżać, stać na mrozie, a my wozić na przystanek, odwozić.... Najlepsze, że nawet radny spod szkoły jest za tym, żeby zamknąć... ręce opadają.

4,968

U nas 6 lat temu zamkneli walczył tata i wiele innych zamkneli , jesienia okna w szkole wymienili a wiosą zamkneli stoi budynek i  niszczeje 50 metrów miałem do szkoły i to jeszcze pod górę, teraz córa dojeżdza autobusem do sasiedniego powiatu i gminy tam sie opłaca   wraca normalnie ,  a u nas w gminie sie nie opłaca 26 km dowożą dzieci jak wyjadą o 7 to po 15  sa zal

4,969

Czemu Glejt? Dobrze u nas rośnie na naszych piaskach mieliśmy kiedyś posiane glejta i jakaś jeszcze odmianę to było widać gdzie była glejt bo lepiej rosła i wyższa była... 

Fenol ja ja całą bude zostawiłem jaka miała t050 tylko są wady ponieważ jak sprzodu jest otwór co wchodzi np siano od dołu to jak zastawiłem ją to kukurydza nie chciała spadać i stała taka ściana bo tam nie idzie taśma.. Potem co boki są szersze wyżej a na dole węższe to kukurydza na bokach trochę zostawala i trzeba było za każdym razem wchodzić z widłami i zgarniac ze ścian i ta ścianę z przodu tez... Burty jak mówiłem zostawiłem oryginalne tylko zabrałem z góry palagi a dołożyłem na boki deski żeby wyżej było. Opony 11.5 oryginalne zostały a z tyłu zrobiłem taka prowizoryczna ściankę i oryginalnymi hakami co były w przyczepie do klapy otwierania zrobiłem do otwierania i tego...  Podsumowanie.. Zdjąć wszystko do gołej ramy i zrobić dłuższą taśmę, zrobić proste boki z blachy albo desek kto jak woli wink Gdzieś na wys 1.5m a może i troszkę wyżej, zrobić z tyłu konkretną klapę na zamek i żeby nic nie uciekalo QQ , koła mogą zostać jakie są smile żebym mial czas to chętnie swoją przerobie bo QQ więcej wchodzi na nią niż na rozrusznik 4.5T smile gdzieś mam zdjęcia tutaj mojej zbierajki chyba w inne nasze maszyny Loskowy park maszynowy możesz zobaczyć tam będzie przy 1214... Teraz miałem zrobione że z przodu wyzej było zamiast kraty wstawiona deska i już nie ma tych pałągow smile

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

4,970

Grzegorz89 napisał/a:

U nas to samo a szkoła nawet 18lat nie ma od wybudowania..... I dzieci będą dojeżdżać, stać na mrozie, a my wozić na przystanek, odwozić.... Najlepsze, że nawet radny spod szkoły jest za tym, żeby zamknąć... ręce opadają.

zakładajCie stowarzyszenie i przekształcajcie szkołe w społeczna i dzieciaki beda miały blisko. tylko troche checi trzeba

4,971

Ja wożę córke do prywatnego przedszkola. Z wyżywieniem 280zł/miesiąc. W państwowym 250zł/miesiąc ale nie wezmą z pampersem a córka ma dopiero 2 lata i jeszcze nie zawsze woła. W grupie jest 15 dzieci, 3 przedszkolanki. Mało tego wszystko w  budynku gdzie kiedyś była szkoła. Im sie opłaca a państwu nie?

4,972

Panowie czy ktoś z was wie skąd AGROLOK bierze olej napędowy,może ktoś już brał i ma jakąś opinie na ten temat bo właśnie dostałem smsa od nich że hurtowe ceny,dogodne terminy płatności i dostawa do gospodarstwa.

4,973

Może tak jak u mnie na stacji. W styczniu faktura 3,55 ale jak przyszło -12 to zaczął się robić kisiel w baku. Na szczęście w starych ursusach bak u góry to jak chwile pochodził to wrócił to normalnej konsystencji. Przy -20 byłaby już galareta w baku i czekanie na wiosne....

4,974

mi  tez wysłali

mdw

4,975

ja mam swoja sprawdzona stacje przywoża mi i cena ok

4,976

Jakoś 10 lat temu kupilismy opony do forsza 303 na tył nowe 18,4 30 wazystko było dobrze az to teraz zaczeła pekać na bokach , szczypie dędke szukam coś w używce blisko znalazłem coś takiego http://olx.pl/oferta/opona-taurus-18-4- … 85720748ef co to jest to 15 podejdzie do mojej

4,977

jeżeli mi sie dobrze zdaje to po staremu to jest profil opony bo to jest podany stary numer nowy byłby inny jak sie nie myle to taki: 460/85 R 30
(18.4 R 30)

Nie ma to jak FORTSCHRITT

4,978

marcin napisał/a:

co to jest to 15 podejdzie do mojej

15 to szerokość felgi, podejdzie

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

4,979

Karol323 napisał/a:

Panowie jak u was z kupnem kukurydzy nasiennej ?? Bo u mnie brak !  Ceny po 350zł worek w zwyz jak już coś i mówią że nie ma...  Poszukuje nasiona Glejt i mało ich jest... Może Wy macie gdzieś w okolicy taka?

u mnie w okolicy firma Rolnik Kcynia, maja glejta w ofercie cena ok. 170 jak dobrze pamiętam za 50000tys. jak byłem pytać to mówili ze w okolicy glejt i nimba idą jako pierwsze

4,980

Panowie czy ktoś Brał jakieś maszyny na testy do swojego gospodarstwa? Myślę w lecie zakręcić się, żeby na jesień dostać od kogoś maszyny na testy. Głównie chodzi o bronę talerzową jakiś agregat do głębokiej uprawy lub głębosz. Wiecie jakie są warunki żeby taką maszynę otrzymać?