Odp: GG FORUMOWE
Szczerze to na moje wszystko nie skiełkowało przy takim wysiewie. Pstryknąć Ci na spokojnie fotę owsa 200kg/ha?
Zrób zdjęcie chętnie porównam
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » GG FORUMOWE
Strony Poprzednia 1 … 274 275 276 277 278 … 593 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Szczerze to na moje wszystko nie skiełkowało przy takim wysiewie. Pstryknąć Ci na spokojnie fotę owsa 200kg/ha?
Krzysiek cos dużo vatu ci wyszło. 590+5% daje 619,50...
W tym kwalifikacie nawóz donasienny tez masz? A z tych 200kg co użyleś do uzyskania materiału siewnego odwiew znikł? Za niego tyz da kase. A nawet jsli by poczedł do pieca to i tak trzacjakąś wartość mu nadać.
Stachu napisał/a:Szczerze to na moje wszystko nie skiełkowało przy takim wysiewie. Pstryknąć Ci na spokojnie fotę owsa 200kg/ha?
Sławku jutro zrobię ale porównywalne do jęczmienia bo też 200kg/ha było. Jutro specjalnie dla Ciebie wrzucę jakieś poletko blisko domu!
Sławek porzeczniak może rzadki ale reszta wydaje się spoko. Widzę ziemia lekka więc jak przysuszy będziesz miał ładniejszy niż byś miał gęstszy.
Ja jeden mam posiany 220-270szt/m2 i się nie martwię.
Generalnie widzę sami profesjonaliści na forum a wszyscy podają wysiew w kg. Wysiew podaje się w szt/m2! Co z tego że 190kg? Ziarno ziarnu nie równe. Odmiana odmianie też, przepuścicie przez wialnie i tak jeden ma masę 1 tyś nasion 38g a drugi 49g czyli chcąc zasiać 400 nasion na 1m2 tego 38 wysiejecie 150kg a tego 49 wysiejecie 196 zakładając że wschodzi 100%. I żaden z nich nie jest gorszy i ten 38 i ten 49 mogą dać 6t/ha
Co do sensu zakupu nasion to powiem na przykładzie owsa.
Zakupiłem kwalifikat w cenie 1600zł/t
Średnio wysiałem 150kg/ha ( od 130 do 180)
to daje 240zł / ha
Przypuśćmy że chcę zasiać swój.
Dziś mógłbym sprzedać swój owies po 590zł tona netto + vat = 631zł/t
Ile bym go potrzebował? hmmm
Jakieś 200 kg przed czyszczeniem = 120zł
Zaprawa? 20zł
Nawóz donasienny 10 zł
Na przygotowanie owsa do siewu potrzebuję mniej więcej na 5 ha potrzebuję około 5 godzin.
Czyli kolejne 10zł do ha.
120+20+10+10= 160zł + 80 zł zwrotu 240zł.
Do tego dochodzi problem zwyżki plonu. Może jest może nie ma ktoś powie. I niech będzie zwyżka wysokości uwaga ...... 100kg /ha to jest k...wa 60zł
Więc nie pier**l że kwalifikat się nie opłaca.
Nie policzyłem jeszcze opłaty licencyjnej około 20zł czyli przy moich wyliczeniach siejący swoje są w plecy 80zł /ha.
Zamawiam przyjeżdża paleta odbiera ją choćby dziecko składając podpis na podwórku kurierowi a ja mam czas na inne prace albo na leżenie i gnicie do południaMam wam inne zboża przeliczyć? Żyto gdzieś na forum wyliczałem. Tam wychodzi jeszcze lepiej bo z praktyki wiem że różnica w plonie może wynieść 10-15% to jest tona czyli 500zł
Więc Stachu nie cwaniakuj. A co do żyta 2jś to chyba w połowie października co? Bo przy siewie w terminie do tej kalkulacji trzeba przyjąć 1,5 - 1,8 jś
Krzysiu pusz się pusz a z du..y poleci kurz! Cwaniakujesz bo masz dobrą ziemię! Przyjedz do nas na V i VI klasę i pogadamy!
Stachu sadzisz ze krz siek ma dobre ziemie? Moze i ma tylko ile....
Stachu nie bulwersuj się .......... tu nie ma żadnej złościwości po prostu trzeba czasu aby zrozumieć że materiał siewny zboża kupuje się tak samo jak kukurydzy,rzepaku ,......
Dodatkowo co roku można siać kilka odmian i w ten sposób dobierać najbardziej odpowiednie do posiadanej ziemi . Ale cóż każdy robi jak uważa .........
Stachu sadzisz ze krz siek ma dobre ziemie? Moze i ma tylko ile....
Nie wiem ile ale 3 lata suszy i słaba ziemia plus mądrzenie się o tym, że kwalifikat się opłaca mnie wkó...a! Każdy orze jak może. Rodzi się głupi i głupi umiera! Nie można wsadzać do jednego wora i tyle! Moje zdanie! Co do obsady roślin to miałem to w szkole i znam wzory na ich przelicznie !
mówia ze madrosc przychodzi z wiekiem.dla niektórych jest to dopiero wieko od trumny....
Krzysiek cos dużo vatu ci wyszło. 590+5% daje 619,50...
W tym kwalifikacie nawóz donasienny tez masz? A z tych 200kg co użyleś do uzyskania materiału siewnego odwiew znikł? Za niego tyz da kase. A nawet jsli by poczedł do pieca to i tak trzacjakąś wartość mu nadać.
Jak 5? Ja sprzedaje z 7%
Nawóz zazwyczaj jest w kalifikacie.
Dobre ziemie hmmm no mam dobre i złe, doskonale wiem jak wygląda owies na V i VI aczkolwiek tej ostatniej a tylko 0,5 ha. Na takich ziemiach to tylko żyto, rzepak i facelia. zboża jare to rzeczywiście problem - loteria
Na VI owsa ( kwalifikatu) możesz zasiać 250 szt/m2 wcale nie zbierzesz mniej a kasowo wyjdziesz na swoje.
http://www.rozliczeniapodatkowe.pl/arty … zboza.html
Nanzboża masz obnożną 5% czy jesteś na vat czy na ryczałcie.
http://poradnik.wfirma.pl/-fakture-vat- … ow-rolnych
Wszytko co sprzedaje i do wszystkich moich odbiorców idzie z 7% VAt
Wiadomo jest ro ryczałtowy zwrot vatu ale na fakturze wygląda jak vat z stawką 7%
Krzysiek piszesz, że na najsłabszych ziemiach tylko żyto, rzepak i facelia. U mnie przyjęło się że tylko żyto. zastanawiam sie nad rzepakiem, bo moja osobista przygoda z nim nie jest długa i nie wiem jak by się miała uprawa na kompleksach żytnich. Rzepak siejemy na jak najlepszych glebach bo tak jest przyjęte. Ale fajnie było by go mieć w płodozmianie na piachach tylko czy coś urośnie ??
U mnie na 4klasie i piachu jak była woda to pod 4tony dawał. W suchym roku koło 2,5tony dawał, bo usechł na pniu.
Krzysiek piszesz, że na najsłabszych ziemiach tylko żyto, rzepak i facelia. U mnie przyjęło się że tylko żyto. zastanawiam sie nad rzepakiem, bo moja osobista przygoda z nim nie jest długa i nie wiem jak by się miała uprawa na kompleksach żytnich. Rzepak siejemy na jak najlepszych glebach bo tak jest przyjęte. Ale fajnie było by go mieć w płodozmianie na piachach tylko czy coś urośnie ??
Rozmawiałem w zeszłym roku z agronomem ze spółdzielni na próbę posiali na VI klasie 3 h wiadomo nawożenie mniejsze trochę oszczędzili na opryskach a nakosili koło 1300 kg. Tylko że zeszły rok był specyficzny - susza, ale twierdził ze stanowisko pod żyto zrobiło się kapitalne.
Kolega sieje u nas na V klasie praktycznie piachy i w tym roku większość plantacji zaorał wiosna wyglądały fatalnie rzadkie małe rośliny siany był około 10 września z powodu suszy jak popadało zaorał pala i siał. Podpowiadałem mu bezorkowo to patrzył na mnie i się głupio uśmiechał ale jak zobaczył moje wschody ozimin to pola po qq kiszonkowej już wszystkie tylko gruberem i siał.
Koła mnie na jednym polu agrifarmu z ziemią V-VI klasy zasiali 2 lata temu rzepak. Wtedy akurat w moim rejonie był urodzajny rok na rzepak to dostali średnio po 4 tony z tak słabej ziemi. W tym roku też mają rzepak ale jest tragedia. Przesiewali tylko tam gdzie większe place wyginęły. Co chwila na niego pryskają. Znajomy mówi że teraz to chyba po 10 ton musi im sypnąć żeby koszta się zwróciły...
Kuzyn żony sieje na V zbiera 3-4t w przeciętnym roku. W ubiegłym strasznie suchym 2,8t
Ziemia doinwestowana. Ostatnie 12 miesięcy było dość specyficzne. Wymarznięcia były i na VI klasie i na I, słabe wschody były i tu i tu wszystko zależało od odmiany, sprzętu, technologi, operatora i szczęścia.
Prawda jest taka że słabe ziemie w naszym kraju są zazwyczaj nie doinwestowane. Wiem po sobie. Ta moja VI nie dawno miał Ph 4,5 brakowało wapnia i magnezu za to było ponad 30mg fosforu który był zablokowany z powodu niskiego ph.
A jak ktoś ma 100% V klasy? No to a ciężko. Ale trzeba szukać rozwiązań.
Dla przykładu podam moją nie do końca przemyślaną decyzję o przeznaczeniu 5ha V pod porzeczkę czerwoną. Kierowałem się tym iż zazwyczaj na początku maja jest tam mokro z powodu skopanej melioracji. Przyszły lata suche i dupa. Plantacja śmigała tylko w pierwszym roku od 2 lat przyrosty są za małe by się cieszyć. Padła decyzja robimy nawadnianie. Puki co mamy jeszcze problem z wodą ale jak się uda to będę miał 5 ha z których dzięki własnej wodzie będę mógł wyciągnąć tyle co na III klasie. A wody przy tym nawadnianiu nie trzeba dużo.
Dobra idę do roboty...
no bez przesady z tymi plonami.tez sieje rzepak nie od dziś i mam mozaiki od III do V to na tej najsłabszej rzepak czasami jak zakwitnie to jest sukces.PODSTAWA NASZEJ BRANŻY JEST WODA a na piachu to po tygodniu upałów mozna zaponmiec o plonach czy to ma sie uregulowane PH i dobra zasobność no chyba ze ktoś deszczuje i
dokładnie woda, woda i jeszcze raz woda, a jak do tego jest ciepło to hoho. W tym sezonie azotem podsypałem tylko pastwisko koło obory aby szybko wypuścić bydło a pozostałe łąki jak na razie idą bez nawożenia - wilgotno i ciepło wystarcza i pierwszy pokos będzie bez nawożenia.
Bamreras kiedy można przyjechać w Twoje strony na łiskacza? Coś tam dzisiaj w radiu się śmiali...
Trafia się łata VI klasy na polu, wiadomo nikt jej nie będzie wydzielał. Mam na końcu największego pola 1,6 ha piachu V-VI klasa, tam na przemian, żyto i owies po życie poplon, rzepaku tam nigdy nie będzie. Bez przesady, na piachu jeżeli już, to np. koniczynę słabych gleb seradelę.
Strony Poprzednia 1 … 274 275 276 277 278 … 593 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » GG FORUMOWE
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo