7,301

Odp: GG FORUMOWE

Chcieli Ci też sprzedawać ?

7,302

tak, to nolmalne sprzedajacy chodził do kilku i sprzedałał temu kto da wiecej, albo ogłoszenie wywieszał

Rolnik z powołania:-)

7,303

Pajej więcej ziemi nie oznacza większego zysku, choć jedno drugiego nie wyklucza. Czasami lepiej obrabiać mniej, ale przykładać się do tego. Sąsiad zaczynał od 10 i doszedł do 120ha dzierżaw ale to było za dużo, nie wyrabiał się, przyszły gorsze lata i teraz ma znowu 10 swojego i połowę sprzętu musiał sprzedać, aby pokryć długi. Ja mimo to, że zrobiłem studia inżynierskie to wolę praćować po 12h w polu niż 8h w biurze. Na razie jeszcze rodzice prowadzą gospodarstwo, swojej ziemi mamy 12ha, a łącznie obrabiamy 70ha. Kupić ziemię u nas jest bardzo ciężko, większość ziemi wykupuje prezes firmy meblowej, który płaci 80-100 tysięcy za hektar. Jednak sam jej nie obrabia tylko daje w dzierżawę innym, on bierze dopłaty i płaci podatek, a ty uprawiasz i co zbierzesz to twoje. Mamy od niego 15ha, a na jesieni może dojdzie jeszcze 9,5. Jeśli lubisz rolnictwo, to rób to co lubisz.

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

7,304

lubie i to bardzo, wylko ta walka o ziemie mnie dobija, ludzie z 10km ode mnie biorą pola w mojej wiosce, a mi ubyło... to boli. Jakby nie pszczółki których jeszcze nie mam ale szykuje sie do nich to psychika chyba siadłaby mi

7,305

Tu jest pdf o zbiornikach... Tu sytuacja się powtarza czyli cały czas przewija się 2,5m3.
Nie pada ani razu wyraz dwupłaszcowy. Wygląda na to że to wynalazek marketningowy...
Przeczytajcie paragraf 10 tam jest o tym "dwupłaszczowym"
Według tego co tam piszą mauzer do substancji łatwoplanych  ustawiony w "wannie" spełnia wymagania...

§ 10. 1. Zbiornik umiejscowiony, którego pojemnoÊç wynosi powy˝ej 2,5 m3, o ile przepisy odr´bne nie
stanowià inaczej, powinien byç wyposa˝ony w urzà-
dzenie sygnalizujàce powstanie wycieku i urzàdzenie
zabezpieczajàce przed przenikaniem czynnika roboczego do gruntu oraz do wód powierzchniowych i gruntowych.
2. Jako urzàdzenia sygnalizujàce powstanie wycieku, o którym mowa w ust. 1, mogà byç stosowane:
1) system monitorowania przestrzeni mi´dzydennej
w zbiornikach naziemnych o osi pionowej,
2) system monitorowania przestrzeni mi´dzyÊciennej
w zbiornikach podziemnych i naziemnych o osi poziomej,
3) inne urzàdzenia dopuszczone do stosowania przez
organ w∏aÊciwej jednostki dozoru technicznego.
3. Jako urzàdzenie zabezpieczajàce, o którym mowa w ust. 1, mo˝e byç stosowane:
1) dla zbiorników naziemnych:
a) podwójne dno dla zbiorników o osi pionowej,
b) podwójna Êcianka dla zbiorników o osi poziomej,
c) zbiornik rezerwowy,
d) obwa∏owanie,
e) taca,
f) szczelne pomieszczenie, w którym znajduje si´
zbiornik, o ile drzwi umieszczono na odpowiedniej wysokoÊci,

7,306

papej ja mam swojego 15 tylko, teraz bedę coś działał i jak wypali to dalej w tym kierunku

E 516 na części
Telefon 695 076 269

7,307

czyli ktoś zabrał Ci dzierżawę? a czy właściciel powiedział Ci że jest ktoś inny chętny? bo jak nie to kawał chuja.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

7,308

https://www.google.pl/url?sa=t&rct= … ueOrvAxiDg
Od 15 strony

7,309 Ostatnio edytowany przez sarast (2017-03-21 21:38:00)

właśnie mój szanowny użyczający 10 ha  z którym miałem umowę na dwa lata, po roku umowy!!  poinformował mnie że oddaje ziemię synowi swemu i idą na wcześniejszą emeryturę , a synuś chcę sprzedać jedną z działek 3.70 za jeszcze nie wie za ile ale chce porządnie zarobić na tej transakcji a jeśli nie będę zainteresowany nawalenia mu pożądnej  kasy to niestety mam wypier.. ć ! trochę mi szkoda bo trochę w te pole nawaliłem i miałem poprawić jeszcze rok kukurydzy a tu taka niespodzianka nie miła !!!! ot urok dzierżawek od kolegów rolników .  dobrze że mokro było i po talerzówce którą zrobiłem na jeśień nie rozwaliłem kurzaka i nie zaorałem bo dopiro bym się *** . zostaną mi nawozy i nasiona na 10 ha próbuję cofnąć dostawę z MAISADURA ale nie wiem czy się uda, trudno zostaniena przyszły rok bo pola na już nie znajdę.

Leszek   dla kolegów'

7,310

sarnet na papierze a jaki masz czas wypowiedzenia umowy pamiętaj umowa czasowa jest nie do ruszenia

7,311

Unia nas wyprostuje. Powoli, systematycznie, na plecy po trochu dokłada, haka z boku co raz zasadzi. Kury, świnie, psy i koty. Zabawki dla świń, cielaki bez uwięzi, pomieszczenia na dojarki i zbiorniki na mleko, płyty obornikowe. Magazyny środków ochrony roślin, atesty opryskiwaczy, szkolenia, teraz paliwa. Terminy kiedy możesz wywieźć gnój, kiedy rozlać gnojówę, kiedy rozsypać nawóz. Co możesz siać i ile razy. Wszystko rozpisane i zaplanowane. Czy my jeszcze jesteśmy u siebie ?

7,312

Pietia napisał/a:

sarnet na papierze a jaki masz czas wypowiedzenia umowy pamiętaj umowa czasowa jest nie do ruszenia

to byli bardzo poważni ludzie i umowa była niestety na gębę .  kolejny raz uwierzyłem ludziom. i jak zwykle się dałem zrobić w h... , stary jestem a taki naiwny , i tak wkurwi... na siebie że spać nie mogę. nic to . koledze dużemu rolnikowi syn w wieku 23 lat w sobotę miał poważny wypadek na motorze i doszły wiesci że nie przeżył. i zmarł wczoraj w szpitalu  i to są dopiero dramaty.

Leszek   dla kolegów'

7,313

sławek 42 napisał/a:

Unia nas wyprostuje. Powoli, systematycznie, na plecy po trochu dokłada, haka z boku co raz zasadzi. Kury, świnie, psy i koty. Zabawki dla świń, cielaki bez uwięzi, pomieszczenia na dojarki i zbiorniki na mleko, płyty obornikowe. Magazyny środków ochrony roślin, atesty opryskiwaczy, szkolenia, teraz paliwa. Terminy kiedy możesz wywieźć gnój, kiedy rozlać gnojówę, kiedy rozsypać nawóz. Co możesz siać i ile razy. Wszystko rozpisane i zaplanowane. Czy my jeszcze jesteśmy u siebie ?

masz rację ..  kaczory już to dostrzegły !!!, ja mam jeszcze nadzieję że to się dla nas boleśnie  nie zakończy!

Leszek   dla kolegów'

7,314

Fenol napisał/a:

czyli ktoś zabrał Ci dzierżawę? a czy właściciel powiedział Ci że jest ktoś inny chętny? bo jak nie to kawał chuja.

na te moje rozkminy złozyło sie kilka rzeczy
1 gość zabrał mi dzierzawę, niby chce sam uprawiać ale jakos mu nie wierze. Dzierżawy w wiekszości sa na gebe, bo ludzie nie chca umów podpisywac. Teraz to umowa musi byc notarialna a do notariusza to juz wcale nie da sie ludzi wyciągnąć
2 pojawił sie w okolicy "nowy zawodnik" chłopakowi młodszemu ode mnie cos odbiło i zaczyna sie bawic w gospodarzenie bierze co popadnie i na warónkach jakie popodną, sprzatna mi pole praktycznie zaraz za stodołą i to od mojej rodziny...
3 gość co mieszka 15 km od mojej wioski wziął dzierzawę pole w mojej wiosce
4 kolega z sasiedniej wioski tez wziął dzierżawe w mojej wiosce
oni sie rozwijaja a mi juz nikt nie chce dac...
5 gość z wioski jakies 10km ode mnie co ma pola w działkach po 10-20 ha koło siebie kupił 1ha w 2 działkach płacąc ok 1/3 lub wiecej niz u nascena rynkowa
5 kolega dzwonił ze ten sam gość 2 wioski dalej podkupił mu pole co miał juz ugadane

7,315

Pajej napisał/a:

oni sie rozwijaja a mi juz nikt nie chce dac...

Czas podnieść stawki to i ziemia się znajdzie ........

7,316

Umowa u notariusza?

7,317

Pajej chcesz rzucać gospodarę, a mi coraz częściej chodzi po głowie aby rzucić robotę i zostać tylko przy gospodarce.

gg 5118068

7,318

Krzysiek napisał/a:

Umowa u notariusza?

Dołączam się do pytania ? Zmieniło się coś i nie można w gminie podpisać? Zawsze to było parę groszy taniej chociaż jak dużo podpisów to nie było różnicy bo gmina od podpisu brała ale za to treść ich nie interesowała smile

7,319

Ja pisze nie w gminie a w domu kawke popijając. Po podpisaniu ide na starostwo zgłosić fakt, w gminie do podatku, i z zaś o cha przeliczeniowych do KRUS i to wsio. Nawet bank nie prsił o coś u notrariusza. Umowa to umowa musi mieć swój kształt i formę a gdzie ją się piszę to nikogo niech nie obchodzi.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

7,320

zorak napisał/a:

Pajej chcesz rzucać gospodarę, a mi coraz częściej chodzi po głowie aby rzucić robotę i zostać tylko przy gospodarce.

Bo nie boisz się hodowli. Bez hodowli trzeba mieć min. 50 ha własnych dobrych gleb, lub wejść w działy specjalne.