7,321

Odp: GG FORUMOWE

Miałem przypadek ze gość chciał sprzedać pole miałem umowe na szczescie notarialna, bo przy innej umowie prawo pierwokupu nie obowiązuje. Gość jak sie dowiedział o cisza chybna czeka az sie umowa skończy...

Myslałem nad hodowla ale nie mam warunków, wszedłbym bardziej w warzywa ale ludzi do pracy nie ma... Chyba trzeba zagospodarowac poddasze i tam nocowac ukraińców

Rolnik z powołania:-)

7,322

koseś napisał/a:
Pajej napisał/a:

oni sie rozwijaja a mi juz nikt nie chce dac...

Czas podnieść stawki to i ziemia się znajdzie ........

ten gość powiedział podobno że kazdego przebije. inne sa dochody jak sie ma 150 ha a 60. to jakbym kopał sie z koniem

7,323

Pajej każda umowa długoterminowa daje prawo o pierwokupu

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

7,324

"Dodatkowo umowa taka powinna mieć potwierdzoną datę przez notariusza lub urzędnika gminnego. W zasadzie każda umowa dzierżawy zawierana z gminą spełnia te warunki. Jeżeli chodzi o umowy pomiędzy osobami fizycznymi to należy już o to zadbać samemu."
"Umowa dzierżawy musi być wykonywana co najmniej 3 lata,"
http://www.infor.pl/prawo/gmina/nieruch … olnej.html

7,325 Ostatnio edytowany przez sarast (2017-03-22 20:23:03)

problem rozwiązałem po swojej myśli pamięć mym wydzierżawiającym wróciła . musiałem zęby pokazać !!!! wymiękli !! się mnie trochę boją. do pażdziernika męczę kuku , i chyba to kupię. jak nie wywalą kosmosu !! a co do umów dzierżaw które muszą być co najmiej na 3 lata to  agencja rolna,i  urzedy gminy pilnują aby dzierżawy były do 3 lat !! a agencja rolna  prawo pierwokupu ma głęboko w tyle . moze ale nie musi i figę im zrobiliśmy ze stadem renomowanych kancelari prawnych, to samo z umowami z osobą prywatną mają taki myk że przykładowo brat sprzedaje siostrze ziemie  mimo że obciązona jest długoletnią umowa dzierżawy z prawem pierwokupu,  i tak mnie obeszli . i figę im zrobiłem ,  puki nie masz aktu notarialnego to guzik masz.

Leszek   dla kolegów'

7,326

U nas takie numery nie przechodzą, właściciele mogą się zmieniać, dzierżawa na czas określony trwa  http://www.tygodnik-rolniczy.pl/article … dzierzawe/

7,327

Panowie słyszeliście coś o tym że saletra ma być traktowana jako materiał niebezpieczny, coś w agrobiznesie mówili że ma ustawa się zmienić od lipca

7,328

tak zupełnie o niczym wink
z racji że oprócz gospodarki jeszcze pracuję i popołudniami nie ma już za dużo czasu na robotę to wziąłem kilka dni wolnego aby podgonić w polu. I tak przez cały dzień narobiłem:
- odprowadziłem syna na autobus do szkoły,
- zabronowałem 5,5 ha w 2 kawałkach
- rozsiałem nawóz na 7 ha w 3 kawałkach
- posiałem zboże na 6 ha w 2 kawałkach
w międzyczasie
- przeczepianie maszyn
- przerwa obiadowa wink
- wymiana dętki w siewniku, oczywiście z wizytą w sklepie po dętkę
- zjazd na prostowanie pola bron, urwał się łańcuch i zawinęły się w U
- odebrałem syna z przystanku
- nasypywanie nawozów i nasion
- i jeszcze kupę drobnych pierdółek
Chyba się starzeje bo wieczorem nogi właziły mi w d..e - ot taki zwykły dzień rolnika, a przecież my nic nie robimy a w polu samo rośnie wink

gg 5118068

7,329

I dopłaty bierzem i zawsze nam malo wink

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

7,330

to możesz na polw wjechać? u mnie codziennie pada

7,331

zorak napisał/a:

tak zupełnie o niczym wink
z racji że oprócz gospodarki jeszcze pracuję i popołudniami nie ma już za dużo czasu na robotę to wziąłem kilka dni wolnego aby podgonić w polu. I tak przez cały dzień narobiłem:
- odprowadziłem syna na autobus do szkoły,
- zabronowałem 5,5 ha w 2 kawałkach
- rozsiałem nawóz na 7 ha w 3 kawałkach
- posiałem zboże na 6 ha w 2 kawałkach
w międzyczasie
- przeczepianie maszyn
- przerwa obiadowa wink
- wymiana dętki w siewniku, oczywiście z wizytą w sklepie po dętkę
- zjazd na prostowanie pola bron, urwał się łańcuch i zawinęły się w U
- odebrałem syna z przystanku
- nasypywanie nawozów i nasion
- i jeszcze kupę drobnych pierdółek
Chyba się starzeje bo wieczorem nogi właziły mi w d..e - ot taki zwykły dzień rolnika, a przecież my nic nie robimy a w polu samo rośnie wink

Dla mnie to 3 dni , leń ze mnie :uuuu:

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

7,332

To ci dopiero organizacja..

7,333

kwestia tego jaka odległość do pola  , jaki ruch na drodze ,  itp  ale  robota szła  na pewno smile

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

7,334 Ostatnio edytowany przez androl (2017-03-24 00:10:57)

Mi to pół dnia zajęło dziś przywiezienie dwukółki ziaren do siewu od kolegi wink jeszcze kilka lat temu dawałem czadu jak Zorak i ten z filmiku wink https://www.youtube.com/watch?v=9-ooPcNfgIE
moje tempo pracy porównywalne do tego klienta z wózkiem wink

7,335

od kolegi wiadomo pół godziny ładowania, 3 godziny bajery o wszystkim i niczym smile

mdw

7,336 Ostatnio edytowany przez zorak (2017-03-24 08:58:14)

pola mam koło gospodarstwa, max. odległość to 1,5 km i wszystkie dojazdy drogami polnymi. A jeśli biorę wolne w robocie aby ogarnąć w polu to wykorzystuję czas na maxa bo mam tylko 26 dni na urlop który trzeba zostawić na jakieś wczasy i ferie z dzieciakami, trochę na żniwa.
Za to wczoraj od godz 16 do 19 wywiozłem tylko 3 rozrzutniki obornika - coś nie miałem chęci a i chyba lenia miałem.

gg 5118068

7,337

Zorak, a już myślałem że ty zwyczajnie nie szanujesz pracy yikes

7,338 Ostatnio edytowany przez dziki97 (2017-03-24 19:50:21)

Panowie jak dołożę siłowniki wspomagające to podniesie ten fajans ważący 2 tony?
http://files.tinypic.pl/i/00884/wqj1a1f23krx_t.jpg

7,339

Jeżeli pompa jeszcze możliwa to podniesie spokojnie, jest krótki.

7,340

agregat fortschritta 5.2 m podnosi bez problemu, takze trzeba szukac silownikow