8,081

Odp: GG FORUMOWE

silnik 2.8 niecałe 200koni. właśnie już sam nie wiem, nie szarpie normalnie ciągnie. Problem jest tylko w tym dźwięku, a silnik mam wydarty to chciałem ten temat ogarnąć. teraz nie butowałem ostatnio go, ale jak wcześniej było ok, to na pierwszym biegu, wystarczyło dać do spodu gazu i przyczepność tracił.

8,082

Omega 3.0 rzadkość!
Skrzyni to brak zęba w którymkolwiek miejscu musi być słyszalny.
A jak już mowa o skrzyniach.
W sharanie nie wchodzi mi wsteczny. Jak pokombinuje odpalę zagaszę, wbiję III popuszę sprzęgło potem R i jest....
Albo wybierak  ( to w środku skrzyni) albo synchronizator. NA zgaszonym też jest problem.
Czy synchronizator by na zgaszonym robił problem?

8,083

Właśnie chodzi, że tryb jest, ząb jest tylko z ubytkiem. Prawdę mówiąc tylko to zostało...

8,084

W ciągnikach to delikatnie drobnym kamieniem szlifuje się ubytek i nie hałasuje.

8,085

Tutaj raczej nie da rady bo jest to zbyt głębokie wykruszenie. Poza tym jakbym nawet zeszlifował na równo, to nie zazębiałoby się dobrze na następnym ząbku. Dalej pozostaje pytanie, czy to aby na pewno to hałasuje...

8,086

Krzysiek z tym wstecznym to jakiś standardowy problem bo w galaxy sąsiad miał (dzwoniłem powiedział że nie wie co było bo do mechanika zawiózł zrobił podobno za 200zł- skrzynie sam wymontował) ja jak tylko wspomniałem że mi skrzynia padła(jeszcze wtedy nie wiedziałem ze to półoś) mechanikowi to też od razu ze wsteczny mi nie działa pewnie

nie wiem czy dobrze rozumiem że sprawdziłeś wybierak skrzyni wyjmowałeś go ??

8,087 Ostatnio edytowany przez przemo (2017-11-15 21:06:39)

Krzysiek napisał/a:

Omega 3.0 rzadkość!
Skrzyni to brak zęba w którymkolwiek miejscu musi być słyszalny.
A jak już mowa o skrzyniach.
W sharanie nie wchodzi mi wsteczny. Jak pokombinuje odpalę zagaszę, wbiję III popuszę sprzęgło potem R i jest....
Albo wybierak  ( to w środku skrzyni) albo synchronizator. NA zgaszonym też jest problem.
Czy synchronizator by na zgaszonym robił problem?

Zbyt duże luzy na wybieraku, tulejki, gniazda plastikowe, linki itp.?

8,088 Ostatnio edytowany przez tomek 323 (2017-11-15 21:21:12)

ja w audi też mam problem ze wstecznym wchodzi dziwnie skrzynie zmieniałem tak samo wchodzi obstawiam cos z wybierakiem ale nie chce mi sie bawić już się nauczyłem wrzucać wsteczny i nikt nieporzadany nim za szybko nie pojedzie a i mam jeszcze inny temat bo zmieniałem olej w skrzyni wlałem jakiś półsyntetyk po 23 zł za litr

http://allegro.pl/specol-hipospec-semis … 46174.html

w motoryzacyjnym i teraz jak skrzynia postoi to biegi cieżko chodzą czuć każdy bieg jak wrzucam gdzie nigdy tego nie było i teraz pytanie czy to olej nic nie warty czy inne wsio jeżeli olej zły to co wlać

Nie ma to jak FORTSCHRITT

8,089 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2017-11-15 21:36:24)

Ze 3 lata temu wyciągałem wybierak bo łożysko padło i była tylko III i IV.
za 200zł to pewnie pogrzebał w wybieraku.
Większość mechaników twierdzi że nie da się wyjać wybieraka bez wyjmowania skrzyni. Ja to zrobiłem...
A synchronizator na zgaszonym może przeszkadzać?

8,090

ja tez to łożysko wymieniałem bo miałem 1 i 2  (skrzynie opuściłem tylko na tej poduszce pod aku)

zastanawiam sie co bedzie jak sie skończy ten mały kwadratowy plastyczek o wymiarach 1*1cm co przesuwa wałek wybieraka w pionie czy biegi będą wskakiwały na swoje miejsca

a to ci nie chce się wbić bieg bo coś blokuje czy wbijasz wsteczny a auto nie jedzie ??

8,091

Nie mogę wbić. Jak wbiję to idzie.

8,092 Ostatnio edytowany przez Rur3k (2017-11-15 23:46:47)

to spójrz może albo jakieś zdjęcie zrób czy ten plastyczek który zaznaczyłem na niebiesko jeszcze istnieje bo jak by go nie było to łatwo by było wytłumaczyć takie zachowanie tym że sprężyna pręży wybierak nie może wskoczyć na swoje miejsce (w wycięciu R na drugim obrazku)

podobno często tez padają sprężynki tej klapki zaznaczonej na czerwono układa się ona wtedy w pozycji blokującej ale by to sprawdzić trzeba by wyjąc wybierak za zewnątrz i w takiej pozycji jak jest zamontowany po przełączać go na sucho
wtedy też można by włożyć rękę do skrzyni i ręcznie wodzikiem przesuwając sprawdzić czy nic przesuwki nie blokuje

https://images83.fotosik.pl/903/9f5258dfa973111emed.jpg

https://images81.fotosik.pl/903/19bbc9f8b2f39460med.jpg

8,093

Znacie jakieś patenty na czyszczenie stawu? około 0,5ha. Wokół drzewa.
Są takie fajne pompy https://www.otomoto.pl/oferta/pw-cp7000 … xtor=SEC-8

Dobrze kombinuję?

8,094

km251 i husqvarna (dowolna) to najpewniejsza metoda

jeden w wiosce czyścił 4011 + taczki bez koła + syn a po trzech latach wrócił do sprawdzonych metod

8,095

nie ma opcji na sthila. teren rekreacyjny...

8,096

na YouTube widziałem opcję gdzie dwa ciągniki przeciągały szufle od km251 między sobą to tez jakieś rozwiązanie i nie wymaga wycinki
albo mała koparka przenośnik taśmowy jak na żwirowni materace z desek by miała na czym stać w stawie i niech pracuje wewnątrz drzew a między nimi urobek na przyczepę

jest tez możliwość detem zgarnąć w jeden punkt gdzie drzew mniej i tam wybierać koparka ale do tego musi być sprzyjające podłoże i w zasadzie zgarnie tylko muł a nie pogłębi

8,097

Miejscami 1,5m mułu...

8,098

koparka po odwodnieniu na kila dni mogła lub zaczęciu od płytkiego i zbieraniu do twardego mogła by ustać
det odpada
podpatrzeć by trzeba jak na żwirowniach kopia z pod wody pompa ale oni chyba podają wodę pod ciśnieniem by zmiękczyła grunt i druga pompa zbierają i potrzeba coś do oddzielania błota od wody bo jak robią to chyba woda z żwirem na sita kamienie na jedną kupę żwir na drugą a woda z szlamem pod maszyna odpływa do dołu gdzie następuje sedymentacja i woda z powrotem do stawu

8,099

Są pompy które mają mechaniczne "noże" do zruszania gruntu pod nią . Miesza a potem wciąga. By efektywnie pracować musi się przemieszczać

8,100

Nikt nie podjął tematu w wątku mf 255 więc pytam tu
Są opony 600/65 R 28 Jakie szerokie felgi muszę mieć to tego by założyć je do MF.
Chodzi mi tylko o wciśnięcie na felgę i jazdę uchwyty do gwiazdy sobie wspawam tak by się zmieściły i nie tarły o kabinę...