9,421 Ostatnio edytowany przez Pajej (2018-09-29 20:44:52)

Odp: GG FORUMOWE

prężnie sie rozwijam.
wystarczy że w roku pukie 2-3 ha ziemi i juz kasy nie ma
wbrez pozorom 70ha to nie tak duzo. gdyby nie warzywa to nudziłbym sie
Grzesiek do roboty po to zeby odpuścic warzywa i mieć kase bez stresu. a kredyt to tak posrednio

Rolnik z powołania:-)

9,422

Na dzień dzisiejszy jak bym miał te 70 ha to nie myślał bym o etacie ,a tak pracuje u takiego hu......a i to dopiero jest stres

9,423

Ja obrabiam 50 ha i pracuję na etacie. Najciężej jest właśnie teraz - we wrześniu, ale idzie to ogarnąć. Dodam, że nikt mi nie pomaga.

9,424

Żeby obrobić taki areał po prostu trzeba mieć doszykowany i w miarę nowy sprzęt

W końcu się udało...............
Rolnik hobbbysta ( zmieniam hobby na wino kobiety i śpiew
Specjalista od "burz" smile

9,425

Pajej napisał/a:

Dzis był u mnie kuzyn i od słowa do słowa zgadalismy sie o robocie. on przyjął sie do pracy zarabia na reke ok 3 tyś i ma fajny system pracy tj pracuje po 12 godzin od 7 do 7 w systemie dzień, dzień, wolne, wolne, noc, noc wolne wolne.
Wpadło mi do głowy że przy takim układzie to te 70ha spokojnie obrobie jak wycofam sie z warzyw. co prawdado pracy jest tam 40km ale nie jeździ sie codziennie.
Tak mysle że rocznie po odjeciu waliwa sopkojnie zostałoby mi 25 tys więc po co stresowac sie brokułem czy urosnie czy nie, czy ludzie przyjda go zbierac. Mając stałą pensje nie bałbym sie kredytu i może przy najbliższej modernizacji wystartowałbym i kupił jakis ciagniczek i kilka innych maszynek
Kusi mnie ta opcja. na zime chyba spróbuje sie tam załapac jak mi sie spodoba to zostane na stałe i odpuszczam warzywka

a nie mysłałeś zeby sie sklonować big_smile

mdw

9,426

Yoko w samo sedno, bo tak czytam i nie dowierzam. 70 ha i do pracy za 3 tyś 40 km yikes

9,427

A co to takiego tyle ha obrobić? Jak ktoś ma zwierzęta to ma etat przy zwierzętach i musi jeszcze obskoczyć pola i łąki. Prawda jest taka, że jak ktos ma same pola i zboże/rzepak to jeśli tego nie obrabia koniem to powinien mieć 200-300ha żeby w roku było tyle godzin pracy co u pracownika na etacie. Też jestem rolnikiem ale uważam, że wielu narzeka a do pracy nie pójdzie z lenistwa bo dopóki są dopłaty to nawet na kilkunastu ha "jakoś starcza". Niestety dopłaty, modernizacje powodują, że małe gospodarstwa funkcjonują jak umarły, którego na siłę trzyma się pod respiratorem żeby stwarzał pozory, że żyje.

9,428

jeszcze wrócę do tych dopłat suszowych , czy agencja wypłaca to co jest w protokole z Gminy ?

9,429

Panowie nie osłabiajcie mnie  od wiosny z bratem obrabiamy  50 swojego 220 znajomego  i pracujemy na 3 zmiany   

Jak masz czym to  roboty nie ma nic

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

9,430

Wojtas a powiedz gdzie dorabiasz . Bo to  ciekawe  ,  ja też mam jakieś doświadczenie jeśli chodzi o pracę  i to legalną wink .

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

9,431

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-ciag … ffa8f64a24
Byłem go oglądać, silnik delikatnie spocony w okolicach głowicy( niby nie tak dawno robiony) napędu i wzmacniacza momentu nie używał więc nie jest w stanie mi powiedzieć czy sprawny, musiał bym dopiero sprawdzać, na jednym cięgnie przyspawany hak 2 oryginalne, silnik troszkę dziwnie chodzi na wolnych ale po 2 minutach zaczyna normalnie pracować, niby gdzieś paliwo schodzi, 2 aku żelowe, i parę mankamentów do ogarnięcia. Ile warto dać za niego jak wzmacniacz i przód działa?

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci

9,432

A wiesz co on przy nim robił w szczególności  w skrzyni   i ile  go to wyniosło ?

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

9,433 Ostatnio edytowany przez sawek.1990 (2018-09-30 14:32:48)

Wiele się nie dopytywałem, bo już trochę późno byłem, i chciałem zobaczyć czy jest sens później z kimś przyjechać i go sprawdzać, wiem tyle że był przez niego albo jego znajomego przywieziony i musiał ogarnąć elektrykę sprzęgło bo łożyska nie było wcale. Beak tej pierwszej od przodu wajchy od hydrauliki i jeszcze czegoś tam chyba nie byłó.

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci

9,434

rudemenes napisał/a:

Ja obrabiam 50 ha i pracuję na etacie. Najciężej jest właśnie teraz - we wrześniu, ale idzie to ogarnąć. Dodam, że nikt mi nie pomaga.

Etat i etat to 2 różne rzeczy tu gdzie kuzyn robi to po 2 dniach pracy jest 2 dni wolnego więc suma sumarum jest czas na to zeby w polu porobic co innego jak sie pracuje po 8 godzin codziennie.
Dzis byłem na spotkaniu z plantatorami warzyw to o pracownika coraz trudniej, ludzie przebijaja sie z płaca dla nich płaca juz po 14 zł/h a zakład z roku na rok coraz mniej daje za towar. Do tego jeszcze kaprysna pogoda i stresy z tym związane. Kusi mnie ta praca. m,owicie ze 3 tys mało? ja za brokuł nie wyciagne wiecej niz 25 tys rocznie a pomagaja mi oprócz pracowników rodzice i brat. Jak sie policzy ile czasu temu poswięcam to głowa mała

Rolnik z powołania:-)

9,435

niewydostanieszsie napisał/a:

A co to takiego tyle ha obrobić? Jak ktoś ma zwierzęta to ma etat przy zwierzętach i musi jeszcze obskoczyć pola i łąki. Prawda jest taka, że jak ktos ma same pola i zboże/rzepak to jeśli tego nie obrabia koniem to powinien mieć 200-300ha żeby w roku było tyle godzin pracy co u pracownika na etacie. Też jestem rolnikiem ale uważam, że wielu narzeka a do pracy nie pójdzie z lenistwa bo dopóki są dopłaty to nawet na kilkunastu ha "jakoś starcza". Niestety dopłaty, modernizacje powodują, że małe gospodarstwa funkcjonują jak umarły, którego na siłę trzyma się pod respiratorem żeby stwarzał pozory, że żyje.

TROCHĘ PIRATUJESZ !!!!!!   200 -300 w pojedynkę ??? i w terminach obsiać i opryskać ??? możliwe z sprzętem za grube miliony . kolega tak ma 900 ha we dwóch ale !! tym co on robi na polu to z Europy przyjeżdzają na pokazy.  a realnie to na gospodarce samemu to się idzie zesrać jedynie.!!!!

Leszek   dla kolegów'

9,436

To zatrudnij się do kolegi na brokuł

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

9,437

sawek.1990 napisał/a:

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-ciag … ffa8f64a24
Byłem go oglądać, silnik delikatnie spocony w okolicach głowicy( niby nie tak dawno robiony) napędu i wzmacniacza momentu nie używał więc nie jest w stanie mi powiedzieć czy sprawny, musiał bym dopiero sprawdzać, na jednym cięgnie przyspawany hak 2 oryginalne, silnik troszkę dziwnie chodzi na wolnych ale po 2 minutach zaczyna normalnie pracować, niby gdzieś paliwo schodzi, 2 aku żelowe, i parę mankamentów do ogarnięcia. Ile warto dać za niego jak wzmacniacz i przód działa?

Tak myślę 2 do 2,50 zł/kg więcej z kieszonki bym nie wysupłał za Fortschritta tym bardziej, że bez przednich opon.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

9,438

Tylne to 70% mają zdarte więc on nie ma opon...

9,439

Daj spokój . Malowana lala i tak jak Markp pisał cena dobrego zlomu nic więcej,

Leszek   dla kolegów'

9,440

Na olx już od dłuższego czasu jest chyba za 12.500.taki ciemno zielony ,to jeszcze normalna cena za 323 pod warunkiem że jest na chodzie ,a czy kupisz za 12 czy za 20 to i tak coś sobie będziesz musiał poprawić.