9,561 Ostatnio edytowany przez gelek79 (2018-10-24 05:48:23)

Odp: GG FORUMOWE

No w końcu ktoś mądre rzeczy napisał, najlepsze jest to gadanie przez ludzi że OO jest suchszy to jest dobre, u mnie w kotłach idzie 15lat i jedyne co mogę stwierdzić że filtry są przy wymianie o niebo czystrze niż jak latały na ON i w zimie nie ma problemu z odpaleniem, kiedyś w terenówce mi ON zamarzła to ją do garażu ciepłego, i OO podałem i już ten problem się nie powtórzył
Co do dostawcy trzeba mieć dobrego co nic nie kombinujei nic nie dolewa i nie ma problemu, u nas bardzo dużo ludzi pali w kotłach smile i nawet świeże też

W końcu się udało...............
Rolnik hobbbysta ( zmieniam hobby na wino kobiety i śpiew
Specjalista od "burz" smile

9,562

A olej opałowy to nic innego jak olej napędowy tylko barwiony znacznikiem i dodatkami tak ze na pewno lepszy od napędu mniej zanieczyszczeń

9,563

A urząd skarbowy tak czyta i notuje  .........   
Masz nie chwal się ,nie masz nie smuć się ..........

9,564 Ostatnio edytowany przez Laszek (2018-10-24 07:11:37)

Jedyny problem z oo jaki się pojawił to kontrole z uc. Mieliśmy nie raz jak była suszarnia na oo. Co ciekawe kiedyś zabrakło on w kombajnie jak skończyliśmy kosić qq i wlałem oo a temp był a już na minusie to normalnie zrobiła się galareta. A do suszarni to na szybko musieliśmy zrobić podgrzewacz paliwa. Kolejna dostawa i było wszystko ok. Może był letni... 😁 Koseś w us to mają dosyć donosów żeby nimi się zająć a gdzie dopiero samemu wyszukiwać. No chyba że ktoś chce się w krótkim czasie wykazać

E 516 na części
Telefon 695 076 269

9,565

Ja nie mam i potrzebuje

9,566

Koseś ale my piszemy o paleniu w piecu smile nic nie legalnego w tym nie jest, co do galarety coś nadolewali bezpośrednio od źródła w zimie nic nie staje

W końcu się udało...............
Rolnik hobbbysta ( zmieniam hobby na wino kobiety i śpiew
Specjalista od "burz" smile

9,567

Laszek napisał/a:

Co ciekawe kiedyś zabrakło on w kombajnie jak skończyliśmy kosić qq i wlałem oo a temp był a już na minusie to normalnie zrobiła się galareta. A do suszarni to na szybko musieliśmy zrobić podgrzewacz paliwa. Kolejna dostawa i było wszystko ok. Może był letni... 😁

To właśnie jest OO ciężki niekiedy z dodatkiem szerokiej frakcji olejowej pochodzącej z depolimeryzacji polietylenu, polipropylenu, polistyrenu, poliestrów i innych. Trzeba go ogrzewać do ok 30-40 st i wtedy idzie normalnie przez filtry tylko szczególnie ten z szeroką frakcją lubi uszkadzać pompki paliwowe w piecu bo zawiera w swoim składzie HCl pochodzący z rozkładu PCV.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

9,568

No to Marek zrobiłeś jak w dobrych filmach, kulminacyjny moment a tu przerwa reklamowa wink
Dobrze rozumiem 3 litry wody na 100 l ON mogę dolać ? wink

9,569

Spoko już dodali ile się zmieści wg PN +/- 3% bo OO czy ON wbrew pozorom też są higroskopijne i jak zauważamy na dnie zbiornika krople tzn że dostawca przesadził podczas kondycjonowania.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej

9,570

sarast napisał/a:
mati22252 napisał/a:

Ogólnie nie polecam opałówki.  Pompy wtryskowe tego nie lubią i się zacierają nie mówiąc o innej temperaturze spalania w komorach. Jedynie jak silnik na dobiciu i chcesz go dokończyć.

Zalezy gdzie kupowany !!!  Na niemieckim nic się nie dzieje sprawdzone na kazdym typie silników i tych najnowszych  w okresie dlugoletnim, kolega z Chichów to raczej nie znabo do granicy daleko! ale za to mieszka w rejonie  sławą nie zbyt zaszczytną  specjalistów od  zagarnięć sprzetów rolniczych w europie ?? Czy to plotki ??

Tak jest jeden taki co się nawet z tym nie kryje i na zagranicznych blachach wozi. Złapali ich też kiedyś jak rozmontowywali tory kolejowe w ilościach hurtowych i po tygodniu wypuścili i sprzęt oddali, a to tylko świadczy o naszej policji.

9,571

Panowie, potrzebuję wszystkich informacji jakie ktoś może mieć i znać na temat hederów oczesujacych.  Wiem, że kiedyś były nawet wrzucane linki do filmów, ale lata leca i nie mogę namierzyć.   Na YT też nie mogę za wiele znaleźć...

9,572

Chcesz konopie czesać?

9,573 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2018-10-25 20:32:07)

https://imperiya.by/video/QPA-3azOzEt/j … a-uAC.html

http://www.shelbourne.com/3/products/1/ … per-header

9,574

Jak tam kurde pamiętałeś?  No właśnie do konopii chcę spróbować zrobić, żeby było mniej roboty...

9,575 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2018-10-25 20:36:03)

Pamięta się takie rzeczy...... pomysły głupoli takich jak my co myślą że wszystko da się zrobić w garażu z tego co się znajdzie na złomie....

9,576

Prawda wink

9,577

Ciekawe jak ten patent by się sprawdził w pszenicy 7-8t a nie 3-4t
No i niestety przy nieoraniu to by trzeba zmienić cały sprzęt do uprawy...

https://imperiya.by/video/gxkKGYQ_lex/z … ourne.html

9,578

Na początku lat osiemdziesiątych w TR kwiaty rumianku zbieraliśmy szufelko-grzebieniami do koszyka. Teraz do wszystkiego jest maszyna. https://www.youtube.com/watch?v=khuyRjx_FK8

9,579

tylko tam sa palce miękkie, a mi trzeba żeby było mocne, chociaż zasada działania taka sama.

9,580

Grzegorz89 napisał/a:

Jak tam kurde pamiętałeś?  No właśnie do konopii chcę spróbować zrobić, żeby było mniej roboty...

Czytałem sporo o tych konopiach i zastanawiałem się nad założeniem 6 metrowego hederu od 512, który stoi na łące, na ładowacz czołowy ND5. silnik hydrauliczny do napędu tego, pompa z trola na wom , big-bag za gardzielą i wio.