9,801

Odp: GG FORUMOWE

to pasieka się rozwija z tego będzie z pińcet nadstawków ;D

9,802

Tak 50 dla mnie, ponad 200 dla brachola... I ileś na uliki odkładowe. A jakiej firmy Twój brat używa Styrodur?

Kompletny noob w temacie Fortschitt

9,803

Musiałbym zapytać bo nie pamietam. Mówił tylko, że kupi teraz jakiś najtwardszy z możliwych bo ten ogólnodostępny pszczoły zgryzaja. Przerabiałem różne ule, a teraznie trzymam wcale, moze kiedyś wróce, ale mare szanse. może postawię sobie kuczke słomiana i zasiedle go, żeby tylko obserwować jak sobie bzykaja. Mimo, że ojciec na podwórku ma koło 40 rodzin.

9,804

szs napisał/a:

Tak 50 dla mnie, ponad 200 dla brachola... I ileś na uliki odkładowe. A jakiej firmy Twój brat używa Styrodur?

to jak tyle bdziesz robił to 4 mi odstapisz po znajomośći

Rolnik z powołania:-)

9,805

Dałoby radę tylko nasze korpusy robimy na grubsze ścianki niż standardowy wlpk i wręgi na ramie też są ciut inne, więc raczej nie pasowałyby. 😕

Kompletny noob w temacie Fortschitt

9,806

jak tak to wszystko zmienia

Rolnik z powołania:-)

9,807

Rur3k napisał/a:

Ja mam olej mixol bo był do niczego nie potrzebny. Kiedyś w starym opryskiwaczu miałem płyn hamulcowy i też działał tylko guma szybko parciała.

Łukasz8468 napisał/a:

Panowie mam do was takie pytanie z cyklu przygotowania sprzętu do sezonu. Wyleciał mi olej z manometru w opryskiwaczu i pytanie jaki olej nalać i czy nalewa się go odkręcając zegar czy z góry ?

Odkręcasz zegar lejesz między gumkę a niego co tam masz i przykręcasz chyba że chcesz wymienić ten płyn co wskazówkę trzyma żeby nie drgała to się wyrzuca zegar i kupuje drugi

Znaczy wyleciał mi cały płyn w którym pływa wskazówka zegara

9,808

Spodziewałem się że uciekł Ci płyn izolujący wodę od zegara (pomiędzy membraną w rozdzielaczu a zegarem).
W takim razie wyrzucił bym zegar chyba że masz jakiś nietypowy. Ja mam zwykły podobny do tego  ( https://www.grene.pl/manometr-gliceryno … lacze.html )tylko 12 czy 16 bar kosztował  mnie 15 zł nie warto za te pieniądze szukać  usterek gdzie uciekł płyn itp. Jak masz droższy to jednak można spróbować nawiercić wiertłem 2 mm od góry i nalać strzykawką płynu na bazie gliceryny. Chociaż płyn chłodnic też zadziała do pulsatorów zamiast glicerynowego leje i działają smile

9,809

Dzięki za podpowiedzi będę działał a jak coś to zakupie nowy

9,810 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2019-01-07 19:18:44)

Ale kupując patrzcie na to jak jest wyskalowany. Ten z linku  Rur3k po sezonie wyrzuciłem. My pracujemy w zakresie 2-5bar i lepszy będzie taki
https://www.wiprol.pl/produkty/manometr … tylny.html
Wytrzyma 25bar ale dokładnie pokazuje ciśnienie. Różnica w czytelności z odległości 1m  jest ogromna.... Jak ktoś pryska tak że ma wyje..ne na to czy ma 2 czy 2,5bara to taki mu nie potrzeby. Dla mnie to istotne więc...

9,811

Rur3k napisał/a:

Spodziewałem się że uciekł Ci płyn izolujący wodę od zegara (pomiędzy membraną w rozdzielaczu a zegarem).

O jaki płyn chodzi ? w rozdzielaczach arag  po dokręceniu manometru leje sie ciecz którą pryskasz .

9,812

W tego typu rozdzielaczach po odkręceniu tej plastikowej nakrętki w którą wchodzi manometr (na zdjęciu w niebieskiej ramce) jest ta gumka z drugiego zdjęcia między nią a zegarem jest płyn stosowany po to by ciecz nie zanieczyszczała zegara i wpływała na poprawność wskazań manometru.

https://images89.fotosik.pl/101/58c9e6b969992eefmed.jpg

https://images89.fotosik.pl/101/3dab857271017d9fmed.jpg

Krzysiek ja mam zegar o mniejszym zakresie w porównaniu do tego z grene. Gdzie ten z linku ma 10 bar ja mam 4 dlatego nie mam problemu z czytaniem wskazań zwłaszcza że jest blisko.  Jak się zapomnę i uniosę do końca opryskiwacz dotykam rozdzielaczem do kabiny.

9,813

Wszystko pryskam tak na 3,2 bara, na zegar nakleiłem pasek izolacji równo ze wskazaniem 3,5. Nie muszę patrzeć na cyferki tylko żeby wskazówka dochodziła do izolacji. Zegar mam taki jak z linku Krzyśka.

9,814

zorak

Jakie warunki na Łysej Górze kamery nie działają a młody mnie męczy.
Dziękuję

9,815

Wbijaj na Kotlinę Kłodzką wszystko na full. Jak dla forumowiczów nocleg pod moim dachem za gratis!!! W Jaszkowej Dolnej lub Polanicy Zdrój

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

9,816 Ostatnio edytowany przez marcel (2019-01-19 23:42:43)

Pietia jak masz FB dodaj pulina lis. Jeździ autobus z Leszna góry do Jańskie łaźnie

9,817 Ostatnio edytowany przez Piotrek1990 (2019-01-20 12:27:17)

Koledzy a Warto się bawić w najzwyklejsze rozdzielacze stałociśnieniowe? Czy ktoś to ma i może coś o tym powiedzieć ? Czy nie warto w ogóle brać tego pod uwagę. Opryskiwacz mam nie pierwszej młodości ale swoją funkcję spełnia.  Dużo pól mamy ze skosa....
https://allegro.pl/oferta/rozdzielacz-z … 7146863394

Siły na zamiary zmierz....

9,818

Podpinam sie pod pytanie.jeszcze jakbybylo wlacz wylacz z kabiny

9,819

Włącz wyłącz w wersji na bogato można zrobić na elektrozaworze lub silniku z krańcówkami.

W wersji niskobudżetowej widziałem niedawno jak oglądałem jeden z opryskiwaczy. Zdjętą miał rączkę  i na jej miejsce zalożona rurka z przyspawanym kołem do alternatora. Na kole nawinięta linka do bagażu/plandeki elastyczna pełniąca funkcje spréżyny powrotnej (wyłączającej przepływ). Włączanie odbywało się poprzez cięgno z linki od ręcznego z jakiegoś roweru za pomocą dźwigni z wcięciem blokującym ją w położeniu "praca". (

9,820

A nie lepie założyć od pilmeta gotowca na linkę https://static.agrofoto.pl/monthly_04_2 … 641248.jpg

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia