10,681

Odp: GG FORUMOWE

Ok dzięki. muszę sprawdzić ale 33 może być za dużo.

10,682

Ze sprężyną sobie poradziłem. JAko tako pasują dociskowe od poznaniaka fakt trzeba je moooooocno obciąć.

Ktoś kupował bronniaki? Moje doczekały się wycieczki do huty no i trzeba kupić nowe. chciałbym by te nowe wytrzymały choć 1/3 przebiegu starych....  jakaś firma czy wszystko i tak od chińczyka?

10,683

Albo wycieczka na złom po nowe/stare bronki 😁

Kompletny noob w temacie Fortschitt

10,684 Ostatnio edytowany przez Rur3k (2020-01-08 22:57:01)

Nie zawsze są od chińczyka w pobliskim technikum w ramach nauki w szkole na praktykach robią. Z tego co wiem lepiej było by wziąć jednak od tego chińczyka. Używają tej samej stali co na balustrady balkonowe.

Najlepiej znaleźć dobrą stal i dać dorobić.

10,685

Nie no na złomie tylko zjechane....

10,686

też muszę właśnie wymienić w małych bronkach trzypolowych i wezmę te, bo kuriera mam gratis
https://allegro.pl/oferta/zab-brony-pol … 7964691266

10,687

Mam znajomego kowala, który bierze takie broniaki, robi swoje czary mary i wytrzymują dwa razy tyle co bez zabiegu.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

10,688

Mój kowal zmarł jakieś 4 lata temu a nie kuł już z 15 lat...
Syn został ale ten ma dwie lewe ręce....

10,689

nowych kowali raczej nie będzie, kciukiem na smartfonie w youtube zęba nie pociągnie, a młotek kowalski potrafi potu i odcisków przyprawić....

10,690

Mam kolegę który ma a sprzedaż zestaw dla kowala. Cała skrzynia młotków i innych rzeczy co nawet nie wiem do czego, plus kowadlo wszystko nowe. Dostał w spadku po wuju.
Mam 6pól ruskiej brony i nie mogę się zebrać i zrobić ramy chyba kupię fortschrittowski agregat i za nim je zaczepię będzie najszybciej.

10,691

Ktoś pewno jeszcze będzie kontynuował ale to już nieliczni jak ten:
https://www.youtube.com/watch?v=HIdPE1mN88g

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci

10,692

Grzegorz89 napisał/a:

Mam kolegę który ma a sprzedaż zestaw dla kowala. Cała skrzynia młotków i innych rzeczy co nawet nie wiem do czego, plus kowadlo wszystko nowe. Dostał w spadku po wuju.
Mam 6pól ruskiej brony i nie mogę się zebrać i zrobić ramy chyba kupię fortschrittowski agregat i za nim je zaczepię będzie najszybciej.

mam taki do zbycia za 1,5 tys

mdw

10,693

Chętnie bym go przygarnął.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

10,694

Agregatem po pszenicy to tak nie za bardzo....

10,695

ale bez wałów i zebów tez słabo

mdw

10,696

Krzysiek planujesz przejść na ekologię i wiosenne bronowanie robić?
Do takich zastosowań myślałem zrobić bronę chwastownik na elementach zagarniających z poznaniaka (tych od starszych co na sztorc stoją). Na łące fajny efekt dawało gdy za włuką szły.

10,697

Yoko jak Marek nie weźmie to daj znać jak wyglada.

10,698

Pisałem o tym. Nigdzie nie znalazłem fachowej literatury która mówi ile wody można zaoszczędzić bronując wiosną oziminy ale zeszłej wiosny było pięknie widać różnice między glebą ruszoną pod jare a nie ruszana oziminą. W jarych tuż pod 1cm warstwą popiołu była zbawienna wilgoć a w oziminach najpierw gleba była wilgotna ( ciemna ) z wierzchu a  po miesiącu zrobiła się sucha na około 8 cm. Teoria mówi jasno że bronowanie zmniejsza straty wody... Wiosną wszystkie pola będą przebronowane na ukos....

10,699

Grzegorz89 napisał/a:

Yoko jak Marek nie weźmie to daj znać jak wyglada.

zrobie zdjecie i bym ci wysłał ale numer mi twój przepadł...

mdw

10,700

Grzegorz89 napisał/a:

Ile za to chce? Kowadło duże?