10,701

Odp: GG FORUMOWE

505701612
Paweł powiem mu żeby mi fotki zrobił to wstawię

10,702

Krzysiek napisał/a:

Pisałem o tym. Nigdzie nie znalazłem fachowej literatury która mówi ile wody można zaoszczędzić bronując wiosną oziminy ale zeszłej wiosny było pięknie widać różnice między glebą ruszoną pod jare a nie ruszana oziminą. W jarych tuż pod 1cm warstwą popiołu była zbawienna wilgoć a w oziminach najpierw gleba była wilgotna ( ciemna ) z wierzchu a  po miesiącu zrobiła się sucha na około 8 cm. Teoria mówi jasno że bronowanie zmniejsza straty wody... Wiosną wszystkie pola będą przebronowane na ukos....

Jakimi bronami będziesz to robić?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

10,703

https://youtu.be/R0VhI
Filmik Pielenie zboża ekolognego udostępnionego przez wieści rolnicze

10,704 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2020-01-10 16:56:52)

Tak jak tata robił 30 lat temu 14stkami. Tylko 7m...
Mpopis pisał że robił to 20 ale się nie odważę....

A tak z innej beczki. Szeryfie nie da się czegoś zrobić z tym zegarkiem?  Bo mamy jaką Putinową strefę czasową

10,705

Do zwrotu akcyzy trzeba mieć na fakturze numer NIP?

Pokombinowali coś z fakturami od pierwszego stycznia. Teraz do faktóry na firmę musi być wystawiony paragon też z numerem NIP. (Ma to na celu uniknięcia sytuacji gdzie pracownicy zbierali niewykorzystane paragony i wystawili fakturę dla znajomych) dla osób fizycznych drukują bez numeru NIP. Mi dziś wystawili fakturę bez numeru bo nie znaleziono mnie na liście czynnych podatników (jestem na ryczałcie) a podobno są niezłe kary jak wystawić fakturę firmową osobie prywatnej.

10,706

na ryczałcie też powinieneś mieć nip

mdw

10,707

Od tego roku?

Kompletny noob w temacie Fortschitt

10,708

Zwiesił mi sie ehr w t7, wie ktoś może jak sie kalibruje podnosnik w new hollandzie?

mdw

10,709

Panowie jaką mimimalną dawkę butisanu stosowaliście? Najbardziej mi zależy na skasowaniu przytuli. Generalnie będę musiał zrobić zabieg w mieszance gorczyca + łubin lub groch.
Groch/łubin może trochę sponiewierać gorczyca ma nie poczuć. W ubiegłym roku pryskałem galerą ale łubin po długiej walce skapitulował.... MAcie jakiś pomysł poza chlomazonem ?

10,710

yokoslaw napisał/a:

Zwiesił mi sie ehr w t7, wie ktoś może jak sie kalibruje podnosnik w new hollandzie?

Piotrze to prosta sprawa jest zadzwoń chętnie pomogę.

Leszek   dla kolegów'

10,711

sarast napisał/a:
yokoslaw napisał/a:

Bo ci powiedziałem :stu:

mdw

10,712

yokoslaw napisał/a:
sarast napisał/a:
yokoslaw napisał/a:

Bo ci powiedziałem :stu:

. Ale kto ci kierunek wskazał 🤔

Leszek   dla kolegów'

10,713 Ostatnio edytowany przez Pawel21990 (2020-01-15 15:45:23)

Krzysiek napisał/a:

Panowie jaką mimimalną dawkę butisanu stosowaliście? Najbardziej mi zależy na skasowaniu przytuli. Generalnie będę musiał zrobić zabieg w mieszance gorczyca + łubin lub groch.
Groch/łubin może trochę sponiewierać gorczyca ma nie poczuć. W ubiegłym roku pryskałem galerą ale łubin po długiej walce skapitulował.... MAcie jakiś pomysł poza chlomazonem ?

Po pełnej dawce butisanu groch sobie rósł w najlepsze. Mam rzepak po grochu. Dopiero w październiku załatwiłem go 0.2 navigatora bo miejscami zagłuszał rzepak.

10,714

Słyszeliście o zmianach  w rejestracji środków na "muchy". W tym sezonie mamy całą gamę ale to ostatni sezon..... za rok będzie wielkie g....

10,715

Zostaną pyretroidy i mospilan. znajomy mówi że jak będziemy pryskać rzepak to trzeba jeździć w słuchawkach żeby nie słyszeć jak słodyszek się śmieje.

10,716

No ja parę latek do przodu zabezpieczyłem.

10,717

Beda badali na pozostalosci.

10,718

Jakie pozostałości po pierwszym zabiegu ?, a zresztą to tylko manewr firm żeby nowe droższe środki się pojawiły.

10,719

Proteus  bedzie  do sierpnia.  Srać ogniem i już kupować na zapas?
Do do badania pozostałości to obstawiam że nawet przy pierwszym zabiegu coś będzie.  Praktycznie z każdego środka coś zostaje i prawo na to pozwala oczywiście są granice... W przypadku substancji wycofanych musi być zero a nie będzie.....  Ale spoko puki co w tym kraju jest za  duży burdel by sprawdzali każdą partię rzepaku......
Ja sieję na materiał siewny więc mało prawdopodobne że ktoś mi to zbada....

10,720

ja się zastanawiam nad dwoma rzeczami
1 czym pryskac na skrzypionke teraz
2 czym pryskać marchew jak teraz tylko proteus ma rejestracje

Rolnik z powołania:-)