11,041

Odp: GG FORUMOWE

ja mam łubianki kupione oryginalne do truskawek.
Zbiornika nie mam, a tankuje wiadomo do czego - dla kontrolującego tankuje bezpośrednio do maszyn.
Papiery mi sprawdzali ale chyba nie na ostatniej kontroli tylko wcześniej.
O olej i worki ie pytali a opakowania po ŚOR oddaję do sprzedawcy.
Jak już mówiłem każda kontrola coś znajdzie ale zapiszą zalecenia i uchybienia do usunięcia i przy kolejnej będziesz gość bo wszystko będziesz miał tak jak chcą.

gg 5118068

11,042

Jak w ogólnie się sprawa ma o tych olejów i worków?

11,043 Ostatnio edytowany przez szs (2020-07-07 01:07:40)

Czy u Ciebie Zorak, Wioś pobierał próbki gleby? Jak tak to co badali?

U nas gmina organizowała odbiór (200zl za tone) worki, folie itp. ale oczywiście nie wszyscy o tym się dowiedzieli. Więc dziś pojechałem do jakiejś okolicznej firmy co to przyjmuje, zapłaciłem (25gr za 1kg) i mam z głowy. Oczywiście dla rolników powyżej 75 ha to już bardziej złożona sprawa...
Oleju zawieźć nie zdążyłem. Zlałem wszystko do beczek i albo później zawiozę albo firma obderajaca sama po drodze odbierze

Kompletny noob w temacie Fortschitt

11,044

Znam gościa co lubi tu i tam ziemię podkupić lub poddzierżawić. Jak jemu robią kontrolę, to ekologiczny orkisz badali na zawartość 180 różnych substancji czynnych - miałem w rękach raport pokontrolny. Jakiś instytut w Gdańsku to mielił. Wszystko zależy od tego kto zleca kontrolę i na czyj wniosek.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

11,045

Ale to chyba robota dla piorin-u. Ich juz tez mialem jakies 2 tygodnie temu, pobrali probki (wysłali do Poznania) na pozostałości opryskow w ogorkach...

Kompletny noob w temacie Fortschitt

11,046

szs napisał/a:

Czy u Ciebie Zorak, Wioś pobierał próbki gleby? Jak tak to co badali?

nic nie brali

gg 5118068

11,047

chłopaki czy ktoś wyciągał w bizonie klepisko kiedyś i podzieli się jak je się wyciąga?

Nie ma to jak FORTSCHRITT

11,048

Bo to raz, rozpinasz na bokach przez okienko po 2 zawieszenia, odkręcasz grzebień i wyciągasz. Oczywiście po zdjęciu lub postawieniu gardzieli.

11,049

aha czyli najłatwiej wyjechać gardzielą i wtedy po odpinać i tamtym otworem wyjdzie na spokojnie tak ?

11,050

tylko tak

mdw

11,051

Bez demontażu gardzieli klepiska nie wyjmiesz.

11,052

Największy problem jest z tym że sprzęgło trzeba odpiąć do zdjęcia gardzieli.

Ja robię to tak:

Heder opuszczasz do ziemi wchodzisz pod gardziel i podkładzie lewarek przy okazji zdejmując siłowniki. Wychodzisz zdejmujesz pasy i rozpinasz ścięgno sprzęgła  i hamulca z lewej strony i z prawej jeśli potrzeba. Odkręcasz śrubki zabezpieczenia wybijasz kliny o odciagasz kombajn na lince.
Dalej drzesz się na traktorzystę bo zapomnieliśmy odpiąć węże od hedra. Podnosimy za gardziel turem i podkładamy ponownie przewrócony lewarek. Odjeżdżamy teraz już poprawnie. Jest dostęp do wymiany cepów lub klepiska. Do montażu popychamy kombajn przez deskę.

11,053

oki będzie łatwiej dzięki wielkie

11,054

Sporo ziarna różnego rodzaju przerzucam przez "petkusa"  i chcę zrobić sobie małą 3m żmijkę do odbierania urobku i pakowania w bigbagi.  Do wyboru mam średnice ślimaka 60 80 90 i 100.  I teraz rura do tego .... kombinuję by kupić taką zwykłą 2mm  nie żadne cudo z blachy przepuszczone przez  walce spawane na kolanie...
Ile luzu powinno być pomiędzy ślimakiem a rurą? Szwem obrócę w górę.....
Żmijka będzie podawać materiał przy 120- 180 obr na minutę?

11,055

Cisza przed wyborami na forum jakiś zakaz jest ,to jak ta druga tura kto wygra

11,056

Ja tam na tego własciwego mam zamiar.

mdw

11,057

Jak dla mnie to właściwy już odpadł i nie mówię teraz o kosiniaku

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci

11,058

kto za  rT to za pzpr

mdw

11,059

Bardzo delikatnie to ująłeś.

11,060 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2020-07-11 03:26:03)

nie chiałem nikogo urazić po prostu,  bo  znowu z forum bedą mnie chcieli usunąć :walka:

mdw