11,141

Odp: GG FORUMOWE

Te państwo całkowicie schodzi na psy ...   najlepiej i naj taniej tego na samym dole walnąć pałą ....

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

11,142 Ostatnio edytowany przez solek01 (2020-09-24 16:52:28)

Na te myszy to znajomy wrzucał karbid do dziury polewał wodą i zasypywał. A zdarzało mu się i podpalić w innej dziurze to mówił że wywalało całe tunele. Może warto spróbować na mniejszym areale.
Ponoć mało lisów i ptaków łownych i stąd te problemy z myszami.

11,143

wrócę do strony wcześniej o spalaniu bo sprawdziłem swojego zetora przy gruberze.
Zetor forterra 110 (107 koni) + taki agregat 9 łap
http://www.dziekan-maszynyrolnicze.pl/m … k3f2z.html
ustawiony tak że zabiera dokładnie szerokość ciągnika więc jazda ślad obok śladu na głębokość 20-22cm z prędkością 7-8 km/h.
2 działki geodezyjnie 11,72 (poprzeczniaki, nakładki więc zapewne uprawione koło 12 ale liczę 11,72) z czego 4 ha górka i pochyło.
Pole 500 metrów od domu. Z chwilą wyjazdu z domu do powrotu 10,5 godziny. Praca ciągła bez żadnej przerwy. Obroty 1700-1800
Spalone 119 litrów
1,116 ha/godz
11,33 l/godz
10,15 l/ha
Dużo, mało, w normie ? wg mnie przyzwoicie. Bądź co bądź to tylko 107 koni.

gg 5118068

11,144

To dość mało. Ostatnio przy gruberowaniu knur wypił jakieś 12l przy podobnych parametrach grubera

Kompletny noob w temacie Fortschitt

11,145

Wie ktoś jakie są sprężynki do zaworu trójdrożne go tego w słupku kabiny? Napewno dwie. Chodzi o to że przypomniało mi się że jedna niechcący zgniotłem i może bym ją wkoncu wymienił bo tak na sztukę tylko ja odtworzyłem... A nie chciał bym wkładać losowo wybranej spreżynki

11,146 Ostatnio edytowany przez marcin (2020-10-04 03:08:43)

Siewy jesienne  zakończone miało byc we wrześniu ale wyszło jak wyszło 105 hektrow zasiane , fortschritt zajechany czeka go remont silnika bo stary juz nie daje rady ciągnąć klamota , decyzja jak na razie jest taka żeby robić oryginalny , no chyba że sw 400 lub 6ct , Ursusy 1634 starszy poszła uszczelka głowicy i trzeba bylo zrobic cała głowice i narazie jest dobrze drugi którym sialem bez problemu jedyna rzecz to sworzeń od ehr kable wyrwalem o patyka i koszt takiego sworznia to jedyne 1500 zl ale na cale szczęście jest tak więc robota szła na luza , jescze nie wiem co z rzepakiem chyba przesiejemy go pszenicą ale narazie czekamy bo dosyc zaczyna wyglądać

11,147

Mój rzepak wygląda co najmniej przeciętnie. Plan jest taki że na wiosnę pójdzie groch po orce. Chyba chemia już nie będzie trzymać co  ? Poszedł chlomazon i metazachlor. I to dziadostwo trzymało mi rzepak że 3 tyg stał z dwoma liścieniami

Siły na zamiary zmierz....

11,148

Chlomazon z partnerem, czy to metazachlor czy dimetachlor to bardzo dobre rozwiązania. Błąd w stosowaniu.
Musi być do 3 dni po siewie, koniecznie z olejem, a najlepiej z dobrej jakości adjuwantem, ewentualnie z 100 l rsm.
Chyba że po zabiegu przyszły ogromne ulewy i wmyło środek niżej w warstwę korzeniową.
Chlomazon na groch nie przeszkadza, nie pamiętam jak z metazchlorem, ale chyba tez bedzie ok.

11,149

Był zastosowany 2 dni po siewie. Dwa dni po zastosowaniu była dość deszczowa noc. Rzepak jak wyszedł to stał przez 3 tyg żółty na większości pola. Adiuwant- Gleber

11,150

U znajomego 20 ha tak męczy się po doglebowym.

11,151

siewy 2020 skończone, teraz jeszcze pryskator i zostaje dłubanie w warsztacie...

11,152

Ktoś poleci talerze do grubra w przystępnej cenie ? Może komplet z piastą nawet. Lub alternatywę?

11,153

Jak mam w swoim gruberze bezorkowcu zgrzebło zamiast talerzy i bdb się spisuje 😉

11,154

Myślałem o czymś w stylu hokeja jak w kockerlingach. Podeślesz zdjęcie? 
Pio2lab@wp.pl
Lub
781936988

11,155

Ja nie mam nic  poza wałami i jest ok....

11,156

Jak przyjadę to jakby ziemniaki ktoś zasadził

11,157 Ostatnio edytowany przez szs (2020-10-06 11:30:21)

Dla ścisłości to gruber pracuje na redlicach o 8 cm szerokości, ale myślę że szpary po redlicach dwusercowych też zgrzebło wyrownaloby. Zgrzebło ma jeszcze taki dodatkowy plus, że trochę rozciąganie nieduże kupy słomy, po których talerze tylko by przyjechały...
Postaram się nie zapomnieć i wyśle

Jeśli dobrze kojarzę to Krzychu masz w gruberze podwójny wały zębate, więc pewnie lepiej wyrówna niż zwykły rurowy, racja?

11,158

moze tu wstaw fote

Ja mam wał łopatkowy fajnie rrówna ale lubi sie przypychać

Rolnik z powołania:-)

11,159

Ja za dłutami ciągnę szynę kolejową, robiąc na zimę nie dogniata a pole równe jak na stole.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

11,160

Sercówki górną częścią formują redliny, wąskie dłuta tylko znikome że wał rurowy sobie z nimi radzi.