11,361

Odp: GG FORUMOWE

Żeby kupić dobrego claasa trzeba chociaż koło stówy dać. U Ciebie do koszenia rocznie 40ha to rzeczywiście musiałbyś dogadać się dożywotnio, bo paliwa za 50tys to nie wiem kiedy u ciebie spali big_smile

11,362

https://www.youtube.com/watch?v=E2vr2YeJ9qI

11,363

Pajej  mówiły jaskółki że do dupy są spółki ...
bez paliwa  koszą po 300 za ha średnio   czyli przy 40 ha to jest około 12 tys plus paliwo .. i  gość kosi kiedy mu się podoba    bo niestety taka prawda ...

Mając swoją maszynę  kosisz kiedy ci się podoba i kiedy uważasz za stosowne  lepiej nająć kombajnistę  niż kombajn

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

11,364

kosze kiedy kombajn sprawny... niestety ale bujam sie długo ze żniwami. U mnie stawki 350 i kukurydza 400 z paliwem usługodawcy

Rolnik z powołania:-)

11,365

Widzę że masz 514 to prosta maszyna  jaki problem go przygotować do żniw masz pół roku  .... łożysko wymienić to nie  lot w kosmos

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

11,366

Pajej co ci się psuje w 514 że 40ha w sezonie nie dajesz rady wykosić? Może zatrudnij kombajnistę na żniwa, będziesz miał więcej czasu na ogarnięcie reszty.

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

11,367

U mnie bizony zboża od 260-280/godz. Większe kombajny proporcjonalnie więcej. Z stawek za hektar to znam tylko jedną 370. Kosi claasem medionem 320.
Za kukurydzę ten Claas bierze 400-420.
Inni kukurydzę podobnie i raczej wszyscy od hektara.

W okolicy nie znane jest podawanie stawek rozdzielonych na usługę i paliwo. Nikt nie bierze paliwa nieznanego pochodzenia.

40 ha to nawet bizon bez remontu większego niż wymiana osterka lub bagnetu musi przechodzić więc nie wiem o jakich remontach w trakcie żniw mówisz. Nie robisz majowego przeglądu czy jak?

11,368

andre902 napisał/a:

Pajej co ci się psuje w 514 że 40ha w sezonie nie dajesz rady wykosić? Może zatrudnij kombajnistę na żniwa, będziesz miał więcej czasu na ogarnięcie reszty.

tylko problemem jest czekanie na części. cos padniie to czekam na kurirea. a przeważnie psuje sie w piatek rano.
w tym roku walczyłem z przyspieszaczem bo mi uszczelnienia wyrzucało i skrzynia do remontu jest bo mi wodzik sie urywa. reszta to pierdoły jakieś łożyska

11,369

sprzedam ci bizona i będziesz Pan wink

11,370

Grzegorz89 napisał/a:

sprzedam ci bizona i będziesz Pan wink

Pajej już decyzję podjął yikes a taki był wcześniej ostrożny :hmmm:

11,371

Pajej napisze Ci kilka przykładów z życia moich rolników.
1. Łukasz ma 70 ha tylko rzepak, zboża i strączki, kupił przed żniwami nowego Rostselmascha Nova, mały zgrabny kombajn pokroju e514, w rozliczeniu oddał do Korbanków Mdw Hemas farmer, jest nawet filmik na YT, podłapał znajomego w okolicy na kolejne 50 ha i w tym roku machnął coś około 150, zadowolony jak trzeba. w żniwach pomaga mu tylko brat. Są usługi to się opłaca, zarobi na ratę i paliwo.
2. Tomek ma 600 ha uprawy jak powyżej, dwa lata temu spalił mu się lexion, (miał też mege 208 chyba, którą wymienił w zeszłym roku na Arbosa tego średniego), od tamtej pory nie kupił kombajnu i wynajmuję, na żniwa przyjechał do niego też lexion z 9 m hederem, na zniwa tylko do niego, on leje paliwo i nie interesuję go nic więcej, mówi że jest zadowolony i nie szuka już kombajnu.
3. Darek ma 70 ha tak samo uprawy jak powyżej, ma 514 i 517 w kilka dni ma po żniwach i nie szuka nowego, nie robi usług.
4. Łukasz ma 2x512 i 70 ha z czego 50 zbóż reszta łąki w 3 dni jest po żniwach, tylko tam jest duża rodzina i o operatora nie trudno. nie robi usług.
5. My uprawiamy 70 ha rzepak zboża i strączki, mamy 512 i 514 tak samo jesteśmy w kilka dni po żniwach, nie szukamy nowego szkoda kasy, nie robimy usług.

Teraz musisz sobie sam odpowiedzieć czego potrzebujesz.
Jeśli chodzi o spółki to Wojtas dobrze pisze, rozpadały się już z hukiem i to nawet rodzinne spółki...
Zależy tez ile kolega ma swojej ziemi i ile robi usług, żeby nie okazało się że z biegiem lat Tobie nie wykosi bo coś się zepsuje, co z kwestią rozwijania Twojego lub kolegi gospodarstwa i rezygnacją z usług.
Nieraz lepiej zatrudnić kombajnistę niż kupić nowy kombajn.
Uprawki pożniwne to 3 dni i po robocie, 3- 4 m talerzówką, ciągałem francuską 4 forszem bez napędu nawet. A przecież Ty kuku uprawiasz. Dobrym rozwiązaniem jest rozciągniecie żniw, jęczmień ozimy, rzepak, strączki inne zboża i kuku i w tym wypadku kombajn nawet nie odczuje tych żniw.
Dobrze sobie to przemyśl smile

11,372

decyzji nie podjąłem to była tylko luźna rozmowa.
kolega ma swojego 5 ha chce cos kupic na usługi ale kasy mu nie styka.
Może dlatego jestem taki niechetny do swojego kombajnu bo w tym roku mi se dokuczył a i pogoda była taka ze do południa nie dało sie wyjechać bo rosa 19 godzina znów rosa i żniwa nie szły do przodu

11,373

Pajej to kolega może wziąć kredyt kupić kombajn tylko dla siebie a Ty się możesz z nim dogadać że będziesz go brał na usługi!

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci

11,374

cały bajer w tym taki że nie kazdy lubi kredyty za usługe trzeba zawsze płacic a przy tym układzie po kilku latach koszenie bede miał za free bo kombajn sie zwróci, ale zobaczymy czy sie uda dogadać

11,375

Tylko pamiętaj, wspólny to nie Twój !

11,376

A już uzgodniłeś jak w przypadku braku pogody kto pierwszy kosi? On nie będzie chciał tracić klientów a u Ciebie robota będzie pewna. Wylądujesz na końcu kolejki po wszystkich którzy będą gotówką płacić.

11,377

To nie może się udac

11,378

Koszę  od kilku lat usługowo ..  są gospodarstwa co mają po 5 ha i są co mają 100  a nawet 500 do koszenia i kazy z nich mógł by kupić maszynę i kosić ale nie o to chodzi...
Sęk w tym że są ludzie co uważają że lepsze są usługi bo ich nic nie interesuje . maszyna ma być wykosić i  tyle nie interesuje ich awaria  itp ...  jak do tej pory   nikomu się nie udały spółki z kombajnem    bo Albo go masz ale nie masz ...   Moje zdanie jest takie  jeśli chcesz  spółki lepiej sprzedaj i najmij usługę . tylko pamiętaj o jednym  mało kto  (w mojej okolicy ) już chce kosić u takich co Panie bo mi dziś pan wykosi 3 ha i pojedzie a jutro  znów 3  bo  Kombajn to nie taksówka . I ta maszyna jak przyjedzie to ma robić a nie jeździć ,,, niestety a znów jak przyjedzie   jakiś LEX albo inna maszyna  to  on potrzebuje  kosić i ktoś to musi odebrać  . Bo jak masz nając BIZONA   lub  coś podobnej wydajności to lepiej  wyremontuj swój i sam se nakosisz i sam odwieziesz ....

Ot cała filozofia  wg mnie  a jak nie chcesz ojca męczyć to ty koś a on niech ciąga przyczepy  przy takim kombajnie nie trzeba  jeździć na wyścigi

11,379

2/10 taka robota... Lepiej niech ten kolega kupi ten kombajn a ty u niego bądź kombajnistą... Myślę że to lepsze by było

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

11,380

W tym roku najeliśmy kombajn do kukurydzy. Raz że mało czasu z racji mojej pracy, dwa to słaba wydajność 514 i trzy to kombajn w samym zbozu pochodzi jeszcze lata. Z bratem na dwa traktory odwoziliśmy i wylane było na nie używaną już płytę do obornika. Bez problemu przyjechał i kosił tak po 7 ha żeby to później na spokojnie wysuszyć. 350 zł od hektara i w ciągu godziny 2 ha skoszone. Szybko i bez nerwów. Pajej nie wiem jak u Ciebie ale w mojej okolicy jak bym powiedział że mam 40 ha do skoszenia to można wybierać który kombajn ma kosić.

E 516 na części
Telefon 695 076 269