11,381 Ostatnio edytowany przez damian9871 (2021-02-08 14:57:19)

Odp: GG FORUMOWE

Kupią coś za 150tys i co kolega ma dożywotnio jeździć za 75tys twojego wkładu? 40ha masz do koszenia nawet jak by to policzył bez paliwa po 200zł za ha to po niecałych 10 latach na piękne oczy ma przyjeżdżać? To się nie uda. Sam kupiłem kombajn i widzę że to nie była dobra inwestycja mam do koszenia tyle co ty i pieniądz zamrożony i ciągle jest coś do zrobienia. Zapłać za usługę 14tys na rok i masz spokój oraz weź pod uwagę postęp. Te megi za 10 lat to żaden szał nie będzie jak dzisiaj bizon. Nie mój cyrk nie moje małpy. Przemyśl to. Co do cen u mnie skr jedzie za 350 brutto/ha.

11,382 Ostatnio edytowany przez Pajej (2021-02-08 21:10:57)

Laszek napisał/a:

W tym roku najeliśmy kombajn do kukurydzy. Raz że mało czasu z racji mojej pracy, dwa to słaba wydajność 514 i trzy to kombajn w samym zbozu pochodzi jeszcze lata. Z bratem na dwa traktory odwoziliśmy i wylane było na nie używaną już płytę do obornika. Bez problemu przyjechał i kosił tak po 7 ha żeby to później na spokojnie wysuszyć. 350 zł od hektara i w ciągu godziny 2 ha skoszone. Szybko i bez nerwów. Pajej nie wiem jak u Ciebie ale w mojej okolicy jak bym powiedział że mam 40 ha do skoszenia to można wybierać który kombajn ma kosić.

właśnie u mnie nie ma za dużo kombajnów. szukałem kogoś do gryki bo mi się skrzynia posypała to nie było kogo znaleźć na 7 ha. do kukurydzy jest praktycznie 1 kombajn w gminie
w żniwa to mi właśnie pasuje po kilka ha kosić tak na przyczepy, bo rozładunek jest wąskim gardłem i za wydajnym kombajnem nie zdążę rozładować

Rolnik z powołania:-)

11,383

Kup niebieskiego rekorda i będziesz dziubał po parę ha na ile przyczep wystarczy.

11,384

W jaki sposób Ci się skrzynia posypała ? Pęknięty wodzik wymienia się w max godzinę z wyjęciem dobrego wodzika z zapasowej skrzyni. Jeżeli jest problem z wywalaniem simeringów w wariatorze to wymieniasz razem z cylindrem, jeżeli to nie pomaga to wymieniasz oś albo tuleje może i obudowę trzeba. Wyrzygaj parę tyś w porządny zapas i nie musisz czekać na kuriera, ewentualnie siadasz w auto i max 15 godz jesteś z powrotem prawie z każdego miejsca w Polsce. A co do spółek to niestety ale mentalność polskiego chłopa wychodzi z was jak słoma z butów. Wszystko się da ale trzeba niekiedy dać z siebie więcej ( czas , poświęcenie ) a nie przeliczać wszystko na pieniądze. Mam prasę na pół z kolegą i działa to tak że 4 lata ja nią robiłem u siebie u niego i usługi naprawiałem itp. w tym roku w żniwa nie miałem jak mu prasować to wsiadł w mój ciągnik i zrobił u siebie i jeszcze u mnie ile mógł. Zepsuła się u niego to on naprawiał. W takim układzie nam pasuje. Zamiast kupić na spółkę porządny kombajn to albo wydać na usługi albo zadłużyć się na całe życie.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

11,385

Dla mnie ten układ nie pokręci się długo.  Do spółki można kupić i robić usługi wapniarkę nie kombajn. Mam swojego grata. maszyna wiekowa na podwórku od 1998r.  Co miało się zepsuć już się zepsuło. Prosty jak budowa cepa łożysk mam zapas bo w całym kombajnie tych krytych co mogą z dnia na dzień paść jest chyba 3-4 rozmiary, mogę się mylić.  Wariator ciekł na samym poczatku wymiana gumek i ogień. Do drobnych nasion biorę kolegę z nowym kombajnem. Za kombajnem jeździ kuzyn albo żona.  Teraz doszedł jeszcze klejny operator, sasiad  od którego wydzierżawiłem 13 ha. Chłopak chce zarobić i pomóc. Też masz pewnie dzierżawy więc  wystarczy pogadać przy flaszce i pomoc/pracownik będzie.   
W życiu nie poszedłbym na taki układ. Chwilę się drapałem po głowie i nawet nie mogę znaleźć osoby której mógłbym tak zaufać.

11,386

Rzadko zgadzam się z Krzysiem ale trafił w punkt.

11,387 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2021-02-09 03:30:35)

Jack wink i teraz będę się drapał po głowie co Ci nie pasuje w moich wypowiedziach....:hmmm::hmmm::hmmm::hmmm:

11,388

U mnie nie znalazłbym osoby, która ma podobne podejście do maszyn jak ja więc ciężko by mi było się z kimś dogadać. Pajej jak masz 40ha pod kosę to albo kup sobie Bizona żebyś nie narzekał na brak części albo zrób porządny przegląd przed sezonem. Mnie jak rozsypało się sprzęgło gumowe  w dzwonie na koniec rzepaku to od 8 do 15 mieliśmy już rozebrane i zaraz wskoczyłem w auto 160km po części i na drugi dzień po południu kombajn był gotowy do koszenia zboża.

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

11,389 Ostatnio edytowany przez androl (2021-02-09 14:07:47)

Jeszcze trochę i będziemy mieli powiedzenie na FF "kombinujesz jak Pajej" big_smile
Jak już nie jeden raz pisałem mamy we trzech spółkowy rcv 5 i ciężkie wały. Te akurat sprzęty można, proste, bezawaryjne i niezbyt drogie, komu potrzebne podpina i pracuje u siebie.

11,390

Woprol https://www.youtube.com/watch?v=fzl-3kJFXj0
czy Krukowiak https://www.youtube.com/watch?v=Yl7atGJhZXs
oba 3000L i 21 m, oba na tym samym komputerze, ta sama pompa i osprzęt. Różnica w wykonaniu i w cenie. Woprol tańszy o 15 tyś. Skłaniam się ku woprolowi bo wg mnie lepiej pracuje belka ( o ile można mówić że pracuje).
Chciałem agrio lub amazonkę ale wycenili mi 60 więcej za agrio i 80 za amazonkę sad

gg 5118068

11,391

Sąsiad teraz kupił jarmeta 3200 litrów coś koło 80 tysięcy,  ale w sumie go nie widziałem na żywo

mdw

11,392

https://www.agrofart.com/
Ciewkawa alternatywa

11,393

U mnie niewiadomo czemu z nowych to króluje    Promar Złotki

Czy dealer daje dobrą cenę czy jakość wykonania nie najgorsza czy  może po prostu blisko do sprzedawcy i można na placu obejrzeć :nie_wiem:

11,394

Mam krakowiaka używanego i w tamtym roku go troche modernizowalismy , gość który go robił specjalizuje sie w opryskiwaczach i mowi ze jezeli chodzi o polskie to pierwsze miejsce ma  firma bury (belka malowanie itp.)drugie miejsce krukowiak dobre wyposażenie gorzej malowaniem reszta to samo

11,395 Ostatnio edytowany przez zorak (2021-02-11 14:48:42)

marcin jeśli chodzi o wyposażenie to każdy jedzie na tym samym: komputer muller lub brawo, zawory arag, pompy udor lub comet, dysze to już wybór kupującego. Mam oferty od 5 polskich producentów i mają takie samo wyposażenie i u każdego w podobnych pieniądzach. Dla przykładu komputer brawo 400s z 9 sekcjami jaki producent dokłada to ceni za niego dokładnie tyle za ile można go kupić w necie.

Jeśli ktoś się orientuje to jaki może być nacisk na górny zaczep ? 3 tyś litrów wody + ponad 2 tony opryskiwacz to mamy ponad 5 ton. Oś opryskiwacza na tyle ale masa się rozkłada.
https://woprol.com.pl/oferta/proton-3000-l/
Tak się zastanawiam czy zaczep w farmtracu wytrzyma, a producent podaje wytrzymałość na poziomie 1500kg.

gg 5118068

11,396

Zorak chciałbym zrozumieć czym się kierujesz przy zakupie nowych maszyn. Też chętnie kupiłem bym wszystko nowe, jednak w obecnej sytuacji można kupić za 1/3 kwoty używany opryskiwacz, który będzie naprawdę bez wkładu. W cenie 20-25tys można piękna maszynę kupić. Sam kupiłem berthoud wyszedł mnie niespełna 10tys. Cudo to nie jest ale pełna opcja i pryska. W tym roku kupię mu nowe opony i mam już kupiony znacznik pianowy.

11,397

zorak napisał/a:

marcin jeśli chodzi o wyposażenie to każdy jedzie na tym samym: komputer muller lub brawo, zawory arag, pompy udor lub comet, dysze to już wybór kupującego. Mam oferty od 5 polskich producentów i mają takie samo wyposażenie i u każdego w podobnych pieniądzach. Dla przykładu komputer brawo 400s z 9 sekcjami jaki producent dokłada to ceni za niego dokładnie tyle za ile można go kupić w necie.

Jeśli ktoś się orientuje to jaki może być nacisk na górny zaczep ? 3 tyś litrów wody + ponad 2 tony opryskiwacz to mamy ponad 5 ton. Oś opryskiwacza na tyle ale masa się rozkłada.
https://woprol.com.pl/oferta/proton-3000-l/
Tak się zastanawiam czy zaczep w farmtracu wytrzyma, a producent podaje wytrzymałość na poziomie 1500kg.

Nie bierzesz zaczepu  "śledzącego" ani osi skrętnej ?

Na moje oko nacisk będzie  wynosić  między  800 a 1200 przy pełnym a na pusto ok 150kg ale nie poparte to żadnymi dowodami.

11,398

Rur3k zaczepu łamanego/śledzącego nie biorę bo mam pola na górach, skłonach, pochyłościach a łamany nie wskazany w taki teren bo łatwo go przewrócić. A oś skrętna to już nie mój budżet.

Grzegorz89 powód najważniejszy to realizuje wniosek agencyjny z naboru w ubiegłym roku.

gg 5118068

11,399 Ostatnio edytowany przez Pawel21990 (2021-02-12 14:21:24)

zorak napisał/a:

Rur3k zaczepu łamanego/śledzącego nie biorę bo mam pola na górach, skłonach, pochyłościach a łamany nie wskazany w taki teren bo łatwo go przewrócić. A oś skrętna to już nie mój budżet.

Grzegorz89 powód najważniejszy to realizuje wniosek agencyjny z naboru w ubiegłym roku.

Zaczep łamany to porażka,  sam bym wziął teraz sztywny.

https://youtube.com/watch?v=LNYw3zTEaA4 … ture=share

Odbajerzony forsz 😎😎

11,400

Zaorak co do rozkładu masy to producent powinien podać. Jak nie poda to popatrz na maszynę i zrób eksperyment.  Ja tak robiłem. Miałem tylko długość od ciągnika do zbirnika potem długość zbiornika. Na odpowiedniej długości deseczce rozmieściłem w 2 torebki z cukrem jeden punkt podparcia deski to waga kuchenna a  drugi to rurka robiąca za koła opryskiwacza i wyszło że nie mam się co martwić.