Odp: Wielkość gospodarstwa
Bydła mlecznego to te 30ha starczy dla 15 - 20sz i tak samo i dla mięsnego
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi
+33 / -0 (chyba )
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Przedstawmy się » Wielkość gospodarstwa
Strony Poprzednia 1 … 8 9 10 11 12 … 17 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Bydła mlecznego to te 30ha starczy dla 15 - 20sz i tak samo i dla mięsnego
na 30 ha to bez siania kukurydzy utrzymasz spokojnie 20-25 mamek jak zaczniesz z kukurydzą to możesz to nawet podwoić ale w razie nieurodzaju trzeba będzie paszy dokupic
fenol dobrałem 25 hektarów łąki w 1 kawałku no i mam teraz takie pytanie jak z tą tabelajeąśli jest 30 ornej i 30 łąk ile morzna trzymać na tym bydła mięsnego a ile krów mlecznych z załorzeniem ze co sie urodzi to zostawiam i odchowuje na sprzedarz
pozdrawiam adam
kurcze jak zwykle zapomniałem odpisać, tabelek nie mogę znaleźć gdzisś posiałem i wsiąkły.
z łakami trudno jest mi Ci coś podpowiedzieć nie mam łąk tylko lucernik i na tym jadę.
na moje oko przy takim areale to bydła masa. nie rozróżniaj na mięsne i mleczna liczy się DJP czyli jedna krowa (zdaje się 600kg). sądzę że z sianokichy bedzie paszy tyle co z kukurydzy, czyli jeżeli z ha kukurydzy 6 krówek to z 30 masz 180 zwierząt, do tego tyle samo sianokichy i masz 360 zwierzaków. ale uważaj ja mam już 2 razy za dużo objętościówki kukurydzy sieję w przyszłym roku max 5ha bo poprostu mam tego towaru za dużo gps, kukurydza dojdzie jeszcze lucernik ziarno miesznki i zakiszone ziarno kukurydzy. wszystkiego za dużo niż przejem. teraz kombinuję jak poprowadzić dalej rolnośrodowiskowy aby nie utonąć w objętościówce.
chyba posieję sporo kukurydzy lepsze to niż inne zboża. generalnie cały czas kupuję cielaki ale one tego wszystkiego nie wpierdzielą. przy opasach jest ten problem że albo od razu wykładasz dużą kasę i kupujesz wsad- cielaki, bukaty jak trzeba, albo idziesz w mamki problem w tym że dorabianie się stada to długa droga ja się tu przejechałem. cielaki kosztuję i jest przy nich sporo pracy i stresu biegunki, nie chce pić, zapalenie pępka, ropieje ucho od kolczyka roboty przy nich dużo więcej niż przy dużych. proponuję Ci wejść we współpracę z Zakładami mięsnymi w Kole może dużo wołają za cielaki ale ostatecznie idzię to przez dobre finansowanie w banku myślę że możesz tak zrobić cielaki które dają teoretycznie są prosto pod koryto choć znajomy który kontraktuje twierdzi że czsami są z tym problemy.
25 ha łąki u mnie moża tylko pomarzyć.
czemu to jakies 35 kilometrów od ślesina
Fenol
Ja chce posiać troche lucerny żeby sianokiszonke robić. Powiedz siejesz na wiosne samą czy ze zbożem jakimś. Ja nigdy tego nie miałem także nie wiem. Jedynie koniczyny mam to sieje z owsem i pierwszy pokos to głownie owies ale przynajmniej mniejsze zachwaszczenie
w tym roku zrobiłem totalny experyment i wsiałem lucernę w pszenicę ozimą, wsiałem ok 10 maja. wynik rewelacyjny ale trzeba sobie powiedzieć ze gdyby nie mokry rok to byłby klops, wszystko zależy od wody. na parę dni przez wsiewką opryskałem granstarem i retardantem.
ostatecznie radzę jednak siać razem z rośliną jarą najlepszy jest jęczmień, jest niski i nie zbiera światła wysiew ok 100kg, nasiona lucerny zaprawione nitraginą.
joker u kopalnia zabrała masę ziemi i jest głód, gratuluję Ci wzięcia tej ziemi. bierz Kolego ile się da.
to racja
\
a tak ma ktoś morze przelicznik na krowy chodzi mi po głowie 50 krów i do tego co sie urodzi bydła czyli około 60 i tak mysle ile musze miec łaki mam ok 30 h ile kukurydzy trzeba siac ile zborza i słomy na rok na ściułke a morze ktoś ma już takie doświadczenia
Fenol spróbuj mieszankę siać z żytem jarym BOJKO ,może będzie lepiej plonować niż żyto ozime siane wiosną.
Witam jestem tu nowy mam e281c i 100ha
witamy, a ciągniczki jakie jeśli można wiedzieć?
Witam bardzo serdecznie.
Witam Witam nowego forumowicza
Witam serdecznie posiadam 15h , mam bizona zo56, 1x-c360, 1x-c330. Za rok planuje kupić 323 . Pozdrawiam
Witam cię Tadeuszu .
Ja mam 14,70ha.Ale moim zdaniem niewazne jle kto ma ziemi tylko co naniej rosnie.W mojej okolicy najpierw sadzi sie wczesne kartofle a po wykopaniu kapuche białom i pekina.
Ja mam 14,70ha.Ale moim zdaniem niewazne jle kto ma ziemi tylko co naniej rosnie.W mojej okolicy najpierw sadzi sie wczesne kartofle a po wykopaniu kapuche białom i pekina.
Witam kolegę z mojej okolicy.
No witam,witam.:smiley:
Ja mam 21 ha w tym 3 ha łąki , mam na razie tylko kombajn i do tego remontuje go bo kupiłem w kiepskim stanie no i teraz mam 323 też do poprawek he Pozdro dla wszystkich !!
To ja raczej wszystkich 'zakasuje' haha 2,7 ornego 1,5 łąki i kawałek lasu takie moje hobby, forsz zapewne bedzie w sporo odpoczywał bo dopiero szukam pługa do niego, jakieś brony by się zdały tylko po wszystko trzeba daleko jechać
Strony Poprzednia 1 … 8 9 10 11 12 … 17 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Przedstawmy się » Wielkość gospodarstwa
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo