Odp: Wielkość gospodarstwa
Myśle że każdy by ttak postąpił, nikomu tego nie życze. Czasami myśle że może tak miało być.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Przedstawmy się » Wielkość gospodarstwa
Strony Poprzednia 1 … 13 14 15 16 17 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Myśle że każdy by ttak postąpił, nikomu tego nie życze. Czasami myśle że może tak miało być.
u mnie podobnie-rolnik z obowiązku w wieku lat 15.ale bylo minęlo i jakoś do przodu...
podziwiam was chłopy ja nie wiem jak samemu poradziłbym sobie
ja mam 20 h, czyli hobby a pieniądze zarabiam na ciężarówce u niemca
u nas się ludzie z 10 utrzymują i też jakoś żyją ale to jest takie "wegetowanie" bo nic nie zwiększają ani nie inwestują tym samym. Jak zostali w latach 80-tych i 70-tych z tym sprzętem i budynkami co mieli tak są do dziś.
wiecie mozna i miec 10 ha i prosperowac calkiem nizele wszystko zalezy od produkcji jaka sie ma w danym gospodarstwie unas tez sa gospodarstwa co maj po 8 ha chodz kazdy mowi ze zachodniopomorskie to wielo hektarowe gospodarstwa ale to sa gospodarstwa ogrodnicze i calkiem niezle sobie radza tylko kwestia czy chcesz inwestowac czy wegetowac bo ile mozna wegetowac wkoncu dochodzi sie do mometu je zaczyna na chleb brakowac...
oni są tacy jak zostali kiedyś, 4 krowy trochę świń jakiś byk trochę ziarna na paszę trochę na sprzedaż...
My też kiedyś tak mieliśmy ale pod koniec lat 90-tych nastawiliśmy się tylko na krowy i tego się trzymamy i rozwijamy
Przyślośćia rolnictwa w Europie i na świecie są male gospodarstwa rodzinne to one gwarantują jakość- w tej chwili te gospodarstwa niekonomiczne ale w pojęciu rządzących , trzeba trochę czasu by śię zmienilo myślenie
kuzyn ma 12 ha,sieje pszenice, rzepak i ziemniaku sadzi. Z hodowli to zajmuje się produkcją prosiąt (które kupuje od niego) bardzo dobrej jakości i do tego ma punkt sprzedaży paszy. W ubiegłym roku kupił John Deere tego 80km serii M za gotówkę, ma na utrzymaniu 2 dzieci na studiach, jeden w gimnazjum i podstawówce. Więc małe gospodarstwa też mogą być dochodowe
To prawda, ale ma pewnie łeb na karku i zawsze dwa razy przemyśli zanim coś zrobi. Żeby nie miał luki w CashFlow.
Laszek ale napisałeś ,że twój kuzyn ma jeszcze sprzedaż pasz i już ma dodatkowy zastrzyk gotówki na jakieś inwestycje bo tak z samej gospodarki to by było ciężko mu kupić nowy traktor.
Cudów z tej sprzedaży paszy nie ma bo w końcu jaka jest konkurencja w tym temacie, dwie wioski dalej gościu ma taniej i dowozi na miejsce... Za dużej marży też ie może naliczać.
Z tą sprzedażą pasz to jak z gazem w butlach do kuchenek. Ludzie wyliczą ci ile to ty się nie dorobisz na tym, a faktycznie to jest 2zeta na butli. Tyle że na podwórku gaz i nie trzeba jechać.
W Niemczech są też male gospodarstwa ale te produkują w systemie bio - czyli ekologicznie i prosperują dobrze - ale tam jest inna polityka państwa i inna mentalność konsumenta -no i inna kasa! znam temat dobrze gdyż tam byłem nie raz.
ja mam malo pola i też żyje/pszenica rzepak ziemniaki i jakieś 250 tucznikow w cyklu zamkniętym.jedną łyżka jem wiec mi i mojej rodzinie starczy.
no wiadomo kolejna sprawa od ilu ha zaczynalismy wiekszosc nas wywodzi sie z malych rodzinnych gospodarstw moj ojciec zaczynal od 5 ha po dziadku a ze dzis mamy 70 ha to i te 5 musialo dawac zysk zeby dalej sie rozwijac. w sumie to czy masz malo ha czy duzo w sumie jedne problemy sa i tu i tu wszedzie ile by nie bylo zawsze malo
Tylko kiedyś ziemia była dużo tańsza... ojciec opowiadał że kiedyś jakiś tam gość chciał ziemię sprzedać za flaszkę byle by ktoś wziął... nie wziął nikt i do dziś ładny lasek już tam urósł
Strony Poprzednia 1 … 13 14 15 16 17 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Przedstawmy się » Wielkość gospodarstwa
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo