Odp: Wielkość gospodarstwa
no ale ile bydła albo jak to widzisz
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Przedstawmy się » Wielkość gospodarstwa
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9 10 11 … 17 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
no ale ile bydła albo jak to widzisz
myślę że bydła do oporu, ile się da. kukurydza, żyto poplonowe na kiszonki, trochę zboża. a tam gdzie pasza nie urośnie pszenżyto dla słomy i treściwej. i do tego rolnictwo zrównoważone, poplony i się kręci.
to tyle ziemi i bydła
znaczy chciałem napisać to ile ziemi i bydła tak plus minus
no jak fenol a morze ktoś inny sie wypowie
Według mnie żeby żyć z bydła to trzeba mieć z 50 sztuk i do tego pasowało by mieć minimumz 50 ha. Ziemi to wiadomo nigdy za dużo wszelkie nadwyżki można sprzedać.
kurcze gdzieś miałem bardo fajne przeliczniki... tak jak pawelg pisze to byłaby bajka, z tym że przy tym areale to z 200 sztuk bydła, w grupach wiekowych tak aby sprzedawać cyklicznie i cyklicznie wstawiać nowy wsad. przy założeniu że z 1ha kukurydzy(słabej) wykarmi się 6 zwiewrzaków, do tego inne pasze, słoma. robota prostsza ceny stabilniejsze. wkręcić pola w rolnictwo zrównoważone, przy tych cenach nawozów i tak nikt nie daje dużo, poplony dodatkowo na kiche. Od obory wiaty wypuścić i miejsce na opasy znakomite. Zorak może nam dużo opowiedzieć w opasach siedzi od dawna.
ja mam tylko 75 ha i raczej koniec powiększania bo niby skąd ziemia się nie uciągnie
ja mam 50h
scoda19 zapraszam do mnie w okolice pola ile chcesz każdy oddaje
u nas każdy bierze a nie ma dawcy ziemi, by się przydało trochę
u nas to odwrotnie ludzie przychodzą i się pytają czy byśmy nie chcieli ziemi .... w dzierżawę
No to u was jest super, u mnie jak nawet chaszcze porastają bo ziemia nie uprawiana to i tak nie wydzierżawią.
Dario u nas już nikt nie chce brać bo się nasycili wszyscy co brali ...
U mnie jeszcze obszarnicy się nie udławili, a większość gospodarstw jest po 2÷3 ha i jeszcze dużo czasu upłynie, zanim będzie można powiększać areał bez kosmicznej kasy.
W mojej okolicy są tacy to nabrali pola w dzierżawę i jadą na dopłatach owies sieja a czerwcu a żyto w grudniu, bez nawozu i oprysków byle by dopłatę złapać, drogi orzą z 8 metrowej zostały tylko 4 i to w kilku miejscach. Dla takich rolników co chcą oprawiać i mieć ładne plony to już pola brakło. Ja mam 25 z dzierżawami ale ciągle szukam jakichś dzierżaw.
my mamy 40 swojej i 30 dzierżawy ale na tym to się nie skończy bo w przyszłości zamierzamy kupić sąsiada.
ja mam ok. 17 ha
fenol dobrałem 25 hektarów łąki w 1 kawałku no i mam teraz takie pytanie jak z tą tabelajeąśli jest 30 ornej i 30 łąk ile morzna trzymać na tym bydła mięsnego a ile krów mlecznych z załorzeniem ze co sie urodzi to zostawiam i odchowuje na sprzedarz
pozdrawiam adam
a inni co uwarzają morze ktoś miał podobne doświadczenie
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9 10 11 … 17 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Przedstawmy się » Wielkość gospodarstwa
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo