61

Odp: Prasa rolująca Rivierre Casalis

Jak masz wszystkie pasy do wymiany to się nie opłaca. Do polskiej jeden pas kosztuje 2 stówki ale te są nic nie warte (2 płótna i grubo nalana guma) a w rivierce musi  być w miarę mocny cienki i do tego elastyczny.W zeszłym roku do mojej musiałem kupić tylny pas i zapłaciłem 4 stówki

62

Witam.
Mam RC 125 i mam w niej skrzywiony wał główny - ten który napędza belę. Macie pomysł gdzie można kupić taki wał ?

63

Na allegro poszukaj a jak nie to morze jacyś chandlarze na części taką rozebrali . W niecie będzie ciężko znależć

64

Witam. Kupiłem prasę RC 125 owijanie na 2 sznurki docisk hydrauliczny I mam pytanie NA JAKIEJ ZASADZIE JEST OWIJANY SZNUREK CZYLI CZY JEST AUTOMATYCZNIE CZY TRZEBA RĘCZNIE? dodam że z tego co czytałem innych użytkowników wypowiedzi to sterownik mam oryginał i wszystkie czujniki działają. I jeszcze jedno pytanie czy mógł by mi ktoś wytłumaczyć  jakiej długości powinny byc pasy bo z tego co widzę to nie są równe!

65 Ostatnio edytowany przez gully_foyle (2012-06-21 22:04:08)

Witam.
Mam taką prasę. Nie miałem do niej starowania i wszystko zrobiłem od nowa.
Sznurek masz podawany, owijany i obcinany automatycznie. Pracuje to na silniku od wycieraczek po lewej stronie na dole. Powyżej silnika masz sterowanie - tam jest układ którym możesz owijać więcej lub mniej - to można pominąć. Całość jest dość prosta elektrycznie - popatrz na kabelki i dojdziesz. Jakby co - pytaj - prasuję drugi rok i jestem z tej prasy bardzo zadowolony. Co do pasów - oczywiście powinny być równe.
Pozdrawiam

66

zrobiłem lepsze obeznanie i doszedłem że podawanie sznurka jest jest po przez naciśnięciu na dzoistik i trzeba trzymać I moje pytanie jest takie czy czy samo się wyłączy owijaniei utnie sznurek czy trzeba samemu po prostu puścić dzoistik no ale nie zawsze wiadomo kiedy bo to nie widać bo sie kurzy itp.

67

Jak pisałem - ja sterowanie robiłem sam ale zasada pewnie jest taka sama - naciskasz - czekasz chwilę by podawanie ruszyło /ok 3-4 sek/ i możesz puścić. Dalej idzie samo i po zakończeniu wiązania się wyłączy.

68

Fenol z tego co pamiętam to masz podawanie na 2 sznurki i właśnie ze zdjęcia http://otomoto.pl/rivierre-casalis-rc-115-A205929.html
nie mogę rozkminić jak on podaje te sznurki??? Zaczyna od zewnątrz do wewnątrz czy od środka na zewnątrz??? Możesz mnie jakoś oświecić albo nagrać film jak to działa?

69 Ostatnio edytowany przez Scorpion (2012-08-26 19:35:20)

Mam tak samo więc wytłumaczę smile silniczek elektryczny przesuwa te rurki na lewą stronę komory, tym samym rozsuwając je. Wchodzą wtedy nad podbieracz a zwisające z nich sznurki są chwytane przez balota który owija je na siebie. Silniczkiem przesuwasz rurki w prawo tym samym przesuwając sznurek na balocie. Gdy rurki dojdą do końca (tak jak na zdjęciu) naciskają na ramię z nożykiem. Nożyk wychyla się a ciągnięte przez balota sznurki przecierają się na nim. U mnie jest tylko problem z tym że sznurki po odcięciu cofają się do rurek trochę, za mało wystają i balot nie chce ich złapać czyli trzeba wysiadać i popychać.Obie rurki idą obok siebie na jednej "prowadnicy"
Przynajmniej tak jest w mojej MF 828. tutaj z zewnątrz wygląda trochę inaczej

70

Ja mam na jeden sznurek i rurka zamocowana odwrotnie tak że nóż jest z drugiej strony. Wnioskując z wypowiedzi rurki idą jedna obok drugiej przez co sznurek jest nawijany gęściej, a owijanie przebiega szybciej?

71

Właśnie tak wink

72 Ostatnio edytowany przez Fenol (2012-08-26 22:33:04)

niewiele szybciej ale sznurka więcej idzie, tak mi się wydaje. Scorpion nie masz za mocno skręconych blaszek dociskających sznurek na wyjściu ze szuflady ze sznurkami? poluźnij je powinno dużo wnieść w sprawę.

gully_foyle
też miałem skrzywiony wał jak moją kupowałem cała blacha boczna chodziła, facet co ją sprzedawał - handlarz powiedział że wstawi ten wałek w okular i naprostuje i naprostował do dziś nie wiem co to jest okular ale może Ty wiesz i tym rozwiąż problem. Jeżeli będziesz potrzebował nowy wał to ten sam facet je sprowadzał z pras trupów. Niestety brachu nie mam namiarów do człowieka i nawet nie pamiętam miejscowości gdzie kupiłem. Okolice Korotszyn, Janków Zaleśny.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

73

Okular to jest taki przyrząd do podtrzymywania długich osi /rur na tokarni jeśli nie da się podeprzeć na nakiełku ,ja mam okular z wkładkami ślizgowymi z mosiądzu ale jeśli koleś ma z rokami to można wszystko  wyprostować .

74 Ostatnio edytowany przez gully_foyle (2013-07-26 11:04:34)

Mój wał był u ślusarza - on ma okular smile.  Niestety nie dał rady. Na dziś bryka tak jak jest i działa ale potrzebny mi nowy prosty. Oczywiście może być używka. Szkoda, że nie masz namiaru na tego gościa....

75

Witam panowie poszukuje instrukci do prasy Rivierre casalit 120 bo ktos przyniej wczesniej kobinował
I siana nie chciała zwijać

76 Ostatnio edytowany przez jamir12 (2013-07-27 14:59:15)

A co się działo?? Pewnie się zapychała przy starcie jak była pusta komora. Jak coś to dzwoń.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

77

Zaczyna zwijac belke przed wałkiem na podbieraczu a gdy dojdzie do pewnej wielkosci zaczyna sie zapychac i kicha tylko ktos wczesniej zmienił pasy na pasy od simpy

78

to dziwne bo u mnie zwija na wałku -tym karbowanym balot zaczyna się kręcić między pasami. spróbuj pojechać wolno a na wyższych obrotach, to tyle co przychodzi mi do głowy. zwykle gdy zaczynam balota to jadę wolniej gdy złapie cug przyspieszam.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

79

Dokładnie jak zaczynasz nową belkę to wolniej bo łatwo zapchać podbieracz, a rwanie długiego siana to nie jest przyjemna sprawa wink

80

Dzienki zapomoc zobacze teraz na słomie powinlo byc latwiej