341

Odp: Narzędzia warsztatowe

ja korzystam z wypożyczalni lidla, wszystkie sprzęty mają trzy lata gwarancji, więc albo zarobią na siebie i wytrzymają te 3 lata albo wracają do sklepu...

342

Krzysiek napisał/a:

A generalnie mogłem to napisać w wątku ręce opadają bo padła też myjka.... kręci a nie podaje....

Też zamarzła z wodą na tłoczkach?
Ja mam szlifirkę hitachi g23s to z 20 lat już hula i jeszcze z drugie tyle pohula
Brat kupił pierwszą lepszą marketówkę zza 160zł i już całą budowę domku jednorodzinnego poradziła wytrzymać, drugi komplet szczotek kończy

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

343

Nie nie zamarzła.  Jesienią przy ostatnim myciu już miała problem ale miałem nadzieję że to włącznik ciśnieniowy  bo tak to wyglądało naciskałem spust i trysnęła lekko i wyłączała się  by włączyć się po ułamku sekundy.... Włącznik zmostkowałem i dupa tłoczy odrobinę wody z chyba z odrobiną oleju bo po dłuższym czasie wypływa biała ciecz.  Trudno...
Powiem szczerze że do mycia gratów z ziemi kurzu lepiej od taniej myjki  ( tj do 1 tyś) sprawdza się moja pompa do podlewania 200l/min przy ciśnieniu 7,5 bara. MA tylko 3 wady
1 Wielka kałuża
2 ręce bolą od trzymania węża
3 człowiek cały mokry...
NIestety instalcja nie działa zimą bo jest rozebrana. Chciałem uruchomić ale smok został pod lodem a przy nim jest zawór zwrotny a pompa nie pociągnie  jego sprężyny jak nie jest dobrze zalana.....

344

Koledzy niedawno kupiłem przecinarkę plazmową ( Welder  Hefty 80).
Teraz urodziła się idea budowy przecinarki CNC.
Zamówiłem u Chińczyka trochę klamotów, na Allegro resztę i teraz siedzę w warsztacie i oddaję się bezgranicznie budowie .
Jeszcze długa droga do końca. Jak wykonam przekładnie do napędów i poskładam trochę więcej to podrzucę kilka fotek.
Koszty rosną, ale taka maszyna w zagrodzie to będzie cacuszko.
Dodam : stół będzie 2000 x 1000mm.
Jak zmienię palnik na wrzeciono to można będzie coś frezować.
Ma ktoś może jakieś doświadczenie w tej materii???

R E S P E C T ! ! !

<a href="http://forum.atnel.pl" >ATNEL tech-forum</a>

345

Krzysiek napisał/a:

Pany padła mi duża szlifierka kątowa 230mm. Był to einhel skończyła się gwarancja skończył się komutator wymiana szczotek nie pomogła wali iskrami i nie ma mocy... Nie uważam by jakoś dużo się napracował...
Co kupić w kasie się nie przelewa. Z "tanich" patrzę na topexa  za niecałe 300zł, mam młotowiertarkę tej firmy napracowała się u mnie bardzo dużo i mimo małej mocy 500W nie zawiodła od 12lat
Można też upolować jakąś używkę makity za 400zł ale tu można się naciąć i dostać podróbę.
Są też celmy  używana po przeglądzie za 100-200zł
A generalnie mogłem to napisać w wątku ręce opadają bo padła też myjka.... kręci a nie podaje....

spóźniłeś sie tydzień z awarią w zeszłym tygodniu makity 2000w +900w w zestawie były po 550zł w castoramie

mi duży  einhel wytrzymał 7 lat i tak samo mocy brak i iskrzy
małego to kupiłem pierwszego lepszego z castoramy za 40 zł i 2,5 roku mam z czego już od pół roku przełącznik nie działa i na stałe chodzi miałem oddać na gwarancję ale paliwo drożej kosztuje niż kupno nowego

a na myjkę polecam Stanley'a za 550

346

Ja z einhelem jeździłem 5razy w ciągu 12miesięcy. Na koniec dopłacilem 150 i mam od 5lat dewalta

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

347 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2018-03-17 10:26:03)

Hmmm mam wkrętarkę dewalta i pierwsza służyła przez 11 lat i by nadal jeździła gdyby nie padnięty włacznik który kosztuje prawie tyle co nowa... Druga ma się dobrze....
A lekko nie mają szczególnie ta pierwsza pracowała na usługach i niejednokrotnie była używana jako młotek.....
POmyslę...

348 Ostatnio edytowany przez sawek.1990 (2018-03-27 19:14:47)

Witam, rozglądam się za podnośnikiem (lewarkiem, żabką) 3T nisko profilowym, doradzi ktoś coś jakiej firmy kupić żeby było to coś wartę.
Pany mam pytanko dotyczące Tiga, oglądałem tego w sklepie https://www.olx.pl/oferta/spawarka-inwe … c;promoted   (sprzedawca mówił że dobry sprzęt) ale się zastanawiam jeszcze nad tym https://www.olx.pl/oferta/spawarka-tig- … c;promoted jest 600 zł tańszy a ma np opcję wyboru kształtu fali. Ktoś może miał posiada takie modele i może się wypowiedzieć.

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci

349

Czołem ma ktoś na forum  stół probierczy do pomp wtryskowych i mógł by coś o  typ powiedzieć ? bo tam gdzie kupiłem Fortschrity jest właśnie taki stół i zastanawiam się na kupnem

350

Jak stół chodzi  to sie nie zastanawiaj  tylko  bierz ..

Ja bym przygarną tester do wtryskiwaczy  za przyzwoite pieniądze

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

351

no kasa nie duża jutro podjadę i chyba dam mu kasę za ten stół tylko teraz jak nauczyć się na tym robić bo proste to raczej nie jest smile

352

Jaki model i producent ?

353

nie pamiętam teraz dokładnie w sobotę będę u gościa  zabierać forsze to  zobaczę jaki to model itp  smile

354

kładę trochę kostki brukowej i potrzebuję porady o zagęszczarkę - może ktoś w temacie. Kostka tylko tam gdzie chodzę więc nie robię mega podbitki ale jednak trzeba podłoże zagęścić. Za wypożyczenie zagęszczarki 90kg wołają 100zł/doba. Chyba wolę kupić - przyda się.
Kupić coś takiego nowego
https://allegro.pl/oferta/zageszczarka- … 701b8c0118

czy coś takiego używanego
https://www.olx.pl/oferta/zageszczarka- … 7364d8dcfc

z tego co zdążyłem wyczytać to pezal nowy kosztuje ponad 2 koła.
teraz do ubicia ok 50m2 a później zapewne kilka razy tyle. Jakieś sugestie ?

gg 5118068

355

Mi podoba się ta używana bo ma stopę " pełną" ta żółta ma miskę w której w trakcie pracy będzie zbierał się piach..... 
W zeszłym roku pierwszy raz układałem pol bruk takie tam 40m. Podbudowa z czystego piachu.
Uważaj  przy równaniu zagęszczaniu  na rogach bo mi właśnie tam wyszły małe dołki....

356

Każda jest dobra jak ma rewers bo to wygoda  , często naprawiam swepac  zagęszczarki i Czesi dostępne ale drogie jak cholera ....

357

Przygotuj podłoże,  wynajmij na jeden dzień i oddaj ,położysz kostkę to pożycz znowu na dzień albo pół.... Nie będziesz się martwił na zapas która lepsza.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

358

Robię tylko popołudniami i 3 razy trzeba pożyczać tzn na 3 doby:
- 1 raz aby ubić ziemię po zerwaniu wierzchniej warstwy
- 2 raz aby ubić podbitkę
- 3 raz na kostkę
chyba podjadę zobaczyć tego pezela

gg 5118068

359

Jeżeli tak to zmienia postać rzeczy

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

360

https://allegro.pl/oferta/wibrator-1-9kw-7427405141
do tego kawałek metalowej płyty i masz dobry sprzęt do robót  w zasięgu przedłużacza