Odp: Jaki wybrać agregat
Ty mi powiedz jaka ma być struktura mojej gliny żeby się sama uprawiała..
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Agregaty » Jaki wybrać agregat
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 … 11 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ty mi powiedz jaka ma być struktura mojej gliny żeby się sama uprawiała..
Młotkiem pięciokilowym. Raz w grudę raz w czoło, glinie nie zaszkodzi, ale na głupotę lepszego lekarstwa nie wynaleziono.
Najważniejsza zasada jest taka żeby nie uprawiać gleby na hama jak jest zbyt mokro bo niszczy się strukturę gruzełkowatą na lata , z ziemi robi się beton i przez kilka lat nic rosnąć na niej nie chce . Trzeba robić uprawki żeby nie dopuścić do nadmiernego przesuszenia gleby , intensywnie wapnować i dbać o zawartość pruchnicy . jeżeli dbamy o to wszystko to nawet najgorsze gliniochy z czasem stają się glebami lekkimi w uprawie.
dragon masz gdzieś wogóle gline ??
żeby nie drenacja to bym w polu miejscami siał jęczmień dopiero w sierpniu zanim by gleba wyschła albo bym ryby łowił Glina potrzebuje mroźnej zimy , ciężkiego walu i dużo paliwa.
Widzisz dragon to nie takie proste jak mówisz. Stwierdzenie z czasem obejmuje chyba kilkadziesiąt jak nie kilkaset lat..
dragon zapraszam się na orki ... zobaczysz gline ... po wapnowaniu .. i inhnych specyfikach ... najlepiej by byle jaki deszczyk poleciał to z miejsca nie rusza się samym ciągnikiem ...
glinę da się urobić. trzeba ładnych kilkanaście lat ale się da. Nigdy to nie bedzie czarnoziem....
Ja od 10 lat ładuję w swoje gliny słomę ( kiedyś szła dla świń albo z dymem) widzę już efekty
Dlatego piszę że to proces który trwa... a i nie zawsze przynosi pożądane efekty...
ja ta słome od wieków tam zostawiam i jakos nie widze różnicy ... chodź ostatnio nawet ciężej szło pewnie przez deszcze
Sieje na przemian rzepak - pszenice na glinie i co roku lepiej się uprawia.
ja sieję na przemian pszenicę i rzepak, słomę zostawiam i w uprawie jakoś różnicy nie było...
A dajesz wapno
pewnie... wapnuję co 3 lata... do tego daję wap-magu trochę pod rzepak
Ja od trzech lat nawet nie orzę a to co było 10lat temu to niebo a ziemia
po rzepaku też nie orzę... głębosz, talerzówka i jazda... i w to sieję pszenicę...
Ja ani pszenicy , ani rzepaku nie orzę (tylko gruber i agregat uprawowo siewny) w tym roku 4 raz tak będzie i na razie super jest pszenica mimo że od 4tygodni spad pierwszy porządny deszcz
mam pytanie cz fortschtitt pociągnie i podniesie taki agregat http://www.poleasingowa.pl/pl/sprzet-po … her-4m-r-s
Pociągnie i podniesie tylko spora kasa mi sie wydaje jak za taki używany sprzęt....
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 … 11 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Agregaty » Jaki wybrać agregat
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo