321

Odp: Kupno ciągnika

Gadałem dziś ze znajomym  zajmuje się również mechaniką   Ciągników  i  takich tam ...   byłem mu odwieźć wózek do rozpoławiania ....

i tak weszliśmy na temat forterry  mówił że  jakies pół roku temu miał na kanale  forterre z dolegliwoscią zajechanego rewersu  czyli mianowicie   dolegliwosc wyglądała tak iż  2 miesiące po skończonej gwarancji    zdechł rewers  i jechało się cały czas do przodu ...   więc  rozbebeszył  to wszystko okazało się że przesuwka na wodziku jest  (przyspawana)   mówił że nie wierzył własnym oczom ... do tego   wodzik  wyginał brechą  taki miękki ...   po  oględzinach ciagnika stwierdził iż Zetora by nie kupił ...  ale może to był   jakiś przypadek

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

322

może składali go na lini montarzowej w piątek i któremuś z go składających urodził się syn i spieszyli się do baru... smile nie no ale czasem o różnych dziwnych przypadkach można się dowiedzieć. Mój wuja jak kupił nowego 360 to w drodze ze składnicy do domu odpadło mu tylne koło...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

323

Dziadka C 360 (oczko w głowie )   wyła tak niemiłosiernie że nie trza było zbytnio za nią zaglądać ...  hahahah

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

324

Przykladem jest Deutz,gdzie wersja M skladana w Niemczech ma duzo dobrych opinii,a wersja K we Wloszech i juz nie jest tak ok.Fiat Ducato z Wloch ponoc dobry jest z poczatku tygodnia,bo pod koniec to juz lipa,tak jak wspomnial Laszek.Cos w tym jest.....

325

Panowie, żeby wozić wygodnie samochodem własną dupę i powiedzmy jeszcze jakąś, potrzeba silnika o pojemności powiedzmy 0,5 litra. Maluch to ekstrawagancja. Jakie są silniki w osobówkach - wiadomo.
Żeby zaorać 1 ha potrzebny był koń (żywy) na półtora dnia. Dziś do zaorania 1 ha potrzeba 180 koni (mechanicznych) w pół godziny.
O co tu chodzi ?
Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o dupę lub pieniądze - lub jedno i drugie.
Prestiż, aspiracje do pozycji  dominującej w stadzie (samiec alfa), kompleks małego penisa, itd. Do realizacji tych ambitnych planów potrzeba wsparcia UE, budżetu centralnego, Banku Światowego i innych takich.
Będę mówił o sobie, to bardziej wiarygodne. Gdybym swoim najsłabszym traktorem, sam  pracował w polu po osiem godzin dziennie, bym się wyrabiał w terminach agrotechnicznych dla mojego terenu, resztę czasu poświęcając dla tych, których opinia na mój temat najbardziej mnie interesuje. 25 KM mało, 80 mało, 180 mało, 250 mało i 1550 też będzie mało kiedy się na niego nie wsiądzie i nie wyjedzie w pole robić. U mnie stoi 4,5 sztuki na podwórku. Tak mnie lubią, że żaden beze mnie się w pole nie ruszy. W markach można przebierać jak w ulęgałkach - jeden trochę lepszy w tym, inny lepszy w czymś innym. Własne ego można podbudować nie koniecznie kupnem nowego traktora. To Wasze Ego, Wasze pieniądze, Wasze traktory - mnie nic do tego. Ot, taka drobna dygresja.

326

bo Sławku lepiej jest być niż mieć.

nawrócę jeszcze do  maszyn a dokładnie do farmtraka, kolega pracuje w ohazecie i mają tam 3 farmtraki z czego dwa z turem, jeden który pracuje przy oborniku miał wymienione krzyżaki co ciekawe padły bo cały cięzar był na przedniej osi teraz mają przeciwwagi i problem rozwiązany druga sprawa to linka od sprzęgła poszły już 3 koszt jakie 30zł, ciągniki mają po około 2000mth  to już jest wskazówka. mają na nich dobre tury z ramami od przodu po tył ciągnika jeden element.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

327

kolega przez krótki czas miał też Farmtraka z turem na dużym gospodarstwie z produkcją mleczną, oprócz niego 2X914 z turami, 2X330 z turami i JCB teleskop. Ten Farmtrak okazał się przy nich miękki, właśnie coś z napędem się działo i go sprzedał

E 516 na części
Telefon 695 076 269

328

piotreknnn napisał/a:

Przykladem jest Deutz,gdzie wersja M skladana w Niemczech ma duzo dobrych opinii,a wersja K we Wloszech i juz nie jest tak ok.Fiat Ducato z Wloch ponoc dobry jest z poczatku tygodnia,bo pod koniec to juz lipa,tak jak wspomnial Laszek.Cos w tym jest.....

w moich okolicach nie mają Mki takiej dobrej opinii... W kilku sztukach sprzęgło padło, w mniejszych tak samo. Z Lambo odpowiednikiem Mki też różne rzeczy się działy

329

Sławek większość twoich  postów na tym forum to wspaniałe felietony, dla mnie to ekstra lektura, a konkluzje do jakich w nich dochodzisz dla mnie trafione w samo sedno. Masz  +

330

Czasami żal dupę ściska i pojeździło by się jakąś Renatą czy innym sprzętem ale jednak wolę obłożyć się Forszami, Mtzami i tego typu sprzętami które kupie za grosze a w razie ostatecznego zużycia nie dużo stracę sprzedając je na żyletki

331

Kolega ma agrotorna k 110 podkreconego po gwarancji na 140km i złego słowa o nim nie da powiedzieć. Mówi ze JD przy tym się chowa.
Sławku to nie ja kupuje ciągnik tylko wujaszek wiec widac on ma problem ja wolałbym za ta kase kupić uzywany ciągnik i sprzęty do niego.
Więc jak nie JD 5M to co zostaje DF agrofarm i NH TD

Rolnik z powołania:-)

332

Dzięki Androl.

333

Jeżeli chodzi o JD to faktycznie 5M ma przednią ośke z chin. Byłem w fabryce i widziałem co oni tam robią.
Faktycznie 5R jest cały składany w niemczech. Ma zdecydowanie lepszą skrzynie( biegi zmieniane pod obciążeniem lepsza hydraulika)
Ale 5M jest silniejszy.

334

Papej a mój znajomy wręcz odwrotnie. Ma Agrotrona K610 podkręconego na 140 i siada w nim wałek przy gnojarze PICHON a znowu JD 6310 bardzo chwali

E 516 na części
Telefon 695 076 269

335

Pajej co sądzisz o CASE

336 Ostatnio edytowany przez zorak (2013-01-26 22:55:55)

Czekajcie bo czegoś nie kumam:
- zmieniając 40 letniego (jak nie więcej) c-4011 na nowy z turem podbudowuję swoje ego ?
- zmieniając 27 letniego 323 na nowy podbudowuję swoje ego ?
A ja do dziś byłem przekonany że wymieniam je w innym celu. Sławku podziwiam Twój tok myślenia . Odwrócę go i stwierdzę że "kupił bym nową maszynę ale tego nie zrobię bo co sąsiedzi powiedzą".

gg 5118068

337

zorak napisał/a:

Czekajcie bo czegoś nie kumam:
- zmieniając 40 letniego (jak nie więcej) c-4011 na nowy z turem podbudowuję swoje ego ?
- zmieniając 27 letniego 323 na nowy podbudowuję swoje ego ?
A ja do dziś byłem przekonany że wymieniam je w innym celu. Sławku podziwiam Twój tok myślenia . Odwrócę go i stwierdzę że "kupił bym nową maszynę ale tego nie zrobię bo co sąsiedzi powiedzą".

sławka tekst był lepszy on dostaje +

338

zorak ale czy tym swoim 323 zdążasz wszystko na czas obrobić ? jeżeli tak to jaki jest sens wymiany go ? oczywiście komfort ważna rzecz ale czy opłaca się wydać kilka set  tysięcy na jego poprawę ? na pewno zaraz się podniesie wątek ekonomiczny ale czy biorąc pod uwagę wszystkie koszta związane z zakupem nowego ciągnika czy naprawdę będzie on taki ekonomiczny? ile lat się będzie spłacał czy po tym czasie znów się on nie okaże złomem?

339

Sławka posty które pisze w formie felietonów są niesamowite, pod większością z nich podpisuję się obydwiema rękami. Skromnie tak od siebie w temacie zakupu nowych maszyn dodał bym, że każdy musi przeanalizować sam, czy jest ta maszyna potrzebna no i czy go na nią stać. Ważne jest to żeby myśleć jak prawdziwa głowa rodziny, rodziny której potrzeby nie są wiecznie okładane ad akta. Podam tu jeden drastyczny przykład z moich stron, dwa nowe NH wymieniony prawie cały park maszynowy, a w domu brak centralnego ogrzewania i łazienki.

340

Ktoś kiedyś powiedział że kto się nie rozwija to się cofa i kto stoi w miejscu to też się cofa bo inni go wyprzedzają. A jak by nie było to zakup nowego sprzętu to rozwój gospodarstwa(o ile zakup jest przemyślany). Gdzie by nie spojrzał to każdy planuje się rozwijać kupować nowe rzeczy/maszyny. Trzeba to robić z głową i wtedy jest to uzasadnione...

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci