61

Odp: kiedy z saletrą na pole?

tak słabo przezimował?

62

tomek1974 napisał/a:

, tylko nie wiem poco siałem na rzepak ale nadzieja umiera ostatnia.

A kto bogatemu zabroni?

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

63

Co tu dużo mówić przezimował okropnie żeby tylko nie było kawałków gołej ziemi.Chociaż żeby ostały się kilka sztuk na 1m2.

64

Ja posiałem 9 marca saletrę na pszenicę i zyto 170 kg. Ziemia była zamarznięta było około 2 cm śniegu popołudniu już go nie było.  Ziemia powoli rozmarza już 5 cm rozmarzniętego.  Dziś zdałem sobie sprawę że sporo ryzykuje się robiac takie manewry z nawozem na totalnie zmarznięta ziemię ( na 20 - 40 cm). Pogoda była pod znakiem zapytania nadchodził front atmosferyczny wystarczyła by ulewa i cały nawóz spłynąłby ram gdzie niżej. bo przecież woda by nie wsiąkła...... ale wygląda na to ze będzie ok. rzepaki u nas wyglądają makabrycznie ale wielu nie traci nadziei i sieje nawozy.....

65

u mnie jeszcze nie najgorzej... są miejsca, gdzie nie ma ale narzekać nie można... ale u mnie do wczoraj leżał śnieg...

66

Dziś rano był lekki mróz więc wysieliśmy na rzepak ale czy z niego coś będzie to trudno powiedzieć.

67

ja wysiałem z rana na rzepak 180kg saletry i ok 160kg polifoski 21. Relacja będzie niedługo na you tube:)

68 Ostatnio edytowany przez zorak (2011-03-12 22:32:58)

dziś robiłem obchód pól po zastosowaniu nawozów -  jak siałem to na ok hektarze na pszenicy nie posypałem nawozu bo leżał jeszcze śnieg (zacienione miejsce) i różnica jest widoczna gołym okiem do którego miejsca dojechałem z nawozem. Zaczyna się ładnie zielenic a kawałek bez nawozu jeszcze nie ruszył. Tak dokładnie roślinki już zaczęły rosnąć.

gg 5118068

69

Ja posiałem tydzień temu, pszenica była taka czarna, że nie było jej widać na polu, ale dzisiaj jest już lepiej.  W rzepaku znalazłem zielone liście ( chyba nie trzeba będzie orać, ale jeszcze za wcześnie na taką pewność ).

70

U mnie strasznie dziwnie bo jeszcze kilka dni temu jak były nocne przymrozki to leżał śnieg i nie jechałem z nawozami teraz śnieg znikną ale nie ma przymrozków i dalej w pole nie wjedzie.

Rolnik z powołania:-)

71

Odświeżam temat smile To kiedy ruszacie?

72

Ja miałem w tym tygodniu ruszyć na rzepak , ale pogoda lipna więc myślę że po niedzieli ruszę w rzepak i żyto.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

73

U nas błoto w polu tak, że na razie trzeba sobie dac czasu.

74

jak ktoś ma amfibie to  nawet dziś ..  tak to  minimum  2 tygodnie  na posiane się nie wjedzie ..  znaczy wjechac wjedzie ale marne szanse by wyjechac big_smile  dzis mi się nie udało

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

75

jadąc dziś do pracy (godz 7:10) widziałem jak ludziska sypali po polu. Temp. -4 to chyba chcą wykorzystać.

gg 5118068

76

ja chyba jutro pojadę w pszenicę z rana po zamarznietym

77

zwróćcie uwagę na koniec tygodnia. Nocą nawet do -8 a w dzień ledwie kilka powyżej zera.

gg 5118068

78

Szkoda przy tych temperaturach wysiewać azot   to są straty  a efekt żaden

79

Ja odpuściłem.  czekam

80

Ja bym już siał ale mam kurs chemizacyjny , jak wrócę i nie puści to atakuję rzepak saletrą a jak zdążę to i siarczanem.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."