Odp: kiedy z saletrą na pole?
tak słabo przezimował?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » kiedy z saletrą na pole?
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
tak słabo przezimował?
, tylko nie wiem poco siałem na rzepak ale nadzieja umiera ostatnia.
A kto bogatemu zabroni?
Co tu dużo mówić przezimował okropnie żeby tylko nie było kawałków gołej ziemi.Chociaż żeby ostały się kilka sztuk na 1m2.
Ja posiałem 9 marca saletrę na pszenicę i zyto 170 kg. Ziemia była zamarznięta było około 2 cm śniegu popołudniu już go nie było. Ziemia powoli rozmarza już 5 cm rozmarzniętego. Dziś zdałem sobie sprawę że sporo ryzykuje się robiac takie manewry z nawozem na totalnie zmarznięta ziemię ( na 20 - 40 cm). Pogoda była pod znakiem zapytania nadchodził front atmosferyczny wystarczyła by ulewa i cały nawóz spłynąłby ram gdzie niżej. bo przecież woda by nie wsiąkła...... ale wygląda na to ze będzie ok. rzepaki u nas wyglądają makabrycznie ale wielu nie traci nadziei i sieje nawozy.....
u mnie jeszcze nie najgorzej... są miejsca, gdzie nie ma ale narzekać nie można... ale u mnie do wczoraj leżał śnieg...
Dziś rano był lekki mróz więc wysieliśmy na rzepak ale czy z niego coś będzie to trudno powiedzieć.
ja wysiałem z rana na rzepak 180kg saletry i ok 160kg polifoski 21. Relacja będzie niedługo na you tube:)
dziś robiłem obchód pól po zastosowaniu nawozów - jak siałem to na ok hektarze na pszenicy nie posypałem nawozu bo leżał jeszcze śnieg (zacienione miejsce) i różnica jest widoczna gołym okiem do którego miejsca dojechałem z nawozem. Zaczyna się ładnie zielenic a kawałek bez nawozu jeszcze nie ruszył. Tak dokładnie roślinki już zaczęły rosnąć.
Ja posiałem tydzień temu, pszenica była taka czarna, że nie było jej widać na polu, ale dzisiaj jest już lepiej. W rzepaku znalazłem zielone liście ( chyba nie trzeba będzie orać, ale jeszcze za wcześnie na taką pewność ).
U mnie strasznie dziwnie bo jeszcze kilka dni temu jak były nocne przymrozki to leżał śnieg i nie jechałem z nawozami teraz śnieg znikną ale nie ma przymrozków i dalej w pole nie wjedzie.
Odświeżam temat To kiedy ruszacie?
Ja miałem w tym tygodniu ruszyć na rzepak , ale pogoda lipna więc myślę że po niedzieli ruszę w rzepak i żyto.
U nas błoto w polu tak, że na razie trzeba sobie dac czasu.
jak ktoś ma amfibie to nawet dziś .. tak to minimum 2 tygodnie na posiane się nie wjedzie .. znaczy wjechac wjedzie ale marne szanse by wyjechac dzis mi się nie udało
jadąc dziś do pracy (godz 7:10) widziałem jak ludziska sypali po polu. Temp. -4 to chyba chcą wykorzystać.
ja chyba jutro pojadę w pszenicę z rana po zamarznietym
zwróćcie uwagę na koniec tygodnia. Nocą nawet do -8 a w dzień ledwie kilka powyżej zera.
Szkoda przy tych temperaturach wysiewać azot to są straty a efekt żaden
Ja odpuściłem. czekam
Ja bym już siał ale mam kurs chemizacyjny , jak wrócę i nie puści to atakuję rzepak saletrą a jak zdążę to i siarczanem.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » kiedy z saletrą na pole?
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo