81

Odp: kiedy z saletrą na pole?

u nas wczoraj przymrozek z rana wieczorem śnieg . biało było .  a teraz leje że  szok big_smile

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

82

Jakbys wysial kilka dni temu,albo wczoraj to nic na polu by nie zostalo.

83

Koło mnie dzisiaj rano wysiewali śnieg był i kropiło ale bogatemu kto zabroni

84

No i po ptokach , pada śnieg z deszczem.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

85

U mnie była szansa w poniedziałek rano koledzy pojechali z potasem  i siarczanem  a ja wywożę pszenicę a może i lepiej bo wody dolało aż strach i dalej leje

Leszek   dla kolegów'

86

Ja też wywiozłem  pszeniczkę dzisiaj  smile Mi tam w pole nie spieszno z nawozami . Będzie słonko , będzie suchawo , roślinki obudzą się ze snu to się posieje nic na chama nie lubię zabaw w błotku ale jak kto woli  .

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

87

Madra decyzja

88

My jeszcze nie mamy nawet na rzepak wysianego saletrosanu i czekamy bo dzisiaj deszcz i śnieg ale podobno w sobotę ma być -6 więc na rzepak się wysieje a ze saletrą się jeszcze poczeka.

89

Koledzy opłaca się już teraz siać saletrę za zboża bo zapowiadają deszcze ? Czy poczekać ?

90

Ja jutro startuję w rzepak jak zdążę to i na żyto wysieje.

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

91

Wstrzymaj sie jeszcze  do wegtacji

92

http://meteo.icm.edu.pl/php/pict_show_c … mp;time=14

Ja jeszcze czekam z żytem. Jak widać jeszcze przymrozi jeszcze zima może przyjść.
Wyobraź sobie co może być po takich mrozach... np sporo śniegu lub deszcz który nie będzie wsiąkał bo ziemia będzie zmarznięta . Ja czekam jeszcze z 2 -3 dni będę obserwował prognozy, ale nie te 16 -dniowe głupoty piszą ( kiedy przeglądałem je tydzień temu nie pisali nic o -12 ) Polecam http://meteo.icm.edu.pl.
No a pszenica ... 15-stego przyjedzie gość z PZU potem pług...... 3/4 areału.

93 Ostatnio edytowany przez blazej1694 (2012-03-04 22:10:18)

U mnie już wegetacja powoli rusza bo w dzień jest 10 stopni i zboża robią się zielone a potem czekać 2 tygodnie żeby wjechać na pole to teraz lepiej dać.
A pszenica wygląda źle ale powinna przeżyć.Jutro jak będę siał nawóz na rzepak to porobię zdjęcia jak wygląda .

94

ja ruszam we wtorek na wszystko...

95

Jak idzie wjechać to jazda.

96

Teraz to nie ma już na co czekać , wykorzystać przymrozek i nitro.

97

a ja sam nie wiem co robić u mnie wegetacja jeszcze nie rusza ziemia jest zamarznięta powyżej głębokości 10cm jutro zapowiadają mróz cały dzien a później deszcz więc chyba się wstrzymam nawet z rzepakiem

Rolnik z powołania:-)

98

Ja w sobotę dałem siarczan na rzepak. Akt rozpaczy..... z RSM poczekam kilka dni i zobaczę co się będzie działo ...

99

Przed chwilą skończyłem siać saletrę na rzepak , siarczan jutro z rana po mrozku bo teraz zaczyna sie mazać.

100

My już wysiany do końca saletrosan na rzepak i saletre na zboża.