Odp: kiedy z saletrą na pole?
u nas wczoraj przymrozek z rana wieczorem śnieg . biało było . a teraz leje że szok
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » kiedy z saletrą na pole?
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
u nas wczoraj przymrozek z rana wieczorem śnieg . biało było . a teraz leje że szok
Jakbys wysial kilka dni temu,albo wczoraj to nic na polu by nie zostalo.
Koło mnie dzisiaj rano wysiewali śnieg był i kropiło ale bogatemu kto zabroni
No i po ptokach , pada śnieg z deszczem.
U mnie była szansa w poniedziałek rano koledzy pojechali z potasem i siarczanem a ja wywożę pszenicę a może i lepiej bo wody dolało aż strach i dalej leje
Ja też wywiozłem pszeniczkę dzisiaj Mi tam w pole nie spieszno z nawozami . Będzie słonko , będzie suchawo , roślinki obudzą się ze snu to się posieje nic na chama nie lubię zabaw w błotku ale jak kto woli .
Madra decyzja
My jeszcze nie mamy nawet na rzepak wysianego saletrosanu i czekamy bo dzisiaj deszcz i śnieg ale podobno w sobotę ma być -6 więc na rzepak się wysieje a ze saletrą się jeszcze poczeka.
Koledzy opłaca się już teraz siać saletrę za zboża bo zapowiadają deszcze ? Czy poczekać ?
Ja jutro startuję w rzepak jak zdążę to i na żyto wysieje.
Wstrzymaj sie jeszcze do wegtacji
http://meteo.icm.edu.pl/php/pict_show_c … mp;time=14
Ja jeszcze czekam z żytem. Jak widać jeszcze przymrozi jeszcze zima może przyjść.
Wyobraź sobie co może być po takich mrozach... np sporo śniegu lub deszcz który nie będzie wsiąkał bo ziemia będzie zmarznięta . Ja czekam jeszcze z 2 -3 dni będę obserwował prognozy, ale nie te 16 -dniowe głupoty piszą ( kiedy przeglądałem je tydzień temu nie pisali nic o -12 ) Polecam http://meteo.icm.edu.pl.
No a pszenica ... 15-stego przyjedzie gość z PZU potem pług...... 3/4 areału.
U mnie już wegetacja powoli rusza bo w dzień jest 10 stopni i zboża robią się zielone a potem czekać 2 tygodnie żeby wjechać na pole to teraz lepiej dać.
A pszenica wygląda źle ale powinna przeżyć.Jutro jak będę siał nawóz na rzepak to porobię zdjęcia jak wygląda .
ja ruszam we wtorek na wszystko...
Jak idzie wjechać to jazda.
Teraz to nie ma już na co czekać , wykorzystać przymrozek i nitro.
a ja sam nie wiem co robić u mnie wegetacja jeszcze nie rusza ziemia jest zamarznięta powyżej głębokości 10cm jutro zapowiadają mróz cały dzien a później deszcz więc chyba się wstrzymam nawet z rzepakiem
Ja w sobotę dałem siarczan na rzepak. Akt rozpaczy..... z RSM poczekam kilka dni i zobaczę co się będzie działo ...
Przed chwilą skończyłem siać saletrę na rzepak , siarczan jutro z rana po mrozku bo teraz zaczyna sie mazać.
My już wysiany do końca saletrosan na rzepak i saletre na zboża.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » kiedy z saletrą na pole?
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo