Odp: Budowa domu
Nie specjalnie szukałem dokładnych wartosci, ale nie o to chodziło tylko o twoje czterokrotnie wieksza przepuszczalność. U mnie też prawie wszyscy gazobeton co nie znaczy że jest idealny.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Budowa domu
Strony Poprzednia 1 … 8 9 10 11 12 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nie specjalnie szukałem dokładnych wartosci, ale nie o to chodziło tylko o twoje czterokrotnie wieksza przepuszczalność. U mnie też prawie wszyscy gazobeton co nie znaczy że jest idealny.
U mnie jest dobre porównanie. W starej części chaty jest ściana 40 cm z cegieł wapiennych. Chata z 1898 roku. Nowa dobudowana cześć to Ytong 24 +12 styropian. Zimą zbytnio nie widać różnicy ale latem w starej części idealny chłód.
Miałem na myśli ścianę jednowarstwową a nie materiał. W Ytongu też było najpierw coś koło 40 a potem coś koło 50 na jednowarstwowy mur. Oczywiście co byś nie zbudował i tak będzie nowe i Twoje a to bezcenne. Z doświadczenia wiem, że ludzie przeliczają współczynniki z książek i "muratorów" a potem i tak to jest nie do stwierdzenia czy 0,00001 współczynnika jest lepiej czy gorzej. Latami trzeba by porównywać koszty ogrzewania.
przeglądam projekt domu jak mam zamiar postawić dla swojej rodziny. zastanawia mnie fakt słuszności zastosowania bloczka cokołowego termoizolacyjnego. jest to pierwsza warstwa oddzielająca ścianę fundamentową od ściany zewnętrznej. pierwszy raz coś takiego spotykam. ma on zadanie wykluczyć mostek termiczny i ograniczyć wychładzanie przez ściany. tylko czy sprawda się on tak jak piszą. Koszt zakupu to ponad 5 tysi na ten domek. ie jest mało, nie jest dużo.
Stosował ktoś z was to? jekieś zauważalne efekty???
https://www.stahlton.pl/bloczki-termoiz … -plus.html
dodatkowo zastanawia mnie jak to będzie działać, skoro od samej ławy idą trzpienie żelbetowe - dom parterowy. Trzpienie będą dalej robiły mostek termiczny.
czynie lepszym rozwiązaniem byłoby dodatkowe ocieplenie ściany fundamentowej od wewnątrz?
Co da ocieplenie od wewnątrz ? jeśli ocieplenie jest dane z zewnątrz poniżej linii przemarzania to którędy tam wejdzie mróz ? jeszcze trochę i będziemy mieszkać w izotermach .
chodzi o straty ciepła do gruntu pod domem. ot taki patent z domów pasywnych. tylko wszystkie nowo budowane domy jak nie oglądam to przy podłodze nic nie wychodzi. mur na tyle się n ie wychładza, by powstawało zjawisko kondensacji pary.
W moim przypadku nie przeszkadza mi to że grunt odbiera części ciepłoty, kondensacja też nie powinna zachodzić ponieważ na całej powierzchni domu ma być rozłożona podłogówka.
ocieplenie od wewnątrz daje tyle że ilość materiału absorbującego ciepło ograniczy się do ławy fundamentowej.
Wydaje mi się kolejną ściemą jakich mało ... ja zaczynam na wiosne budować ale że z kim bym nie rozmawiał to zrobić dobrą izolacje fundamentów by ograniczyć przedostanie sie wilgoci ... a między fundamentem a ścianą zastosować podwójną papę i tyle ,,, zimy nie masz jak na syberii więc co się przejmować papę po rozłożyć po całej ławie a i tak później dajesz styropian więc chcesz się kisić doszczętnie w tym domu czy jak ?
Mówisz parterówka to że tak to ujmę w prostokącie czy kwadracie ? ja mam prostokąt smiejemy się że stodołę będę budował
prostokąt 20x10,5m. dla porównania stodołe mam 14x8.....
A czego parterowy? Mam zrobiony poziom zero i na wiosnę ruszają majstry budować. Widzę ile kosztów jest z wyprowadzeniem z ziemi do poziomu, dachu i ocieplenia też sporo więcej. Jeśli o te bloczki chodzi, to wymysł ludzki. Poza tym robić ławę fundamentową, zbrojenia a później na pierwszy rząd takie bloczki wypełnione betonem urobionym samemu. Jakoś słabo to wygląda.
Moja parterówka ma wymiary 15x9.5 m dach z wiązarów brak ścian nośnych w środku wiązary piekielnie drogie wg mnie
Wiązary na dach wstępnie 30tysi. Tylko ja ma stropo dach i tu przedraża. Mam gościa co chandluje świerkiem skandynawskim suszony i strugany jak dobrze liczylem to w 11tysiach wyjdzie Cały materiał na wiązary + robota.
Czemu parterówka. Bo tak.
Te bloczki to jakaś ściema jak nic. Jesli budujesz parterówkę czyli chata sporo lżejsza od wielokondygnacyjnego budynku może przelicz płytę fundamentową pod całością. Jej zaletą jest to że łatwo to odizolować od dołu bo nie kopiesz 1,2m w dół. Większość osób izoluje fundamenty od zewnątrz a od wewnątrz nie ma nic poza podłogą ...
Tylko problem z wiązarami jest taki że sam nie możeszich ogarnąć tylko musi to zrbić firma bo musisz mieć świstek z deklaracją zgodności do odbioru ....
Mi kierownik mówił że można.
Mam kilku znajomych co klepią takie rzeczy. Sie zobaczy ile u nch to wyjdzie.
To tylko zachcianka kierownika. Jak budujesz systemem gospodarczym to tylko, żeby budować zgodnie z projektem. Niektórzy kierownicy budowy nawet nie jeżdżą oglądać co się buduje, tylko później wołają papierki zgodności, żeby mieć podkładkę i zabezpieczenie, że przyjęli budynek.
No chłopaki Ruszyła maszyna już nikt nie zatrzyma ...
Mianowicie budowa ruszyła w zeszły piątek kopanie pod fundamenty w sobotę chudziak we wtorek Fundament jutro bloczki ze 3 dni zejdzie i trzeba wozić piach byto zasypać ... w czerwcu powinno być zadaszone ale w wolnej chwili zdam relacje jak sprawy się mają finansowe i ile mnie wyniesie stan surowy ) wraz z firmą ...
U mnie już strop na piętrze planują zalać we wtorek, a koszta.... Co tu dużo mówić zależy jaki projekt wybrałeś. U mnie nie patrzyłem realnie jakie koszta mogą byś i trochę będzie bolało na koniec...
Jak nie patrzyles?a kasa skad😄
Chodzi o to że można było znaleźć tańszy projekt. Są różne miejsca w domu, które nabijają kosztów. stropy, podciągi,słupy itd..
W takim tempie to wszystko będzie pięknie pracować i pękać więc szykuj się na najbliższe kilka lat na stanowisko gipsiarza-malarza
Strony Poprzednia 1 … 8 9 10 11 12 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Budowa domu
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo