121

Odp: Budowa domu

Klocki lego ... wlewasz beton ale jaki ten beton ma współczynnik? Pozatym obłozenie się styropianem od środka to głupi pomysł.
Co do kosztów klej-zaprawa Koszty są podobne. Klej jest droższy w zakupie ale..
Jak jest dwóch murarzy i pomagier to pomagier nic nie robi tylko zaprawę miesza i dowozi a przy kleju zamiesza mieszadłem i nosi suporexy murującym  i docina na wymiar co trzeba. Robota idzie duzo szybciej. Mieliśmy suporexsy 3 producentów praktycznie bez problemu szło. No i jeszcze jedna rzecz kleju masz 1-3mm a zaprawy 1cm zaprawą ciepło ucieka, klejem też ale 10x mniej.
Budowalismy  dom 130m2 nie pamiętam ile poszło kleju ale w związku z brakiem wody dowieźliśmy sobie ją co dziennie około 30-50l ( z umyciem narzedzi) W związku z brakiem prądu zużyliśmy około 5litrów benzyny na mieszanie i cięcie.

122

Krzys styropian od środka nie jest taki głupi jak się zdaje. Poczytaj o systemie fińskim w budowie domu a dowiesz się ile ładują ocieplenia od środka.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

123

Ocieplenie czy od środka czy od zewnątrz zawsze wymaga odpowiedniej wentylacji. Jak system wentylacji jest dobry to wszystko jest ok.

124

żeby to był pierwszy dom z klocków to bym stał i patrzył co to będzie ... znajomi rodziców swój dom wybudowali własnie z tego 11lat temu mało gdzie to można było dostac ale było to najtańsze  i okazało się bdb smile
jaki beton hmm jaki utrafisz  bo mieszasz betoniarką swoją  szkoda zamawiać gruszki i pompy ...
a z betoniarki może wyjdzie b15 może mniej  ściana i tak się nie rozpadnie ...
a gorąco zimą masz gwarantowane a latem fajnie chłodno   ja tam tego widze same plusy

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

125

W sumie jak się zrobi porządną wentylację...
A tego styropianu od środka to ile jest? 3? 5? cm?
I co na to tynk tradycyjny czy jak  oczywiście pytam od wewnątrz?
A co do betonu to ja robiłem sytyrobeton fajna sprawa jak chcesz mieć lekki beton Kupujesz reglanulat czyli rozdrobniony styropian i  ładujesz go beton oczywiście trzeba zachować odpowiednie proporcje. JA robiłem  o gęstości 500 i 1000 kg/m3
Jak by zrobić taki połowę lżejszy od tradycyjnego i wlał do takich foremek to dopiero było by ciepło....

126

Te klockią zapewne z prasowanego twardego styropianu. Czyli materiał podobny lub taki sam z którego robione są ule styropianowe. Jak rozmawiałem z firmą która produkowała takie ule to 1cm takiego styropianu odpowiadał 3 cm drewna. Jakiego to już nie pamiętam. Tak czy inaczej biorąc pod uwagę domy z bali które najcieńsze bale mają ok8cm to taka chałupka z klocków będzie super ciepła. Z tą wentylacją to też tak że po zewnątrz żeby było widać bal to w środku musi być dobrze wyizolowane, i tego nie uniknie nikt. Kiedyś kupowałem zborniki u człowieka co miał taki dom z bali tylko okrągłych, to klął dzień w któym się na to zdecydował. Na łączeniach wiało i ściana przemarzała. Opału poszło mnóstwo i na drugą zimę już od środka wszystko ocieplił.
Wojtas a jak z zewnątrz położony jest tynk na ten styropian ''klockowy''?

127

W systemie fińskim masz z zewnątrz mur z cegły a od środka zazwyczaj wata prasowania  10-15cm. Dom nie jest stawianyna tradycyjnym ffundamencie tylko wpierw idzie 30cm styroduru pod spód i na boki a następnievw to się wlewa płytę fundamentową 30-50cm. Resztę można dpczytać na fachowych stronach.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

128

tynk z zewnątrz normalnie siatka klej i wsio smile) a od środka regipsy lub co tam kto woli ...  w każdym razie chata jest super ciepła .... powierzchnia góra dół  hmm 160m2 a piec na 100m2 i czasami nie idzie usiedzieć .... tak gorąco 

brachol postawił dom z cegły maxi czy jak się to tam zwie .... fakt jest gorąco ale musiał  dom być dodatkowo ocieplony 15 styropianem ...
przy klockach masz jedną czynnośc mniej smile

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

129 Ostatnio edytowany przez tomek1974 (2014-12-28 20:48:07)

ja dawałem 12 felcowaną + pianka (20 sztuk poszło)w szczeliny ,sąsiedzi się śmiali że termos robie smile

130

Grzegorzu chcesz to mogę Ci wysłać zdjęcia na E-maila jak u mnie była chałupka a teraz jaka stodoła wyszła. Jeśli chcesz się bawić to czemu nie żebym mógł to bym Ci pomógł i wiem co będzie Cie czekało smile Dobudówka lekka nie będzie powiem Ci.. To tylko tak się wydaje że chop siup i git. A tu do groma roboty jest.. Mieliśmy robic obok dom ale się uparli że dobudówka lecz to nie to.. Nowy wyszedł by o wiele taniej.. Jak chcecie to mogę i wszystkim pokazać jak to u mnie wyglądało smile

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

131

Karol odezwę się do Ciebie jak sam będę mieć już trochę sprawę jaśniejszą. Muszę jeszcze papiery zrobić i wypytać co i jak, żeby ojciec przepisał kawałek działki, żebym na swoim stawiał. Z góry zakładam że nie będzie to takie wszystko proste. Jednak chcę dobudować, bo budynek nie stary a już w nim siedzę i tak jakoś mi dobrze. smile

132

Tak od siebie dodam że jeśli zdecydujesz się dobudować dom to użyj budulca takiego z jakiego jest postawiony "stary" dom  i pomyśl z projektantem nad połączeniem obydwu budynków aby zminimalizować pęknięcia na łączeniu .

133

Właśnie to mnie ciekawiło jak Ty to połączyłeś. Jak widzę u nas to stawiają po prostu jeden obok drugiego. Rożnica w fudamentach będzie i tego się nie uniknie. Myślałem żeby na łączeniach dawać w każdy rząd cementu po dwa druty wzdłuż muru. Wiercić w starym i zarzucać zaprawą między pustakami na nowym.

134

W 98 r dobudowywałem do starego 2 pokoje dla dzieci i właśnie tak robiliśmy jak Grzegorz piszesz. Dopiero po 3 latach zaznaczyła się rysa, ale taka delikatna do zagypsowania i  zamalowania. Najważniejsze to fundamenty, jeżeli pod nimi piach to zjeździć zagęszczarką, natomiast jeżeli glina to kopie się głębiej podsypuje żwirem i też zagęszcza.

135

U mnie ogólnie w okolicy są miejsca gdzie po pół metra jest opoka i sięga kilku metrów, w innym miejscach margiel lub piach. Tu gdzie chcę stawiać jest glina z marglem a później opoka. Glina taka, że można garnki lepić.

136

My dostawialiśmy werandę 3,5x6m z pustaka żużlowego do ceglanego domu.
Minęło 25lat. Żadnej rysy ( byłem sprawdziałem ) Grunt u mnie straszny bo w niektórych miejscach podwórka kurzawka zaczyna się na 80cm. Pod werandą głębiej ale nikt nie sprawdzał jak głęboko. I powiem wam że te pręty to g... dadzą. Jak zacznie pracować to pęknie za tam gdzie się kończą albo peknie stara ściana.
Wazne są fundamenty.  Po pierwsze ich głębokość po drugie kształt. "Sciany"  mają być prostopadłe lub lekko skośne tj na dole szersze  u góry węższe. Poczytaj dokładnie. Daj sobie spokój z tymi prętami. Pręty są dobre jak się dokleja jakieś gówienka a nie drugą chałupę. Od takie moje zdanie aczkolwiek nie jestem fachowcem

137

Dobudówka dobudówce nie równa ,przy jednej kondygnacji i stropodachu nic nie będzie osiadać .Ale jak już idzie pięterko i strop betonowy na na niego ściany i dopiero dach to nie ma takiej siły aby fundamenty nie osiadły zwłaszcza jak budowa idzie ekspresowo . W projekcie miałem kotwy wkręcane w stary mur ,ale kierownik budowy ,dobry fachowiec z dużym stażem stwierdził żeby dać sobie spokój bo żadne pręciki nie utrzymają kilkudziesięciu ton nowego budynku .Najważniejsze są fundamenty tak jak opisał to Krzysiek .

138

Budujecie na samych fundamentach bez ław?

139

Tomasz a jak głęboko kopałeś pod fundamenty? U mnie ten budynek co jest miał ok, 2.5m bo podpiwniczone jest. Ławy nie było,, teraz chyba zrobimy z resztą w planie będzie co kierownik wyliczy.

140

Scoda jasne że ławy są najpierw ,tylko tak się ogólnie mówi fundament ,co do głębokości to 1,7m bo grunt był stabilny .