121

Odp: technika uprawy pól

no w sumie racja

E 516 na części
Telefon 695 076 269

122

Chłopaki siejecie zboża ozime w odleżałą ziemię czy zaraz po oraniu? Myślę żeby w tym roku zrobić trochę inaczej niż zwykle. Mianowicie, zaorać z 2-3 tygodnie wcześniej przed siewem, dać nawóż, wapno i przebronować. Później zasiać. Teraz trochę pada. W zeszłym roku zaorałem i się zeschło,później słabe wschody były. Jak uprawiacie?

123

orka na 2-3 tygodnie przed siewem. W pierwszy deszcz po orce uprawa i zostawiam do siewu. Jeśli popada np. po 3 tygodniach od orki to uprawa i od razu siew. Siew robię zestawem upr-siew więc najlepsze siać w ziemię uleżałą, wstępnie uprawioną i mokrą (po deszczu)

gg 5118068

124

ja w tym roku jak coś to jadę w świeżą orkę broną aktywną i siewnik talerzowy z kółkami kopiującymi. Rzepak tak zasiałem i ładne wschody były

125

MY orzemy około 2 tygodnie przed siewem na drugi dzień ciężki wał i potem nawozy i uprawa tuż przed siewem sprawdza się to nam już od kilku lat

126

Chłopaki mam dylemat.. Planuję zasiać pszenicę w  ziemię uprawioną talerzówką, ale tylko na polach po gryce gorczycy i grochu. Pola były talerzowane i jakoś w dole troszkę wilgoci trzymają. Resztę już poorałem i zbronowałem solidnie i też wilgoć jakaś tam jest. Potrzebuję porady, jako że deszczu nie ma i nie zanosi się, czy wierzchnia uprawa będzie lepsza od orki? Mianowicie zawsze orałem ale jest tak sucho, że jak odwrócę skibę to chyba całkiem wyschnie. ''Wilgotna'' ziemia pójdzie do góry a sucha w spód.Doradźcie coś, wiem że niektórzy bezorkowo robią.

127

Jak masz nadal sucho to orka tylko pogorszy stosunki wodne więc jak porządnie masz zrobione to siej tylko poczekaj aż gryka powschodzi i wtedy płytka uprawa i wio.

128

jeśli nie ma za wiele resztek pożniwnych    możesz tak zrobić ..  no chyba ze masz siewnik  talerzowy to nie ma się czym łamać  i siać w to  bez żadnej obawy ...   Zresztą  ziemię raz na 2 lata oszukasz ...więcej niż 2 lata trzeba stosować środki  typu Ugmax czy cuś ...  więc nie oraj tylko siej ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

129 Ostatnio edytowany przez Grzegorz89 (2012-09-17 08:11:10)

Dzięki Chłopaki zawsze na was można liczyć.Resztki pocięte i wymieszane z ziemią zaraz po zbiorze, a gryka i w ogóle wszystko poschodzilo jesze raz. O przykrycie się nie martwie. Ostatnio talerzowałem gorczycę ok1 metra wysokości, to nawet bardzo nie było jej widać po przejeździe. Talerzówka z Agromasza na wyższych talerzach. A pytam bo jak zwykle ojciec stuka mi palcem po głowie, że jak nie Łorzesz? :wow:

130

oranie powoli  widze staje się  abstrakcją .... chodź nic lepszego niż oranie nie jest więc raz na 2 lata można oszukiwać

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

131

to panowie czym zastąpić orke na 6 i 7 klasie ziemi jakie maszyny

132

na takiej ziemi to talerzówka i siać a najlepiej to żyto hybrydowe i kukurydze bo nic innego nie urośnie

133

podorywkowy  agregat uprawowy i sianie

134

joker-konin napisał/a:

to panowie czym zastąpić orke na 6 i 7 klasie ziemi jakie maszyny

a gdzie tam masz 7 kl. W Nowym Mieście jest młym co mieli żyto jak się z nim handluje?

135

sie przejezyczyłem miałem na mysli 5 i 6 klase

136

witam moze ktos doradzi mam takie pole po kukurydzy bylo pryskane na perz w kuku ale nie wzielo wszystkiego bo bylo silnie zaperzone zaoralem to teraz na jesien i widze ze niekture kloncza jeszcze sa dojsc w dobrej kondyci moze ktos doradzi jak sie pozbyc reszte tego perzu nie wiem czy wybronowac to jeszcze przed zima czy jakies uprawki na wiosne bo oprysk randapem kiedy dopiero po zniwach a chcialbym go jeszce przychamowac przed siewem zboza

Fortschritt zt 423 a razy 2

137

A co planujesz zasiać? zasiej pszenice przewódkę, albo jarą, albo ozimą bo zimy nie widać. Na wiosnę apyrosem przytrzymasz perz. Jak nie to 2 tygodnie przed żniwami śmiało będziesz mógł prysnąć perz.  A uprawki to sobie daruj.... ubijanie pola... wyciągniesz i co ? ususzysz? wywieziesz z pola? Jak teraz nic nie zasiejesz to może wiosna czymś tam pogrzeb. A może tak sie okazać że pogoda tak się ułozy ze będziesz mógł wczesna wiosną opryskać to co puści liście.  Ale chyba tragedii nie masz na tym polu....

138 Ostatnio edytowany przez PawełS.64 (2013-11-11 11:58:20)

Zasiej pszenicę w to co jest a perz zwalczaj po żniwach jak jest ciepło i wilgotno.Chyba ze wiosną i jeszcze raz kuku.

139

no chce posiac cos jarego bo przez zime to by mi dziki i tak zimowe skotlowaly i by raczej nic z tego nie bylo a moze cos na kiszonke jakis lubin albo cos na wiosne posiac puzniej skosic i opryskac randapem i na jesien by bylo czyste pole pole bylo w masakrycznym stanie przed kuku teraz jest lepiej ale perz jednak jeszcze jest a bardzo mi zalezy zeby pole bylo czyste bo z perzem to nie ma co myslec o dobrych plonach a co byscie radzili na kiszonke najlepiej by bylo  posiac cos co gesto sie rozkrzewi i przytumi troche tez ten perz

Fortschritt zt 423 a razy 2

140

Posiej reczkę, perz zwalczysz w oprysku i płodozmian pod pszenicę git. Koszty produkcji małe, ale zyski też nieduże.