161

Odp: pochopny zakup

http://pl.wikipedia.org/wiki/SW-400

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

162

kolego okoloko rozmawiałem z jednym gościem co ma w 303 silnik z jelcza i powiedział że drugi raz takiego czegoś by nie kupił znowu inny gospodarz użytkuje 303 z sw400 i na brak mocy nie narzeka tylko mówi że mu dużo pali
Ja raczej żadnego przeszczepa kupował nie będę
Wszystko co tu poczytasz to sugestie forumowiczów wybór należy do ciebie

http://img.userbars.pl/122/24382.jpg

163

a wszyscy mówią że paliwożerne a tu się okazuje że najnowocześniejsze obecnie konstrukcje więcej w/kWh palą niż leyland

164 Ostatnio edytowany przez marcin80 (2011-12-29 22:06:58)

wiesz co ja to tylko słyszałem a jak z tym lejlandem jest to nie wiem ,ile twoja 514 spali na godzinę koszenia pszenicy kolega mówił że bizon mu palił około 15-18 l
koloko zapomniał się przywitać :uuuu:

165

póki co nie kupuje tylko sie rozglądam w lutym już uszę kupić żeby wstęnie przygotować do sezonu i poznać sprzęt, ale w 90% zdecydowany jestem na ZT 323A- powód: CENA za ciągnik ponad 100KM z napędem 4x4. Silnikiem sw400 się nie martwie raczej skrzynią, sprzęgłem, pompami ... Pewnie za tą cenę go nie kupię- trudno wyczuć co tam jeszcze przerobili poza silnikiem a maszyna pewnie teraz igła, a podczas pracy jak bedzie najbardziej potrzebna to się popsuje i wtedy sie zdziwi człowiek skąd części wziąść.
ale jeśli ktoś ma zt323 z innym silnikiem niż oryginalny to proszę o uwagi. czytam na forum i czytam dużo tego;) ale to dobrze dawno książki żadnej nie czytałem;)

166

marcin80 napisał/a:

wiesz co ja to tylko słyszałem a jak z tym lejlandem jest to nie wiem ,ile twoja 514 spali na godzinę koszenia pszenicy kolega mówił że bizon mu palił około 15-18 l

Ja w tym roku kupiłem bizona i poniekąd miał robiny remont kapitalny ale co dokładnie tego się przecież nie dowiesz ... ale spalanie na godzinę średnio 13litrów. Byłem bardzo mile zaskoczony.

167

Szkoda że teraz szukacie bo jeszcze 3 miesiące temu sprzedał bym swojego, stan może nie igła ale działa i to całkiem nieźle ale teraz to już musi zostac bo muszę kupic jeszcze jeden jak na złośc i dokładka do forsza pójdzie.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

168 Ostatnio edytowany przez okoloko (2011-12-29 23:52:40)

roll

169

Grzegorz89 napisał/a:
marcin80 napisał/a:

Ja w tym roku kupiłem bizona i poniekąd miał robiny remont kapitalny ale co dokładnie tego się przecież nie dowiesz ... ale spalanie na godzinę średnio 13litrów. Byłem bardzo mile zaskoczony.

może on już ma bardzo rozklekotanego no i jeszcze chodzi z sieczkarnią jeszcze jedna sprawa to gęstość zboża i wysokość u nas mało kto zboże skraca

170

przepraszam już się poprawiłem. lepij późno niż ...
Wracając do mojego pierwszego postu....... wychodzi,że jeśli nie spróbuję to się nie dowiem, jak z tym sw 400 w ZT323A jest?
przeczesałem forum i brak konkretnej odpowiedzi, znalazłem posty użytkownika oskar_r23
np:

oskar_r23 napisał/a:

troche powstawialem silnikow do 303 wiec przestancie chwalic sw 400, zaczalem od sw 400 bez turbo , potem do nastepnego wstawilem sw 400 turbo, ( pekl wal smile), za silnik dafa dalem 2000 zl , pasuje idealnie , jedna polowke gumy przykreca sie do kola zamachowego , nawet na otwory pasuje, jedyny problem to odsuniecie mostu o 10 cm ale da sie zrobic, popma do wspomaganioa .oryginalna spokojnie daje rade tylko trzeba osobny obieg zrobic zeby na lepszym oleju chodzila, 160 km ktore sie czuje , a nie niby 150km w sw 400 a jechac nie ma czym, . Sw 400 to stara konstrukcja , jak ktos juz chce sw 400 to radze poszukac silnik z dafa 1400 lub 1700 , to tez leyland, obudowa kola zamachowego i kolo pasuje  z sw 400 smile , pompa wtryski boscha co samo mowi za siebie , te silniki byly z turbo i bez . mialem taki z turbo w ifie w50 i palil mniej o 5 litrow na 100km od sw 400, a przy okazji zero dymu z wydechu

ale niestety brak konkretnych postów właścicieli forszajów 323a z doswiadczeniami po przekładce

171

Może wyszło na to że po przekładce nie bardzo jest się czym chwalić .

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

172

Kolego Okoloko bo tu dużo takich osób nie ma jest jest Jano i jeszcze jeden z okolic Opola co zmieniali w ostatnim czasie ale to tylko dlatego że im ify padły i zrobili przekładkę ale oni maja silniki z autosana 150km i z tego co czytałem są bardzo zadowoleni.jest jeszcze Koseś miał 323 z silnikiem autosana kilka lat i chwalił sobie taka przekładkę. Musisz postawić sobie jedno ale naprawdę jedno zasadnicze pytanie czy ty naprawdę potrzebujesz tych 150km czy posiadasz sprzęt na taka moc pamiętaj większy silnik wiąże się z większym jednostkowym spalaniem musiałbyś go maksymalnie wykorzystać podam Ci przykład jeśli do tego traktora zapniesz pług 4 UG to zapomnij o pracy z takim sprzętem wykończy Cię spalanie i naprawa pługa.
Osobiście w przyszłości nie wykluczam takiej możliwości osobiście jak padnie silnik przy moim. W moim przypadku brakuje trochę mocy na posiadany sprzęt jak przeliczałem z danymi podawanymi przez chłopaków to spalanie na hektar pozostawało by takie same a może nawet trochę mniejsze ale czasowo bym zyskał podam przykład 323 z PHX -5 czasami na 2x2 z blokadami i żółwiem ma ciężko ale idzie

173

Pamiętaj jeszcze że większa moc to jak wspomniał Pietia potrzeba zastosowania większego sprzętu , a forsz ma słaby podnośnik

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

174 Ostatnio edytowany przez okoloko (2011-12-30 11:39:31)

nigdzie nie znalazłem informacji o silniku sw400 z turbo zeby miał 150KM- za wiki sw 400 ma 100KM lub 115KM z turbina. nie umie sie z klientem porozumieć co dokładne tam włożyli, że uzyskali 150KM- pewnie sciemka dla lepszego tytułu w ogłoszeniu. Obecnie 4ki ciągam 7245, ale zaniedbany ten ciągniczek był i chcę się go pozbyć /kawałek grosza zostanie jeśli 323a się sprawdzi/, a do 323a pługi 5ki grudziadzkie są w komplecie. Co masz na myśli pisząc, że ma słaby podnośnik?

175

5 grudziądza to fortschritt na oryginalnym silniku rozrywa a co dopiero z silnikiem leylanda z warsztatu nie wyjedziesz do takiego ciągnika jest potrzebny konkretny solidny sprzęt ale i tu nie poszalejesz bo fortschritt za dużo niepodniesie na podnośniku (mały udzwig) więc zostają maszyny półzaiweszane

176

323 ma chyba 2800 kg udźwigu więc nic zbyt dużego nie założysz chyba że zamontujesz siłowniki wspomagające

177 Ostatnio edytowany przez okoloko (2011-12-30 16:55:01)

do orki myślałem o phx 5, siew agregatem. teraz 7245 plus 4ki unia grudziadz

178

Wiecie co piszecie bzdury ja mam agregat aktywny z siewnikiem nadbudowanym. Zestaw pełny pszenicy warzy 3200kl bez śiłowników podniśi (kumpele mają zetora16  pronara130km i z takim zestawem mają kłopoty)

179

Kiedyś  patrzyłem  jak nowe zachodnie ciągniki podnoszą maszyny na podnośniku to aż żal ściskał ,po wmontowaniu nowej pompy (oczywiście ruskiej)nie mają szans do moich byczków.

180 Ostatnio edytowany przez marcin80 (2012-01-01 21:28:31)

Tomala napisał/a:

Wiecie co piszecie bzdury ja mam agregat aktywny z siewnikiem nadbudowanym. Zestaw pełny pszenicy warzy 3200kl bez śiłowników podniśi (kumpele mają zetora16  pronara130km i z takim zestawem mają kłopoty)

a jesteś pewien że masz oryginalną pompę ? A poza tym producent przeważnie zaniża udźwigi czy to podnośnik samochodowy  podnośnik w ciągniku czy suwnica lub żuraw tak samo jak z ładownościami wywrotki które są produkowane w firmie w której pracuję są w stanie wytrzymać do 80% przeładunku .
Dane jakie są podawane są uznawane jako bezpieczne dla danej maszyny
A co do nowych sprzętów to ten zapas mają po prostu mniejszy
i to są fakty a nie bzdury zapoznaj się trochę z wymogami UDT to zmienisz zdanie smile