Odp: Agregat Podorywkowy
Panowie czy fortschritt pójdzie w gruberze 3m 4 na II zakresie??
Nie wiem jaki kupić czy 3m czy 2,7m
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Agregaty » Agregat Podorywkowy
Strony Poprzednia 1 … 9 10 11 12 13 … 16 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Panowie czy fortschritt pójdzie w gruberze 3m 4 na II zakresie??
Nie wiem jaki kupić czy 3m czy 2,7m
Nawet na trzecim tylko go nie opuszczaj. W trzymetrowym gruberze (to jeszcze zależy od ziemi bo ja patrzę ekstremistycznie poprzez pryzmat swoich) wg moich obserwacji 2/II to maks możliwości, a i to radziłbym mieć sprawnego żółwika.
Jeszcze powiedz o jaki gruber ci się rozchodzi?
Pytanie jakie ma się pola płaskie ? pagórki ? góry? ... i o jakiego grubera chodzi bo jak z prostymi redlicami to pójdzie ... a jak z gęsimi stopami to zapomnij
ziemie płaskie od klasy 3a do 5a nie sa cieżkie normalne:)
licze że poijdzie w nim
to kup 3 metrowego .. zawsze to można odkręcic łapy ... i bedą na zapas ...
witam a 303 jak by sobie poradzil z 3m czy lepiej z 2,70m na gesiej stopie bo sa inne przelozenia niz w 323
Ja Polecam 2,7 m na gęsiej stopie ostatnio pracowałem takim ścierniskowcem na ściernisku po rzepaku i uważam że 3 m to za dużo na forszaja chyba że na pisaki . Przecież taki agregat musi się zagłębić w ziemi na około 20-25 cm przynajmniej ja tak robiłem i wychodzi pięknie .
Moim zdaniem to trochę za głęboko jeśli chodzi o podorywkę (nawet zastąpioną ścierniskowcem)bo za duża warstwa ziemi będzie przesuszona.Takie moje zdanie.
Podorywka powinna być robiona najpłycej jak sie da, tyle żeby oderwać ściernisko od gleby
tak jest podorywka jak najpłycej bo wówczas słoma lepiej się rozkłada a pod dużą ilością ziemi to pleśnieje i presja chorób gotowa do działania
Bo tu chodzi o przemieszanie resztek pożniwnych,zwalczenie (przynajmniej w jakiejś części) chwastów i "zabicie" parowania wody.A na taką głęboką uprawkę to szkoda po prostu paliwa i maszyny.
Chłopaki ja mam Pottingera 2,1 metra i Forsz idzie z nim na granicy swoich możliwości, więc ciężko mi pojąć o czym wy rozmawiacie.
Zejdź do nas, w niziny Marku
ja chce kupic taki 2,60 do mojego 303 co myslicie chyba taqki agregat nie idzie ciezej niz plog 4 skibowy 4 razy 50
ja kupiłem kosa 3m z 7 łapami i zobaczę jak będzie szedł z 323 a podorywka to max 12cm bo na 20-25 cm to się robi orkę siewną, a głównym zadaniem podorywki jest zruszenie wierzchniej warstwy gleby, zatrzymanie parowania i pobudzenie chwastów.
znajomy ma 3m do jelonka 135KM i jak głębiej to ma co robić a pod górki to całkiem
Chłopaki ja mam Pottingera 2,1 metra i Forsz idzie z nim na granicy swoich możliwości, więc ciężko mi pojąć o czym wy rozmawiacie.
mam zdaje się takiej samej szerokości, jak głęboko pracujesz i jakie masz łapy?
9 zwykłych sercówek + wał z płaskownika. Jak go kupiłem, to talerzy już nie było tylko miejsce po nich. Staram się go targać dość głęboko (ok 12-15cm), ale żeby jechać II-4 czasem trzeba zejść do I-3 ale generalnie zależy mi na szybkości tak, że ziemia wylatuje ponad ramę to wtedy robi piękną robotę. Widziałem w akcji z knurem 3 m 13łap i to już nie to. Widziałem w zeszłym tygodniu Knur + KBT BURY 3m na ściernisku i tej maszyny też nie widzę w swoim parku.
Koledzy mam pytanie do wlścicieli agregatów na gęsiej stopie , możecie zmierzyć odległość między grządzielami w rzędzie oraz podać długość lemieszy (noży podcinajacych)
Strony Poprzednia 1 … 9 10 11 12 13 … 16 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Agregaty » Agregat Podorywkowy
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo